Lupa tahtoa (taas)

Toiset häät antavat mahdollisuuden järjestää omannäköiset juhlat ja juuri niille, jotka vieraikseen haluaa.

– Oikeastaan sinulta ei odoteta mitään, joten mielikuvituksen voi päästää surutta vapaaksi, Aurora Raiskinen iloitsee häitään suunnitellessaan.
– Oikeastaan sinulta ei odoteta mitään, joten mielikuvituksen voi päästää surutta vapaaksi, Aurora Raiskinen iloitsee häitään suunnitellessaan.

Kun Revelationsin liikkeeseen saapuu toista tai kolmatta kertaa naimisiin menevä asiakas, pukusuunnittelija Aurora Raiskinen tunnistaa tämän nopeasti.

– Heitä kaikkia yhdistää anteeksipyytely. Selitellään ja haetaan hyväksyntää omille ratkaisuille. Vähätellään esimerkiksi, että maistraatissa ajateltiin mennä naimisiin, mutta halusin nyt kuitenkin kunnon puvun.

Aurora pitää ilmiötä ristiriitaisena, sillä eroaminen ja uudelleen naimisiin meneminen on yhteiskunnassamme tavallista.

– Me olemme käytännön tekojen tasolla vuosikymmeniä edellä sitä kulttuuria, missä tulemme perässä henkisesti, Aurora kuvaa.

Ajatusmalli on tuttu Auroralle myös omakohtaisesti.

– Eron jälkeen olin varma, että tämä sivu elämänkirjasta on nyt nähty ja käännetty, ja väistelin ystävien häissä kohti heiteltyjä kimppuja. Ei minulle, ei enää tätä, kiitos.

Raskainta Auroralle oli päästää irti haavekuvasta, jossa tulevaisuus olisi jaettu kumppanin kanssa vanhuuteen saakka.

– Nykyinen mieheni sitten totesi, että se on edelleen mahdollista – uuden ihmisen kanssa. Samalla sain tavallaan synninpäästön omaan menneisyyteen, ja kun opin itsekin sen hyväksymään, olin valmiimpi ajattelemaan naimisiinmenoa uudestaan.

Tahdonko taas?

Toisista häistä tulee usein enemmän parin itsensä näköiset. Morsiusparin vanhemmat eivät enää häärää mukana vihjailemassa suvun perinteistä, ja hääbudjettikin kaivetaan omasta pussista. Oman tyylin löytyminen vaatii kuitenkin ajatustyötä ja itsevarmuutta.

– Toisten häiden järjestämiseen ei ole mitään seremoniaohjeita, mikä on hirveän vapauttavaa, Aurora myöntää.

Sen sijaan toisia häitään järjestävä voi joutua kohtaamaan asenteita siitä, mitä ei voi tai saa enää tehdä.

– Esimerkiksi oman äitini ensireaktio oli, että huntuahan et sitten varmasti laita.

Hääjärjestelyiden lähestyminen negatiivisen kautta tuntuu olevan osa henkistä valmistautumista myös uusia häitä harkitsevien morsianten kohdalla.

– Monet asiakkaistani kertovat ensimmäiseksi, mitä eivät missään tapauksessa halua. Tästä lähdin itsekin. Ei ainakaan Save the Date -kortteja, perinteisiä ja tehohauskoja hääleikkejä, kirkkohäitä tai suurihelmaista prinsessamekkoa. Sitten aloin miettiä, että vieläkö minä tahdon häät? Tykkäänkö vielä jostain?

Aurora päätyi selaamaan nettiin hääkakkujen koristeita. Perinteinen hääpari variointeineen eivätkä julistukset elämän parhaasta päivästä enää sytyttäneet. Happy ever ­after -teksti sai Auroran lähestulkoon voimaan pahoin.

– Kolmen tunnin selailun jälkeen totesin selättäneeni itseni. Tajusin, että voin kirjoittaa hääblogia ihan vaikka vain itselleni, vaikka aiemmin se tuntui nololta. Ja jos haluan hunnun, niin sitten laitan sen. Annoin itselleni luvan unelmoida uudestaan, pukea ruusunpunaiset lasit nenälle ja katsoa tulevaisuuteen toiveikkaammin.

Valaistuminen näkyi myös ulospäin.

– Nyt osaan aivan eri tavalla iloita niin läheisten kuin asiakkaidenkin hääsuunnitelmista ja samalla laittaa parhaat ideat korvan taakse tulevan varalle.

Häät lahjana

Auroran havaintojen mukaan miehet ovat selvästi armollisempia itselleen kuin morsiamet.

– Eronneille naisille on kauhean suuri kynnys ostaa edes häälehti, sitä piilotellaan kuin murrosikäisenä pornolehteä. Miehet taas aloittavat henkisestikin puhtaalta pöydältä. He antavat itselleen uuden mahdollisuuden ja esimerkiksi ensimmäistä kertaa vihittävälle morsiamelleen rajattoman budjetin tyyliin ”Ota sinä tästä kaikki irti!”.

Tähän hän toivoo toista kertaa vihittävien morsiantenkin havahtuvan.

– Vaikka itsellä menisi aikaa painia ajatuksen kanssa, ei ensimmäisiä häitään suunnittelevaa puolisoa saisi estellä. Eräs asiakaspari sanoi minusta kauniisti, että juhlat eivät ole heidän kahden, vaan lahja koko perheelle siitä, että ovat selvinneet kaikista uusperheiden kriiseistä.

Kakkoshäissä kukaan vieraista ei odota ainakaan mitään samanlaista kuin aiemmissa häissä on ollut, mikä voi myös olla vapauttavaa.

– Oikeastaan sinulta ei odoteta mitään, joten mielikuvituksen voi päästää surutta vapaaksi. Itse haaveilen syksyisistä ulkojuhlista, joissa olisi hurjasti kynttilöitä ja lyhtyjä. Vihkikaava olisi yhdessä laadittu, juhlallinen seremonia illan pimentyessä ympärille.

Aurora kertoo myös alkaneensa lämmetä aiemmin jenkkihömpötyksenä pitämilleen vihkivaloille.

– On hurjan kiehtova ajatus voida itse päättää, mihin ja miten lupautuu.

Ne uudelleen vihittävät, jotka ovat jo sujut hääsuunnitelmiensa kanssa, Aurora tunnistaa liikkeessään yhtä helposti kuin vielä empimisvaiheessa olevat.

– Hyvät bileet – se on se vapauttava sanapari, joka on kaikkien huulilla.

Seuraa Auroran blogia: Tahdonko.blogspot.fi

Sittenkin taas sulhaseksi

Ensimmäisen liiton kariuduttua Marko ei ollut ajatellut menevänsä naimisiin uudestaan, mutta toisin kävi.

– Kun tyttöystävä kosi karkauspäivänä, ei ollut varaa mekko­kankaaseen, hän nauraa.

Markolle oli tärkeää, että hänen toiset ja morsiamen ensimmäiset häät olisivat riittävän juhlavat, mutta parin itsensä näköiset.

– Emme halunneet pakottaa ihmisiä pitkän matkan takaa suurella joukolla paikalle, joten kutsuimme ystävät ja sukulaiset juhannuksena kalastamaan ja ne, jotka tulivat, pääsivät samalla todistamaan vihkimistämme lohijoen varressa. Pappi soitti aamuyöllä Paranoidia ja viikonlopusta tuli ikimuistoinen niin meille kuin vieraillemmekin.

Raggari- morsiamen Top 7 -vinkit encore-häihin

Jos pelottaa, että ihmiset eivät tule häihisi toista tai neljättä kertaa, niin muotoile kutsu siten, etteivät he halua jäädä paitsi näistä bileistä! Pidä huoli, että he haluavat tulla katsomaan, kun kompuroit alttarille uudestaan.

Vältä toistoja! Kerro kaasolle ja bestmanille tarkasti, millaiset ensimmäiset häät olivat ja pyydä välttämään samankaltai­suuksia.

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee! Kaason tai best­manin tehtävänä on muistuttaa ”huumorintajuisimpia” puheiden pitäjiä, että hääpari on voinut käydä vaikka minkälaisen helvetin läpi eivätkä hääpäivänään todellakaan halua muistella menneitä.

Jos et kestä viittauksia entiseen elämään, hommaa paikalle portsari, joka tietää, mihin raja vedetään ja kuka heitetään pellolle, kun suomalainen alkoholinkäyttäjä alkaa päästää mörköjä pihalle.

Uskalla olla oma itsesi! Jos sinulla on sivupersoonia, kaiva ne esille! Morsiamen kaunein koru on oma persoona.

Älä kutsu mukaan sellaisia ihmisiä, joilla on vaikeuksia ­hyväksyä liittoanne!

Anna palaa! Juhli, tanssi, roiku vaikka kattokruunuista! Älä välitä, mitä muut ajattelevat! Jos haluat olla se kermakakku, mitä et ensimmäisellä kerralla ollut, niin ole sitten! Tärkeintä on, että itse viihdytte.

Lue myös:

Minna Dufton: Raggarimorsiamen hääopas (Gummerus 2015)