Kuvin kerrottu hääpäivä

Kuva Kati Länsikylä

Perinteinen hääkuvaus oli noin tunnin mittainen vierailu valokuvaamon studioon hääpäivän aikana, joko ennen tai jälkeen vihkimisen ja hääjuhlan dokumentointi oli usein jonkun kamerankäyttäjäksi valitun sukulaisen vastuulla.

Nykyisin tilanne on toisin; hääalbumiin taltioidaan tapahtumia usein jopa aamun kampaajakäynneistä aina iltamyöhään asti. Valokuvaaminen vihkimisen ja hääjuhlan aikana on nykyään luonnollinen osa hääpäivän kulkua. Hääparia kuvataan vihkihetkellä, juhlapaikalla, juhlien aikana, mahdollisesti myös lähettyvillä sijaitsevassa erityisessä miljöössä. Yhtä lailla hääalbumin kuviin mahtuvat mukaan myös perheet, kaasot, bestmanit ja muu juhlaväki. Suosittu ohjelmanumero häissä on nykyisin myös photo booth, jossa hääväki voi juhlien aikana käydä otattamassa itsestään hauskoja kuvia kevyeen rekvisiittaan sonnustautuneena.

Valokuvaajat ovat jo kauan toivoneet hääpareilta rohkeutta tulla kuvaan jonain muuna kuin hääpäivänä. Tällöin aikaa on käytettävissä kuvaamiseen aivan erilailla kuin hekti­senä hääpäivänä ja ulkokuvia otettaessa on säätilankin suhteen vähän pelivaraa. Hääpäivää ennen otettaviin kuviin toimii esimerkiksi morsiamen koekampauspäivä. Jos koemeikin ajoittaa samalle päivälle, on parin look hääpäivää vastaava. Tällöin voidaan ottaa esimerkiksi hitiksi nousseet first look -kuvat eli tallentaa tilanne, jossa hääpari näkee ensimmäistä kertaa toisensa 'täydessä tällingissä'. Jos taas hääkuvausta täydennetään hääpäivän jälkeen, eivät meikit ja hiukset enää ole samat, mutta silloin voidaan keskittyä enemmän fiilikseen ja miljöön hyödyntämiseen. Koko setti voi sitten huipentua trash the dress -kuvaan.

Maailmalla eri valokuvakilpailuissa ovat vallalla tällä hetkellä sellaiset hääkuvat, joissa­­ miljöö näyttelee erittäin suurta osaa, välillä­ jopa niin paljon että hääpari tuntuu jäävän kuvassa toissijaiseksi. Kuviin hyödynnetään rakennuksia ja luonnonmuodostelmia, ja tällöin saattaa olla tärkeää valita kuvaus­hetkeksi jopa tietty aika päivästä, jolloin valo tulee kohteeseen oikeasta suunnasta.

Hääpäivä on siis nykyään hyvinkin kuvin kerrottu, ja kauniissa hääalbumissa muistot säilyvät. Mutta palataan vielä hetkeksi alkuun ja siihen studiokuvaan. Studiossa otettu hää­kuva on kärsinyt viime vuodet aivan syyttä suotta pönötyskuvan maineesta. Ammatti­taitoisen valokuvaajan ottamassa studiokuvassa­ on ihan yhtä lailla tunnetta ja tunnelmaa, vaikka taustana olisikin kartonki eikä kartano. Monet paljon hääkuvauksia tekevät valokuvaajat ovatkin vinkanneet, että studiohääkuva on nousemassa uudeksi trendiksi miljöössä vietettyjen vuosien jälkeen!

Ammattilaiset verkossa

www.kuvaajasi.com

www.ammattivalokuvaajat.fi

Video

Katso video