Maailman

kauneimmilla rannoilla

Häämatka trooppiselle paratiisisaarelle on monien vastavihittyjen unelma. Jos haaveissanne siintää lisäksi pieni ripaus seikkailua, Seychellit tarjoaa teille täydellisen ratkaisun.

Teksti jA KUVAT sari yli-salomäki

Tummat graniittilohkareet luovat huikean kontrastin valkoista rantahiekkaa ja kristallinkirkasta merta vasten. Tässä kuvassa Beau Vallon, Mahé, vasemmalla Anse Source d'Argent, Praslin.
Tummat graniittilohkareet luovat huikean kontrastin valkoista rantahiekkaa ja kristallinkirkasta merta vasten. Tässä kuvassa Beau Vallon, Mahé, vasemmalla Anse Source d'Argent, Praslin.

Seychellit on kaikkea sitä mitä kuvittelettekin sen olevan. Perillä noin 10 lentotunnin päässä Euroopasta odottavat kristallinkirkas meri, valkoiset korallihiekkaiset rannat, trooppiset palmumetsät, herkullinen ruoka ja eloisa kreolikulttuuri. Monien muiden eksoottisten saarikohteiden joukossa Seychelleistä tekee erityisen se, että täällä – Intian valtameressä 1600 kilometrin päässä Afrikan itärannikolta – tarjoutuu mahdollisuus jakaa loma useampaan kohteeseen eli hyppiä vaivattomasti saarelta toiselle. Häät-lehti kävi tutustumassa näistä kolmeen tärkeimpään: Mahén, Praslinin ja La Diguen saariin.

Monipuolinen Mahé

Matkailijat näkevät Mahén saaresta turhan usein vain lentokentän ja sataman, sillä moni suuntaa suoraan muilla saarilla oleviin lomahotelleihin. Mahélla on kuitenkin paljon annettavaa sen lisäksi, että myös täällä on helppo hakeutua hotellien hellään huomaan. Mahén kuuluisimpia luksushotelleita ovat Hilton Northolme, Constance Ephelia, Le Meridien Fisherman’s Cove, Banyan Tree ja Kempinski. Pääsaarelta löytyy myös edullisempia majapaikkoja, monta mielenkiintoista nähtävyyttä ja hyviä retkipalveluita siltä varalta, että rantaelämä alkaa kyllästyttää.

Mahélla lomailijan päiviä rytmittävät uinnin ja herkuttelun ohella kävelyretket pitkillä hiekkarannoilla ja pistäytymiset pikkuostoksilla kylien raiteilla. Pääkaupunki Victoria ja sen kauppahalli Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market kannattaa ottaa suunnaksi erityisesti lauantaina, jolloin hedelmät, mausteet ja muut eksoottiset tuotteet vaihtavat omistajaa vilkkailla markkinoilla. Muita matkamuistoja ja tuliaisia voi etsiä paikallistuotteita myyvästä basaarista Camion Hallista Albert Streetillä tai siirtomaa-aikaisesta Kenwyn Housesta. Samalla reissulla ehtii vielä katsastaa Englannin siirtomaa-ajoista muistuttavan Big Benin, Lontoon isoveljeä jäljittelevän pikkureplikan, ja värikkään hindutemppelin.

Jos suunnitelmissa on lomailla Mahélla useampia päiviä, kannattaa asettua upean Beau Vallonin kuusi kilometriä pitkän rannan tuntumaan. Beachin lisäksi Beau Vallonissa matkailijoille riittää tekemistä ja palveluita eikä ajomatka pääkaupunki Victoriaan ole pitkä.

Jos kahden kesken vietettyjen kynttiläillallisten ohella paikallinen iltaelämä kiinnostaa, sitä löytyy käytännössä ainoastaan pääsaarelta, jossa asuu noin 90 prosenttia saariryhmän 90.000 asukkaasta. Tutkimukset kannattaa aloittaa Victorian ja lentokentän väliin rakennetulta uudelta ranta-alueelta Eden Islandilta. Esimerkiksi The Boardwalk Bar and Grill on ­sekä paikallisten että saarelle matkailun pariin töihin tulleiden ulkomaalaisten suosiossa, joten se on hyvä paikka sekä kahdenkeskiselle irrottelulle että kansainvälisten tuttavuuksien solmimiselle.

Paratiisissa Praslinilla

Suurin osa Seychelleille tulevista matkailijoista viettää ainakin muutamia huolettomia lomapäiviä Mahélta tunnin lauttamatkan päässä sijaitsevalla Praslinin saarella. Praslinille houkuttelevat upeat rannat ja ylelliset resort-hotellit, vilkasta iltaelämää tai hulppeita ostoskeskuksia täältä on turha etsiä.

Praslinin rannoista vilkkain lienee kaakossa sijaitseva Baie Ste Anne, jota reunustavasta kylästä löytyy myös edullisia guesthouse-majataloja budjettimatkailijoille. Maailman kauneimpiin beacheihin lukeutuvat rannat Anse Lazio ja Anse Georgette ovat saaren pohjoisrannalla.

Nähtävyyksistä tärkein on suojeltu palmumetsä Vallée de Mai, jossa on pienemmän Curieuse-saaren ohella ainoa mahdollisuus nähdä kuuluisat, maailman suurimpia hedelmiä kantavat Coco de mer -palmut. Naaraspalmun kantama kypsä pähkinä painaa 15–30 kiloa ja muistuttaa ulkomuodoltaan veikeästi naisen lanteita. Entistä hassummaksi tämän evoluution tuloksen tekee se, että urospalmussa kasvava pitkänomainen kukinto tuo empimättä mieleen miehen peniksen.

Rauhallinen La Digue

Praslinin kupeessa, vain noin vartin venematkan päässä, sijaitsevalla saariryhmän neljänneksi suurimmalla La Diguen saarella kannattaa pistäytyä pelkästään Anse Source d’Argent -rannan nähdäkseen. Matka yhteyslautalta kuuluisalle beachille taittuu parhaiten polkupyörillä, autoja tällä leppoisalla saarella ei juuri käytetä. 100 rupian pääsymaksu L’Union Estaten alueelle mahdollistaa rantavisiitin lisäksi myös jättiläiskilpikonniin ja historialliseen maatilaan tutustumisen.

Anse Source d’Argent on maineensa veroinen kauneudessaan, sillä pyöreänmuotoiseksi hioutuneet tummat graniittilohkareet luovat huikean kontrastin valkoista rantahiekkaa ja kristallinkirkasta merta vasten. Ihan itselleen tätä maisemaa ei kuitenkaan kukaan saa, kannattaa varautua vilkkaaseen rantapäivään kaikkien halajamalla rannalla.

Päivän päätteeksi fiilistelemme vielä lauttasataman tuntumassa rennossa Fish Trap -kalaravintolassa, ja oikeastaan harmittaa, että emme varanneet yöpymistarvikkeita mukaan. Illan hämärtyessä elämänmeno hidastuu entisestään, ja sympaattisen La Diguen kyläraitille olisi mukava jäädä kävelemään käsi kädessä.

Lisätietoa

www.seychelles.travel
www.seychelles.org
www.airseychelles.com

Suuntana Anse Source d'Argent, yksi maailman kauneimmista beacheista.
Suuntana Anse Source d'Argent, yksi maailman kauneimmista beacheista.
Beau Vallon tarjoaa monenlaisia harrastusmahdollisuuksia.
Beau Vallon tarjoaa monenlaisia harrastusmahdollisuuksia.
Markkinoilla Victoriassa on vilkkainta lauantaisin.
Markkinoilla Victoriassa on vilkkainta lauantaisin.
Le Jardin du Roi opettaa, miten ananas kasvaa.
Le Jardin du Roi opettaa, miten ananas kasvaa.
Camion Hallista löytyy kauniita tuliaisia.
Camion Hallista löytyy kauniita tuliaisia.
La Plaine St. Andrén ravintolassa lounasta nautitaan kauniisti katetuissa pöydissä.
La Plaine St. Andrén ravintolassa lounasta nautitaan kauniisti katetuissa pöydissä.
Beau Vallon tarjoaa kuusi kilometriä silkinpehmeää  rantahiekkaa romanttisia iltakävelyitä varten.
Beau Vallon tarjoaa kuusi kilometriä silkinpehmeää rantahiekkaa romanttisia iltakävelyitä varten.
Pääkaupunki Victoriassa monen eri uskontokunnan temppelit ovat sulassa sovussa.
Pääkaupunki Victoriassa monen eri uskontokunnan temppelit ovat sulassa sovussa.

3 x  tekemistä Seychelleillä

1. Vallée de Mai

Praslinin saarella ei kannata ohittaa mahdollisuutta käydä saaren keskiosassa sijaitsevassa Unescon maailmanperintökohteeksi listaamassa luonnonpuistossa. Siellä voi nähdä myös Seychellien tunnuksena näkyvät Coco de mer -palmut ja niiden jännittävät hedelmät.

2. Le Jardin du Roi

Pistäytyminen vanhassa maustepuutarhassa on perusteellinen oppitunti eksoottisista kasveista. Vai tiedätkö jo, miltä näyttää kaneli tai miten ananas kasvaa? Kierros kannattaa päättää lounaalla, sillä puutarhan ravintolassa voi edullisesti nauttia mielenkiintoisen ja herkullisen kotiruokalounaan.

3. Takamaka

Jos paikalliset juomien bongaus kiinnostaa, käynti Mahén eteläosassa sijaitsevassa Takamakan rommitislaamossa on ihan must. Kierros on mielenkiintoinen, ja tastingiin päästyämme pehmeästi maustettujen rommien aromit vievät mennessään. Tuliaispullosta riittää makunautintoja vielä kotiin palattuakin. Vuonna 1792 perustetulla La Plaine St. Andrén tilalla toimiva laadukas ravintola kannattaa myös ehdottomasti testata, suosittelen pöytävarausta illalliselle.

Takamakarum.com

Uskaltaisitko omatoimimatkalle?

Seychellit on unelmakohde, mutta kotimaisia lomalentoja sinne ei ole saatavilla. Monet suomalaiset matkatoimistot räätälöivät sinne kuitenkin valmismatkapaketteja, joihin sisältyy lennot, hotellit ja paikalliskuljetukset.

Räätälöidylle pakettimatkalle kannattaa kokemattomienkin matkailijoiden uskaltautua, sillä matkatoimistojen ammattilaiset osaavat hotellien lisäksi suositella teille sopivia retkikohteita sekä tilata tarvittavat paikalliset opas- ja kuljetuspalvelut. Kun ostatte matkapalvelut pakettina, mahdollisissa ongelmatilanteissakin teillä on toimiston numero, johon voitte aina olla yhteydessä. Teitä suojaa myös valmismatkalaki, joka ei päde matkajärjestelyihin silloin, jos osaset on ostettu erillisinä ostoina netistä.

Myös kokeneille reissaajille, joille tee-se-itse-matkat ovat tuttuja juttuja, Seychellit on mielenkiintoinen ja turvallinen kohde, jossa on helppo kohdata paikallisia. Infrastruktuuri on melko kehittynyt, ja ihmiset ovat avuliaita ja kielitaitoisia.

Hilton Northolmen rantapoukamasta voi lähteä helposti melontaretkelle.

3 x hotelli

Seychelleillä

Constance Lémuria

Praslinilla sijaitseva Lémuria on ns. barefoot luxury -hotellien joukossa käsite, joka pitää itse kokea. Laajan hoidetun puutarhan ja Seychellien ainoan 18-reikäisen golfkentän lisäksi sen tekee ainutlaatuiseksi pitkä hiekkaranta, jolle isot merikilpikonnat nousevat laskemaan munansa.

Kävelymatkan päässä hotellista lymyää kätketty helmi, suojainen paratiisiranta Anse Georgette.

Constancehotels.com

Hilton Seychelles Northolme

Tyylikäs hotellialue on rakennettu Beau Vallonin pohjoispuolelle rehevään trooppiseen rinteeseen, josta aukeaa upeat näkymät merelle ja romanttisiin auringonlaskuihin. Pienet kirkasvetiset rantapoukamat antavat mahdollisuuden nauttia merestä uiden, snorklaillen ja kanooteilla. Jos aiotte pitää Mahélle saapuessanne hengähdystauon ennen muille saarille suuntaamista, tässä hotellissa matkan rasitukset unohtuvat nopeasti.

Hilton.com

Crown Beach Hotel

Mikäli etsitte pientä mutta hyvin hoidettua B&B-hotellia Mahélta, tämä saattaa olla oikea kohde teille. Pointe Au Selissä, vain vartin matkan päässä lentokentältä etelään sijaitseva 12 huoneen pikkuhotelli sopii hetken hengähdykseen hyvien kulkuyhteyksien vuoksi mutta mainiosti myös pidempään oleskeluun ja omatoimisten retkien tukikohdaksi.

Crownbeachseychelles.com