Destination Wedding nousussa

Unelmien hääjuhla ulkomailla

Häiden järjestäminen ulkomailla on noussut hiljalleen suomalaistenkin hitiksi.

Teksti Tanja Hakala Kuvat Kuvat Helmi Photography ja Theo Meijer Photography

Gitta ja Mikael menivät kihloihin muutaman vuoden seurustelun jälkeen. Vuonna 2013 Mikaelkin muutti Suomeen.
Gitta ja Mikael menivät kihloihin muutaman vuoden seurustelun jälkeen. Vuonna 2013 Mikaelkin muutti Suomeen.

Turkoosi meri, hiekkaa varpaissa ja kuohuviiniä. Olette juuri sanoneet tahdon toisillenne, läsnä vain muutama todistaja. Tai kenties mukananne paratiisissa on lähimmät ihmiset juhlimassa kanssanne, miksei suurempikin seurue. Miltäpä siis kuulostaisivat häät ulkomailla?

– Tällöin häämatkan saa ikään kuin kaupan päälle, häitä Italiassa järjestävä Mari Mattila Toscanan Tuulesta kertoo.

Entäs budjetti?

Budjetin pähkäileminen voi tyrehdyttää destination wedding -ajattelun ensimetreillä. Kannattaa kuitenkin miettiä vielä tarkemmin, sillä pienillä kompromisseilla pääsee samaan summaan kuin Suomessa. Häiden järjestäminen muilla mailla ei siis suinkaan ole vain ”rikkaiden lystiä”.

– Yleisin budjetti asiakkaillamme on ollut 10 000–15 000 euroa. Hintaan sisältyy kaikki muu paitsi lennot. Mikäli vieraat maksavat itse majoituksensa, summaa saa alaspäin. Tällaisten häiden järjestäminen ei ole harvojen ja valittujen yksinoikeus, vaan ihan tavallisten ihmisten juttu, Mattila jatkaa.

Espanjan Aurinkorannikolla voi juhlia esimerkiksi Marbellassa tai Fuengirolassa. Staila Designin Aila Rosholm vinkkaa, että edullisimmin häät järjestää yksityishuvilassa pitopalvelun kanssa pienelle porukalle.

– Hotellimenut ja suuri vierasmäärä tietysti nostavat hintaa.

Pienillä kompromisseilla pääsee samaan summaan kuin Suomessa

Italian ja Espanjan erityis­piirteet

Mari Mattila on järjestänyt juhlia 20-30 hengen hääseurueille, joka on yleensä vuokrannut huvilan esimerkiksi Toscanasta. Virallinen vihkiminen suoritetaan paikallisella kaupungintalolla, linnan terassilla tai muulla kunnan määrittelemällä paikalla.

– Vihkimisen jälkeen nautitaan aperitiivit kylän piazzalla hääkuvia ottaen. Tämän jälkeen siirrytään villalle juhlimaan. Kaikki tarvittavat palvelut järjestyvät kauttamme. Parin pitää itse hoitaa lennot, esteettömyys- ja virkatodistukset sekä huvilan huonejaot. Olemme järjestäneet myös symbolisia vihkimisiä, jolloin vihkipaikka voi olla mikä tahansa.

Aila Rosholm muistuttaa Aurinkorannikon pienistä haasteista. Vaikka suomalaiset ovat tottuneet pärjäämään kohteessa jopa pelkästään omalla kielellään, kaikkia palveluita suomeksi ei luonnollisesti saa.

– Itse puhun espanjaa ja englantia, joten pystyn olemaan apuna. Heinä-elokuussa uteliaat turistit katselevat mieluusti seremoniaa rannalla, joten siihen on syytä varautua.

Aila toivoo parin olevan häneen yhteydessä noin vuotta ennen h-hetkeä ja käyvän paikalla kertaalleen mahdollisuuksien mukaan ennen juhlia.

– Pystyn hoitamaan kaiken muun, mutta parin on oltava pappiin yhteydessä alusta asti.

Perinteitä pakoon Thaimaahan

”Ydinajatuksena oli järjestää pieni ja intiimi tilaisuus.”

Teksti Tanja Hakala Kuvat Helmi Photography

Gitta lähti vuodeksi seikkailemaan Thaimaahan ja tapasi siellä tulevan miehensä, omaa ruokaravintolaa pyörittävän Mikaelin. Maa tuli tutuksi molemmille, ja koska Thaimaalla on suuri merkitys parille, he halusivat järjestää häänsäkin siellä.

– Ajattelimme, että tuskin elämässä tulee montaa kertaa lähdettyä molempien perheiden kanssa lomailemaan. Maa houkutteli myös rentoutensa ja hintatasonsa sekä henkeäsalpaavien maisemiensa vuoksi.

Häistä haluttiin rennon tyylikkäät ilman jäykkiä perinteitä ja kaavoja. Juhlavieraita opastettiin pukeutumaan kuten kesäjuhliin.

– Siksi pakenimme Thaimaahan. Ajatuksena oli alun alkaenkin juhlistaa avioliittoon astumista vain lähipiirin sitä todistaessa.

Mukana matkassa oli hääparin lisäksi kymmenen ihmistä: molempien perhettä ja parhaat ystävät. Pari oli vuokrannut Phuketista Baan Haven -nimisen villan, jossa seremonia järjestettiin. Tämän jälkeen seurue siirtyi illalliselle Gitan ja Mikaelin ystävän Karlsson’s Restaurant & Steak House -ravintolaan.

– Näin ollen juhla oli hyvin meidän näköisemme: herkullista ruokaa, lämpöä, kauniit maisemat sekä meille rakkaimmat ihmiset.

Pari vietti yhden elämänsä tärkeimmistä päivistä eksoottisissa maisemissa ja tunnelmissa. He jatkoivat häähumua koko seurueen kanssa Koh Samuilla vajaan viikon verran. Tämän jälkeen perheet lähtivät koteihinsa ja ystävien kanssa pari jatkoi vielä Hongkongiin muutamaksi päiväksi.

– Seurueemme koko oli aika täydellinen. 12 henkilöä on vielä hallittavissa oleva ryhmä, mikäli haluaa tehdä asioita yhdessä. Pääsimme liikkumaankin yhdellä kulkuneuvolla, minivanilla. Parin hääbudjetti sormukset poislukien oli noin 5.000 euroa.

Paljon Thaimaassa matkustanut pari liputtaa Thaimaan puolesta häämatkakohteena.

– Hintataso on edullinen ja sää suurimman osan ajasta miellyttävä. Koh Samui sopii rentoon lomailuun pitkine hiekkarantoineen. Saarelta löytyy myös yöelämää sekä ostosmahdollisuuksia, mutta yhtälailla autiorantoja ilman turistin turistia. Ylel­lisyyttä kaipaavalle saari tarjoaa toinen toistaan upeimpia luksushotelleja sekä yksityisiä huviloita. Toimintaan tottuneille saarelta tehdään esimer­kiksi sukellusretkiä pienemmille lähisaarille.

Katso kuvat Gittan ja Mikaelin häistä Haat.fi/aiheet/haajuhla/gitta-ja-mikael-sanoivat- tahdon-thaimaassa

Mikael ehti asua Thaimaassa noin seitsemän vuotta, Gitta puolitoista. ”Onhan se hassua, että tarvitsi lähteä toiselle puolelle maapalloa rakastuakseen ruotsalaiseen”, Gitta naurahtaa.

Pari vietti häänsä paljain jaloin. Johannan puku löytyi hääpukujen poistomyynnistä ja Ilmarin asu Frakkipalvelu Namista.

Salahäät Karibialla

Ilmari ja Johanna yllättivät ystävät ja suvut sanomalla toisilleen tahdon kahden kesken Curacaon saarella.

Teksti Tanja Hakala Kuvat Theo Meijer Photography

– Kerroin Ilmarille haaveilevani häistä Karibian paratiisissa palmupuiden varjossa. Hän innostui heti! Emme edes keskustelleet muista vaihtoehdoista.

Pari ei kertonut häistään kenellekään. Niiden järjestäminen oli kahdenkeskinen salaisuus. Kumpikaan ei halunnut murehtia vieraiden viihtymisestä tai ohjelmasta, joten sormukset, kuohuviinit ja palat kakkua rannalla olivat unelmien täyttymys.

– Hääsuunnittelijamme Marilse Statie-Teixeira Brazao Celebrations-yrityksestä mahdollisti meille tämän kaiken. Ilo ja onni tuosta hetkestä ja päivästä jäivät ikuisesti elämään. Oli niin huikeaa huomata, miten tuomari, valokuvaaja, hääsuunnittelija ja paikalle eksyneet turistit elivät kanssamme juuri sitä hetkeä niin tunteikkaasti.

Vastavihityt soittivat vanhemmilleen heti tilaisuuden päätyttyä kertoakseen ilouutisen. Videokuvaaja sai taltioitua kaikkien reaktiot ikuisiksi ajoiksi.

Johanna ja Ilmari suosittelevat Karibian häistä haaveileville ehdottomasti hääsuunnittelijan palkkaamista.

– Oli paljon helpompi organisoida asioita ammattilaisen kanssa. Hänen kauttaan saimme hoidettua kaiken. Myös kaikki paperiasiat, maksut ja sopimukset kulkivat helposti. Tämä tuli luultavasti myös halvemmaksi kuin se, että olisimme etsineet ja varanneet kaikki palvelut itse.

Katso video Ilmarin ja Johannan häistä Haat.fi/aiheet/haajuhla/johannan-ja-ilmarin-haat-curacaolla

”Olemme edenneet nopeaa vauhtia. Kahden kuukauden kuluttua ensitreffeistä asuimme jo saman katon alla. Ilmari kosi vuoden seurustelun jälkeen yllätyskuumailmapallolennolla”, Johanna kertoo.

Curacaon paratiisisaarella kelpaa juhlia, sillä melkein aina on aurinkoista. – Sadekausi kestää lokakuusta helmikuuhun, mutta se tarkoittaa lähinnä ajoittaisia myrskyjä yöaikaan, hääsuunnittelija Marilse Statie-Teixeira.