Betonista valetut hääkoristeet

Pitsiin ja herkkiin materiaaleihin yhdistettynä betoni tuo kattauksiin rustiikkisuutta ja kivaa kontrastia. Konstailematon materiaali henkii rentoa maalaisromantiikkaa. Kattauksen upein yhdistelmä syntyy valkoisista kukista, kynttilöistä, tekstiileistä ja papereista sekä rouhean harmaasta betonipinnasta. Betoniesineistä saat hienoja juhlakoristeita, jotka on lämpiminä kausina helppo valaa ihan itse.

Kynttilänjalat

Betoniset kynttilänjalat ovat paitsi turvallisia myös edullisia valmistaa. Niitä valat helposti isojenkin häiden pöydät täyteen. Kynttilänjalat on valettu jogurttipurkkeihin.

Valmistele kynttilät valamista varten: kiedo kynttilöiden ympärille maalarinteippiä muutama kerros. Vala sekoitettu betonimassa purkkeihin. Aseta purkit tasaiselle kuivumisalustalle. Upota noin puolen tunnin kuluttua valamisesta jokaiseen purkkiin yksi kynttilänpätkä noin 3–4 cm syvyyteen. Tarkista, että kynttilät jäävät suoraan asentoon ja jätä purkit rauhassa kuivumaan. Kumoa purkit muutaman päivän kuluttua. Vedä kynttilänpätkät teippeineen betonijalasta pois. Niistä on jäänyt teippiin käärittynä kyllin suuri aukko uusille kynttilöille. Anna jalkojen kuivua vielä muutaman päivän ajan ennen käyttöönottoa.

Tarvitset

jogurttipurkkeja

kynttilänpätkiä

maalarinteippiä

betonimassaa

Pöytäkortin pidikkeet

Pöytäkortteja varten betonijalkaan upotettiin rautalangasta taivuteltu sydän. Muotiksi kelpaavat muoviset elintarvikepakkaukset.

Muotoile rautalangasta sydänkuvio. Pyöreät muodot lankaan saat taivuttamalla metallia pyöröpihdeillä kohta kerrallaan. Tee jalustojen valaminen kuten Kynttilänjalat-ohjeessa. Upota kynttilänpätkien sijaan pelkät rautalankasydämet purkkeihin. Voit painaa sydämet niin pitkälle kuin mahdollista, jotta ne eivät kallistu ennen betonin kuivumista. Rakenna purkeille tarvittaessa tukinauhat, joita vasten rautalankasydämet voivat tukeutua kuivumisen ajan.

Tarvikkeet

jogurtti- tai salaattijuustopurkkeja

betonimassaa

1,6 mm rautalankaa

katkaisupihdit

pyöröpihdit

Kuviollinen betonilautanen

Kauniita vateja voi valaa vanhojen alpakkatarjottimien muotojen mukaan kaatamalla betonimassan esineen nurjalle puolelle.

Näitä betonivateja varten tarvitset kohokuviollisen tarjottimen tai lautasen. Tähän soveltuvat hyvin vanhat alpakkatarjottimet, joiden kuviot on prässätty lautasen alapuolelta päällyspuolelle. Sivele tarjottimen nurja puoli ruokaöljyllä. Lappaa väärin päin käännetyn tarjottimen päälle varovasti betonilaastia. Varo, ettei laastia valu reunojen yli, sillä silloin tarjottimen saaminen pois betonin sisältä on vaikeaa. Betonia tulisi olla tarjottimen päällä vähintään 2 cm kerros. Mitä suurempi esine on kyseessä, sen paksummin kannattaa betonia lapata. Peitä valu muovilla ja anna kuivua 2 vuorokautta. Kastele valua kuivumisen aikana muutaman kerran päivässä kastelukannulla ja peitä jälleen kuivumisen ajaksi. Hidas kuivuminen tekee esineestä kestävämmän. Mitä kuumempi ilma on, sen useammin kannattaa kastella. Jos vati kuivuu liian nopeasti, voi tuloksena syntyä halkeamia. Kumoa vati kuivumisen jälkeen ja irrota tarjotin reunasta. Anna työn kuivua tämän jälkeen vielä muutamia päiviä muovin alle peitettynä.

Tarvikkeet

kohokuviollinen alpakkatarjotin

ruokaöljyä

betonimassaa

Betonikakut

Sementtikakut ovat humoristinen lisä kattauksiin. Ne pitävät ulos sijoitettujen pöytien liinat myös tiukasti paikoillaan.

Sivele kakkuvuoat ruokaöljyllä. Kaada betonimassa vuokiin ja aseta ne kuivumaan tasaiselle alustalle. Peitä vuoat muovilla kuivumisen ajaksi. Anna valujen kuivua noin kaksi vuorokautta ja kumoa ne sitten varovasti. Jätä työt kuivumaan vielä pariksi päiväksi muovien alle.

Tarvikkeet

kakkuvuokia

ruokaöljyä

betonimassaa

Kutsukortti

Tyyliin sopiva kutsukortti painetaan leimasimella. Romanttisina somisteina käytettiin kopioituja nuottipapereita ja pitsinauhaa.

Leimaa sydänkuviot peittävällä ja pehmeällä vaaleanpunaisella leimasinvärillä valkoiselle kartongille. Leikkaa kuviot teräväkärkisillä saksilla kartongilta niin, että niihin jää muutaman millin levyinen valkoinen reunus. Kopioi nuottikuviollista paperia valkoiselle kopiopaperille. Revi paperista noin 11 x 11 cm palasia. Teippaa paperit kaksipuolisella teipillä neliön muotoisille korttipohjille (koko 13,5 x 13,5 cm). Teippaa päälle pätkä pitsinauhaa. Kiinnitä päällimmäiseksi sydänkuvio kohotarrapaloilla.

Tarvitset

Sydän-leimasin

Puuterimainen leimasinväri, esimerkiksi Brilliance, Versamagic, Versacraft

Stucco-kartonki, valkoinen

uusiokartonki korttipohja, light natural

nuottipaperia

pitsinauhaa

kaksipuolista teippiä

kohotarrapaloja

teräväkärkiset sakset

Betoniesineiden rinnalle voi haalia koristeeksi lähipiiristä kaikenlaista tyyliin sopivaa: sinkkisiä sankoja ja kastelukannuja sekä kynttilälyhtyjä. Lopputuloksena on harkitun huoleton häätyyli.

Betonin valaminen

Betonityöt on helppo toteuttaa valmisbetonista, hiekan ja sementin sekoituksesta, johon lisätään vain vesi. Betoniesineiden valmistaminen on hieman sottaista, joten työ kannattaa tehdä ulkona. Sateisena päivänä betonia voi sekoittaa katoksen alla tai autotallissa, kunhan vain huolehtii riittävästä tuuletuksesta. Suojaa itsesi käsineillä ja suojavaatteilla, betonipölyn vuoksi myös hengityssuojaimella. Töiden kuivumiseen pitää varata aikaa noin viikko.

Tarvikkeet

Valmista kuivabetonia myydään rakennustarvikeliikkeissä 25 kg säkeissä eri nimikkeillä, kuten kuivabetoni S 30, sementtilaasti S 30 tai saneerauslaasti S 100. Luku kertoo sementin joukkoon lisättyjen hiekanmurujen koon (S 30:ssa hiekanjyvän maksimikoko on 3 mm). S 30 on hienobetonia, josta saat sileitä ja tiiviitä betoniruukkuja ja vateja. S 100 soveltuu myös suurten ruukkujen valamiseen ja erityisesti karkeamman betonipinnan tekoon.

Sekoittaminen

Betonin sekoitus onnistuu mainiosti käsin puukapulalla. Apuvoimia sekoittamiseen saat käyttämällä porakoneeseen kiinnitettävää sekoitusvispilää. Tee seos suureen muovisankoon tai sekoitussaaviin. Kaada saavin pohjalle ensin loraus vettä, sitten kuiva betoniseos. Lisää vähitellen vettä ohjeen mukaan. Tarkista sekoitusaika pussin ohjeesta. Useat seokset vaativat noin 10 minuutin seisonta-ajan ja tämän jälkeen uudelleen sekoituksen. Betonimassan työstöaika on tämän jälkeen noin puoli tuntia, joten kaikki muotit kannattaa valmistella ennen massan sekoittamista. Betonimassa on sopivan paksua valamiseen, kun siitä voi muotoilla käsissä pienen pallon. Massan tulee olla kuitenkin niin löysää, että kättä hieman ravistettaessa pallo leviää lätyksi. Sekoita betonia kerralla vain tarvitsemasi määrä. Jos massaa jää yli, voit valaa siitä pieniä esineitä.

Kuivuminen

Betonitöiden kuivuminen kestää muutamasta vuorokaudesta pariin viikkoon massan koostumuksesta, työn koosta ja ilmankosteudesta riippuen. Betonityöt kuivatetaan muovin alla ulkoilmassa. Mahdollisimman tasaiset lämpö- ja kosteusolosuhteet edesauttavat valun onnistumista. Kuivumisen aikana töitä on hyvä kastella muutama kerta kastelukannulla. Kastelu hidastaa kuivumista ja ehkäisee halkeamien syntymistä.

Betoni hakeutuu painovoiman mukaiseen asentoon, joten kuivumisalustan suoruudesta on hyvä varmistua vatupassin kanssa. Kuivumisen aikana betonimassan ylimääräinen vesi nousee muotin pinnalle. Anna veden kuivua pintaan, ja harjaa jäljelle jäänyt harmaa kerros lopuksi pois. Kuplat valmiissa betonissa kertovat löysästä betonimassasta eli liiasta vedestä seoksessa. Kuplien muodostumista esineisiin voi yrittää ehkäistä muotteja ravistelemalla ja täristämällä, jolloin vesi nousee massasta muotin pinnalle.

Kuivabetoni K-Rauta. Sydän-leimasin ja korttitarvikkeet Sinelli. Kuumahehkutettu rautalanka Donno.