Ostanko puvun netistä vai liikkeestä?

Juhlapukuja ei osteta joka päivä, ja siksi parhaimman ja edullisimman ostotavan löytäminen on monelle vaikeaa. Miten löydän unelmieni puvun ja mikä on lopulta halpaa ja mikä kallista?

Ennen lopullista päätöstä kannattaa käydä mielessään läpi ainakin seuraavia asioita:

1. Ilman sovitusta ei välttämättä osaa arvioida omalle vartalolleen sopivaa mallia, siksi liikkeestä ostettu puku on aina varmin valinta. Nettikuvista ei näe, istuuko puku omalle vartalolle. Lisäksi nettikuvat voi olla käsitelty siten että malli ei vastaa todellista lopputulosta tai asiakkaan puku valmistetaan jopa eri materiaaleista kuin mitä kuvan puvussa näkyy.

2. Itselle paras väri ei välttämättä ole se ihailemamme väri, koska yhden päällä esimerkiksi fuksia on täydellinen ja toisen päällä se saattaa viedä värin kokonaan kasvoilta pois. Tämä selviää vain sovittamalla. Lisäongelma on vielä se, että nettikuvien värit saattavat olla vääristyneitä.

3. Mitä tapahtuu, jos tilaa netistä puvun joka onkin epäsopiva malliltaan tai väriltään? Hyvässä tapauksessa puvun saa toki palauttaa, mutta löytyykö tilalle enää toista vaihtoehtoa ja onko sekään hyvä? Ja riittääkö aika uusintatilaukseen, sillä tilausaika on yleensä useita kuukausia.

4. Yksi tärkeistä asioista valitessasi ostopaikkaa on myös tarvittavat ompelupalvelut. Ompelimot ovat täystyöllistettyjä vanhojenpukuaikaan, ja liikkeestä ostetut puvut ovat aina etusijalla. Monesta vanhojentanssipukuja myyvästä liikkeestä löytyy oma asiantunteva ompelupalvelu.

5. Omaa oikeaa kokoa on vaikea arvioida, jos kyseessä on ulkomainen valmistusmaa. Puvun kokoon vaikuttaa muun muassa se, onko mallissa vetoketju vai nyörit, näiden välillä saattaa olla jopa kahden koon vaihteluja. Asiantunteva myyjä osaa tarjota sinulle juuri oikeankokoisia malleja.

6. Kun on ajoissa liikkeellä, ei oikeankokoisen puvun löytymisestä tarvitse olla huolissaan. Yleensä kivijalkaliikkeistä saa tilaamalla pukuja alkaen koosta 30 jopa kokoon 54 kokoon saakka.

7. Materiaali ja laatu ovat myös seikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Laatua ei saa halvalla, joten selkeästi alihintaan myytävät puvut tuskin ovat laadukkaitakaan. Huonolaatuisia materiaaleja on myös haasteellista muokata ja ne saattavat rikkoutua jo ensimmäisellä käyttökerralla. Hyvälaatuisesta materiaalista vastaavasti voidaan muokata mallia vaikka jatkokäyttöön tai voit jopa myydä puvun jälleen eteenpäin.

8. Tuet omaa yhteiskuntaasi ostamalla paikallisilta yrittäjiltä. Omat työllistymismahdollisuutesi paranevat, sillä juuri he luovat ja ylläpitävät työpaikkoja, joissa saatetaan joskus tarvita myös sinun osaamistasi.

9. Huomioi ja ennakoi myös mahdolliset tulli- ja veromaksut ulkomailta tilatessasi.

Mistä puvun hinta koostuu?

Juhlapuvun hinta muodostuu monesta asiasta, ja yleensä hinta peilaa puvun laatua. Ensimmäinen hintaan vaikuttava seikka on sen suunnittelu. Vaatesuunnittelijat miettivät erilaisia ajan trendien mukaisia vaihtoehtoja ja suunnittelutyön pohjana ovat lisäksi erilaiset vartalotyypit, jotka huomioidaan mietittäessä erilaisia malleja. Jokaiselle mallille tehdään myös toinen hintaan vaikuttava tekijä eli kaavoitus, jonka mukaan pukuja aletaan valmistaa.

Kolmas hintaa korottava seikka on laadukkaat materiaalit, jotka kestävät mahdollisia muokkauksia ja uudelleen käyttöä. Näiden lisäksi hintaa tuovat lisää koristelut, ompelemisesta aiheutuvat kustannukset, varastointi, paketointi- ja lähetyskulut, tullit ja verot. Tämän jälkeen puvun hintaan lisätään vielä yrittäjäkohtaiset muut kulut, joita ovat esimerkiksi vuokrat, markkinointi- ja mainoskulut sekä palkat.

Mikä on järkevänhintainen puku?

Tämä on tietysti yksilöllistä ja riippuu myös siitä, mitä kukin puvultaan vaatii. Mitä enemmän puvussa on yksityiskohtia ja koristeita, sen arvokkaammaksi ostos tulee. Pääsääntöisesti laadukkaat puvut maksavat 200–500 euroa, mutta jokaisessa ”kivijalkamyymälässä” pukuja saattaa löytyä jopa alle 100 eurolla.

On hyvä varautua myös mahdollisiin ompelukustannuksiin, koska esimerkiksi puvun pituus on harvoin sopiva ilman lyhennystä. Tästä kannattaa pyytää kustannusarvio ostovaiheessa. Lisäksi ammattitaitoisilla ompelijoilla on lyhennykseen hinnoittelultaan erilaisia vaihtoehtoja, johon vaikuttaa puvun malli ja laatu.

Milloin vanhojentanssimekkoja kannattaa lähteä sovittamaan liikkeeseen?

Vanhojentanssipukujen osto alkaa yleensä loppukesästä ja nopeimmat hakevatkin omansa jo hyvissä ajoin. Uudet mallit saapuvat liikkeisiin elo-syyskuussa, jolloin sinulla on mahdollisuus käydä sovittelemassa eri vaihtoehtoja. On hyvä etukäteen varata sovitusaika, jolloin saat parasta palvelua sovitellessasi.

Miten puvun ostaminen tapahtuu?

Jokaisella myymälällä on oma käytäntönsä, mutta ostaminen voi tapahtua esimerkiksi näin:

Ensimmäinen vaihe on pukujen sovittaminen. Kun mieleinen ja sopiva puku on löytynyt, siitä tehdään sitova tilaus. Tässä vaiheessa sinulla on mahdollisuus maksaa koko puku kerralla tai puolet siitä, joka on samalla sitova varaus ja loppuosan maksat hakiessasi puvun. Toinen vaihe on muutossovitukset, jossa katsotaan mahdolliset muutostyöt yhdessä ompelijan kanssa. Kolmas vaihe on valmiin puvun sovittaminen.

Pukujen tilausaika voi vaihdella 2–16 viikon välillä.

Onko puku kerralla valmis?

Yleensä pukua joudutaan ainakin lyhentämään, mutta joskus puku saattaa tarvita muutakin muokkausta. Muutostöiden teettämiseen kannattaa aina varata hiukan aikaa, ja kannattaa muistaa että ompelimoissa on jatkuvasti työn alla muitakin tilauksia. Yleensä liikkeessä varataan uusi aika muutostyösovituksille, jolloin asiakkaalla on omat pukuun suunnitellut kengät ja rintaliivit mukana. Puvun lyhentäminen voidaan tehdä joko normaalilla mitan lyhennyksellä tai ”nostoilla”, joka on hiukan edullisempi vaihtoehto.

Muutostyöt veloitetaan aina erikseen.

Mistä tietää saavansa asiantuntevaa palvelua?

Ensimmäiseksi kannattaa käydä liikkeiden kotisivuilla, koska ne kertovat aika paljon yrityksen osaamisesta ja ammattitaidosta. Vuosien kokemus kertoo vahvasta ammattitaidosta. Monet yritykset markkinoivat sivuillaan vanhojentanssipukuja, mutta kannattaa aina käydä paikan päällä tutustumassa, millainen mallisto on tarjolla ja miten käytäntö hoituu. Pitkään alalla toimineilla yrityksillä on kokemusta jo siitäkin, mitä vanhojentanssipuvuilta pitää vaatia.

Ompelimoissa on pitkän uran tehneitä ammattiompelijoita, jotka osaavat muokata ja korjailla pienimuotoisista töistä vaativimpiinkin muokkauksiin. Näin laajalla palvelulla voidaan taata asiakkaalle kokonaisvaltainen, henkilökohtainen ja yksilöllinen palvelu.

Ammattitaitoiset myyjät auttavat löytämään kullekin asiakkaalle parhaimmat värit ja mallit sekä osaavat antaa myös vinkkejä sopiviin asusteisiin.

Miten tärkeä on kokonaisuus puvun valinnassa?

Puvun valinnassa kokonaisuus on se kaikkein tärkein asia! Siksi myyjät auttavatkin jokaista asiakasta myös asusteiden – kuten huivien, kenkien, korujen ja laukkujen – valinnassa. Värien tuntemus ja yhdistelytaito on myös yksi tärkeistä hyvien myyjien ominaisuuksista. Asiakkaalle annetaan aina yhteensopivia vaihtoehtoja, jolloin hän itse pääsee ratkaisemaan itselleen parhaiten sopivan värin, yhdistämään eri värejä keskenään sekä päättämään kuhunkin asukokonaisuuteen mahdolliset asusteet.

Huomioi!

”kivijalkamyymälästä” voi löytää myös edullisia, laadukkaita pukuja

mitä enemmän koristeita ja yksityiskohtia, sen hinnakkaampi puku

varaudu ompelukustannuksiin ja pyydä kustannusarvio

ensimmäiset vanhojentanssipuvut saapuvat liikkeisiin jo elokuussa

muista varata sovitusaika

puvun ostaminen on kolmivaiheista

tilaus on aina sitova

tilauksen yhteydessä maksetaan ennakkomaksu

Muista!

kokonaisuus pukeutumisessa on kaiken A ja O

pyydä apua myyjiltä

kysy ja kyseenalaista

vannealushame on tärkeä osa pukua

hyvät alusvaatteet muokkaavat vartaloa ja antavat ryhtiä

Jatka lukemista!

Katso lisää ihania pukuja seuraavilta sivuilta ja Muotitalo Tyynelän nettisivuilta.