Inspiroiva

Palm Springs

Visualistit ja kulinaristit käyvät haistelemassa uusia trendejä tyylitaitureiden valloittamassa Palm Springsissä Kaliforniassa.

Teksti Sari Yli-Salomäki kuvat Sirpa Ikonen

Lue

Iltapäivällä hitaasti kaupunkiin lirutellessamme huomiomme varastaa ensimmäinen pääkadun varrelta bongattu ravintola. Onneksi lounasaika vielä jatkuu, ja nälkäisinä teemme nopean tilauksen. Kun kauniit ruoka-­annokset saapuvat, oi autuutta! Pikku hiljaa alkaa valjeta, että myös palvelu on Triossa (707 N Palm Canyon Dr) erinomaista ja paikka muutenkin viihtyisä. Vaan eipä ihme, kyseessä onkin yksi kaupungin trendikkäimmistä ravintoloista, kuten myöhemmin kuulemme. Hyvä alku!

Palm Springsiin tullaan nauttimaan lämpimästä lomasta ja haistelemaan uusia suuntauksia. Onhan nimittäin niin, että Yhdysvaltojen länsirannikkoa kannattaa pitää silmällä. Se mikä on suosittua Kaliforniassa ja erityisesti tyylitaitureiden valloittamassa Palm Springsissä tänään, nähdään kohta kotona Euroopassa.

Palm Springsin tarjoilema ensivaikutelma, korkeiden palmujen reunustamat uneliaat kadut ja yksi- tai kaksikerroksisten pikkuliikkeiden ja ravintoloiden verkkainen tunnelma, ei kuitenkaan istu yksiin tästä jetset-kohteesta muodostamani ennakkokäsityksen kanssa. Missä on Holly­wood-tähtien tullessaan tuoma loisto ja pintaliitokulttuuri?

Modernit päivät ja sametin- pehmeät yöt

Palm Springsin keskusta on helppo ottaa haltuun. Lähes kaikki on kävelyetäisyydellä, paitsi heinä-elokuussa, kun jo parin sadan metrin kävely lähes 50 asteen lämmössä on liikaa. Silloin paikasta toiseen on paras matkata autolla ja muistaa ottaa vesihuikkaa riittävästi. Päivällä on rauhallista, silloin voi käydä sisustus- ja vintageliikkeissä, gallerioissa, museoissa ja kylpylöissä tai vain nauttia lämmöstä hotellin uima-altaalla.

Lomapäivänsä voi helposti viettää ravintolakierroksellakin. Nauti herkullinen lähiruoka-aamiainen Uptown Design Districtin Cheeky’sissä (622 N Palm Canyon Dr) tai hotelli Avalonin Chi Chissa. Poikkea paikallisissa Ernest Coffeessa (1101 N Palm Canyon Dr) tai Koffissa (kofficoffee.com) maistamassa lämpöiseen ilmanalaan erinomaisesti istuvaa kylmäuutettua cold brew -kahvia – yhtä länsirannikolta maailmalle levinnyttä villitystä.

Illalla tunnelma vaihtuu tummaksi, ja terassien valot tuikkivat kutsuvasti. Kadut vilkastuvat, ja meno sähköistyy. Trendikkäitä spotteja ovat Birban ulkoilmaterassi ja nuorekkaiden hotellien, erimerkiksi Acen ja Saguaron (1800 E Palm Canyon Dr) illallisravintolat. Jokaisena torstai-iltana keskikaupungin kaduille levittäytyy kupliva VillageFest, jolloin jopa 200 torikojussa on tarjolla taidetta, taidekäsitöitä, vintagea ja katuruokaherkkuja.

Paitsi kulinaristeille ravintolavisiitit ovat Palm Springisin parasta antia myös esteetikoille. Kuppilat on sisustettu rikkaasti ja mielenkiintoisesti, katse kiinnittyy kekseliäisiin yksityiskohtiin ja kokonaisuudet ovat harkittuja. Tyylilajejakin on monia, modernismin lisäksi näkyy rustiikkeja pintoja, pop artin vaikutteita, etnistä folklorea ja tietenkin sitä itseään eli Palm Springsin omaa erityistä tyyliä, jossa modernismiin lisätään orgaanisia ja trooppisia figuureita kuten ananaksia, flamingoja, palmuja ja kaktuksia.

Paras opas Palm Springsin tarjontaan ja tyyliin on upea lifestylelehti Palm Springs Style (palmspringsstyle.com).

– Palm Springs on paras paikka etsiä uusia vaikutteita, Palm Springs Style -lehden perustanut Katy Carrier kehuu.

– Design on pääroolissa, mutta toisin kuin esimerkiksi valtavassa Los Angelesissa, Palm Springsissä kaikki tuntevat kaikki ja matkailijankin on helppo ottaa kaupunki haltuun.

Hyvää elämää

Hotelleissa on panostettu ravinnetiheään superruokaan ja kokonaisvaltaisiin hoitoihin, ja retkipolut johdattelevat terveellisemmän elämän lähteille. Retkeilijöille alueella on runsaasti koluttavaa, sillä Coachellan laakso lepää jyrkästi yli 2000 metrin korkeuteen nousevan San Jacinto -vuoren juurella. Talvikuukausina, kun ilmasto on päivälläkin miellyttävä, kutsuu Indian Canyon haikkaamaan. Heinä-elokuussa lämpötila on aavikkovaellukselle liian korkea, joten konevoima on tarpeen. Palm Springs Aerial Tramwayn pyörivässä kyydissä maisemat ja lämpötila muuttuvat 10 minuutissa aivan toisenlaiseksi, ja huipulla levittäytyvä kangasmetsä ja raikas kesäsää tuovat mieleen koti-Suomen.

Loman lähestyessä loppuaan tämän pienen kaupungin salaisuus alkaa paljastua. Hollywood-tähdet eivät suinkaan tule tänne jatkamaan pintaliitoelämäänsä vaan rentoutuakseen, nauttiakseen terveellisestä elämästä ja oman huvilan tai hotellisviitin suomasta rauhasta. Vaikka he aika ajoin jalkautuvat kaupungillekin, paikalliset asukkaat eivät tee siitä numeroa vaan toivottavat mukaan yhteisön rientoihin tai antavat vain olla.

Rauhassa ja oma itsensä saa olla turistikin. Rakastavaisten rauhaa ei häiritse kukaan, samalla tavalla käsi kädessä kulkevat tällä niin heterot kuin homot, tummat ja vaaleat, lyhyet ja pitkät. Kun on aika jatkaa matkaa, lähdemme haikein mielin, tuliaisostokset kasseissamme ja visuaaliset muistot mielissämme.  

Lue

3x tekemistä Palm Springsissä

Architectural Tour

Pari tuntia kestävää mukaansatempaavaa kiertoajelua luotsaa arkkitehtuuria ja sen taakse kätkeytyviä tarinoita intohimoisesti rakastava Robert Imber. Minibussilla tehtävä kierros tutustuttaa eri kaupunginosien mielenkiintoisimpiin mid-centary modern -taloihin ja paljastaa, millaisen sormenjäljen esimerkiksi Gary Grant, Elizabeth Taylor ja Ronald Reagan ovat Palm Springsin katukuvaan painaneet.

palmspringsmoderntours.com

The Palm Springs Aerial Tramway

Hyppää maailman suurimman pyörivän kabiinihissin kyytiin ja nauti 10 minuuttia kestävän nousun ajan henkeäsalpaavista maisemista Chino Canyonin yläpuolella. Yläasemalla 2595 metrin korkeudessa huomaat tulleesi aivan toiseen maailmaan. Alhaalla laaksossa lepäävä kuiva ja kuuma erämaa on vaihtunut raikkaaseen kangasmetsään, joka kuiskaillen kutsuu retkeilemään Mt. San Jacinto State Parkin poluilla.

pstramway.com

Nauti spassa

Visiitti Palm Springsiin ei olisi täydellinen ilman käyntiä hemmotteluhoidossa. Stressi jää kauas taakse esimerkiksi Hot lava shells -hoidossa, jossa hyödynnetään kuumia tiikerisimpukankuoria, 165 dollaria/50 min. Hengähdä hoidon jälkeen hetki Martyn Lawrence Bullardin sisustaman Purple Palmin jäljittelemättömässä marokkolaishenkisessä tunnelmassa.

Colony Palms Hotel, 572 N Indian Canyon Dr, colonypalmshotel.com

Lue

3 x yösija Palm Springsissä

The Amado

Matka- ja lifestylevalo­kuvaaja Jaime Kowalin pieteetillä sisustamissa asunnoissa viihtyy kuin kotonaan. Paikallista rakennusperintöä hyvin edustavaan asuntoon tullaan sisään ennalta ilmoitetulla ovikoodilla, käytettävissä on piha uima-altaineen, ilmainen wifi ja asuntokohtainen pieni keittiö.

1821 E Amado Rd, theamado.com @1821amado

Avalon Palm Springs

Miten pienet boutique-hotellit ovatkaan niin paljon sielukkaampia kuin isot laitokset! Hiljattain omistajaa vaihtanut Avalon on raikas ja nuorekas. Estrella Spa on trendikkäästi erikoistunut paikan päällä valmistettaviin, kasvipohjaisiin luomu- ja raakakauneustuotteisiin, joita käyttämällä pyritään edistämään asiakkaan kokonaisvaltaista hyvinvointia.

415 S Belardo Rd avalonpalmsprings.com @avalonhotel

Ace Hotel & Swim Club

Tämä paikka kannattaa käydä tsekkaamassa, vaikka ei Acessa asuisikaan. Pölyttyneestä motellista 176 huoneen boho-­hotelliksi tuunattu kokonaisuus on vangitseva, kamera käy eikä silmiään tahdo saada­ irti kekseliäistä yksityiskohdista. Poolilla on tungosta ja musiikki pauhaa kutsuvasti. 701 E Palm Canyon Dr acehotel.com/palmsprings

@acehotel

Lue

3x shoppaillen Palm Springsissä

Just Modern & Pelago

Avara ja värikylläinen sisustusliike Just ­Modern on tulvillaan mid-century ­modern -tyylin mukaisia piensisustus­tuotteita, huonekaluja ja taidetta. Pistäydy myös viereisessä, samaa tyyliä edustavassa Pelagossa. Molemmista löytyy kivoja tuliaisia omaan kotiin!

901 N Palm Canyon Dr justmoderndecor.com pelagopalmspings.com

Trina Turk

Muotisuunnittelija Trina Turkin omaperäinen kalifornialainen printtimaailma hurmaa pohjoismaalaisen harmaavarpusenkin! Visa vingahti iloisesti, kun mukaan tarttui Trina Turkin pinkki silkkitunika.

891 N Palm Canyon Dr trinaturk.Com & mrturk.com

Just Fabulous

Hauska valikoima kirjoja, kortteja, lahjoja, taidetta ja piensisustusideoita eli täydellinen matkamuistojen keidas.

515 N Palm Canyon Dr bjustfabulous.com

Lue

3x hot spoteja Etelä-Kaliforniassa

San Diego

Meksikon rajaa hipova rannikkokaupunki San Diego sulattaa yhteen amerikkalaisia ja meksikolaisia vaikutteita, ja tuloksena on mielenkiintoisia fuusioilmiöitä kuten mielenkiintoista taidetta ja trendikkäitä ravintoloita. Kannattaa käydä testaamassa esimerkiksi meksikolaista ruokaa modernilla twistillä tarjoava Puesto (789 West Harbor Dr, @eatpuesto) downtownin kupeessa. Suojeltu Old Town San Diego on puolestaan romantikkojen tyyssija.

Temecula Valley

Etelä-Kalifornian sydämessä sijaitseva viinialue on valtavan suosittu alueen asukkaiden keskuudessa, vaikka muu maailma ei vielä ole Temeculaa ja sen viinejä löytänyt. Lähes jokainen tila tarjoaa mutkattomaan tyyliin toteutettavaa viininmaistelua ja kevyttä lounasta. Me valitsimme lounaspaikaksi Ponte Vineyard Innin ja katsastimme samalla viehättävän viinitilan siirtomaatyylisen hotelliosan. Oi, mikä tunnelma!

Venice Beach

Useimpien matka Kaliforniaan alkaa ja päättyy Los Angelesissa. Tyynenmeren rantakaistalla, kivenheiton päässä LAX:n lentokentältä sijaitsee taiteilijoistaan, hipeistään ja surffaajistaan kuuluisa Venice Beach. Tunnelmallisesta rantakaupungin­osasta käsin voi päivisin ottaa mukavasti haltuun kaikki Los Angelesin tarjoamat herkut samalla, kun nauttii reippaista aamukävelyistä Boardwalkilla ja rennoista illallisista Venice Beachin tummassa yössä. Majapaikoista esimerkiksi Inn at Venice Beach sijaitsee loistavalla paikalla lähellä kaikkea.

Lue

Historia kietoutuu luovien JA KUULUISTEN ihmisten ympärille

Alkuperäisheimojen ja uudisasukkaiden asuttama kylä houkutteli loma-asukkaita jo ennen toista maailmansotaa, mutta todellinen buumi koettiin 1950–60-luvuilla. Hollywoodin eliitti löysi keitaan, ja kuuluisien vieraiden lista tuntuu olevan loputon: Greta Garbo, Clark Cable, Marilyn Monroe, The Marx Brothers ja jopa Albert Einstein. Pysyväksi vapaa-ajanviettopaikakseen sen valitsivat muun muassa Frank Sinatra, Sonny Bono, Bob Hope, George Montgomery ja Kirk Douglas, joiden anteliaisuudella katsotaan myös olleen valtava vaikutus kaupungin kehittämisessä.

Modernismia edustaneet arkkitehdit, keulakuvanaan sinne myös asumaan asettunut sveitsiläissyntyinen Le Corbusierin oppilas Albert Frey, yhdysvaltalaiset William John Porter Clark, Robson Chambers, William F. Cody ja monet muut loihtivat Palm Springsiin huikean joukon niin julkisia rakennuksia kuin funktionaalisia yksityiskoteja ja vapaa-ajanasuntoja. Isä ja poika, George ja Robert Alexander monistivat uutta tyyliä ja rakennuttivat kaupunkiin useita satoja matalia tyyppitaloja jättäen pysyvän leimansa tähän modernismin mallikaupunkiin.

Yksi tunnetuimmista snowbirdeistä eli loma-asukkaista oli Elvis, joka sai käyttöönsä Alexander-perheen rakennuttaman uniikin huvilan House of Tomorrow’n. Tarina kertoo, että Elvis aikoi mennä myös naimisiin Palm Springsissä 1967, mutta karkasi lopulta Las Vegasiin lehdistön saatua vihiä hääjärjestelyistä. Elvis ja Priscilla Presley kuitenkin palasivat Palm Springsiin viettämään kuherruskuukautta ja käyttivät taloa vielä vuoden verran sen jälkeenkin.

Kaikella on aikansa. 70-luvulla Palm Springs unohdettiin, suuri osa vapaa-ajan taloista hylättiin ja juhlinta hiljeni – ehkä kaikeksi onneksi. Niukka ja puhdaslinjainen mid-century modern -tyyli ei nimittäin tuolloin kiehtonut juuri ketään, joten jos nousukiito olisi jatkunut, moni arkkitehtuurinen helmi olisi joutunut puskutraktorin syleilyyn. Kun modernismi nousi taas aallon harjalle ja Palm Springsin tyyli löydettiin uudelleen vuosituhannen vaihteessa, talot lepäsivät laaksossa kuin pelastajiaan odotellen.

Ja pelastajiahan riittää, kun jokainen Los Angelesin, Hollywoodin, Piilaakson ja San Fransiscon luovilla aloilla työskentelevä ja trendikästä elämää viettävä haluaa snowbirdiksi eli loma-asukkaaksi Kalifornian kuumimpaan hot spotiin. Palm Springs voi tänään ylpeillä laajalla ja upeasti restauroidulla mid-century modern -tyylin rakennusperinnöllään, yhtenä esimerkkinä tästä uudesta tulemisesta saamme ihastella Leonardo DiCaprion pieteetillä restauroitua lomakotia.

Iltapäivällä hitaasti kaupunkiin lirutellessamme huomiomme varastaa ensimmäinen pääkadun varrelta bongattu ravintola. Onneksi lounasaika vielä jatkuu, ja nälkäisinä teemme nopean tilauksen. Kun kauniit ruoka-­annokset saapuvat, oi autuutta! Pikku hiljaa alkaa valjeta, että myös palvelu on Triossa (707 N Palm Canyon Dr) erinomaista ja paikka muutenkin viihtyisä. Vaan eipä ihme, kyseessä onkin yksi kaupungin trendikkäimmistä ravintoloista, kuten myöhemmin kuulemme. Hyvä alku!

Palm Springsiin tullaan nauttimaan lämpimästä lomasta ja haistelemaan uusia suuntauksia. Onhan nimittäin niin, että Yhdysvaltojen länsirannikkoa kannattaa pitää silmällä. Se mikä on suosittua Kaliforniassa ja erityisesti tyylitaitureiden valloittamassa Palm Springsissä tänään, nähdään kohta kotona Euroopassa.

Palm Springsin tarjoilema ensivaikutelma, korkeiden palmujen reunustamat uneliaat kadut ja yksi- tai kaksikerroksisten pikkuliikkeiden ja ravintoloiden verkkainen tunnelma, ei kuitenkaan istu yksiin tästä jetset-kohteesta muodostamani ennakkokäsityksen kanssa. Missä on Holly­wood-tähtien tullessaan tuoma loisto ja pintaliitokulttuuri?

Modernit päivät ja sametin- pehmeät yöt

Palm Springsin keskusta on helppo ottaa haltuun. Lähes kaikki on kävelyetäisyydellä, paitsi heinä-elokuussa, kun jo parin sadan metrin kävely lähes 50 asteen lämmössä on liikaa. Silloin paikasta toiseen on paras matkata autolla ja muistaa ottaa vesihuikkaa riittävästi. Päivällä on rauhallista, silloin voi käydä sisustus- ja vintageliikkeissä, gallerioissa, museoissa ja kylpylöissä tai vain nauttia lämmöstä hotellin uima-altaalla.

Lomapäivänsä voi helposti viettää ravintolakierroksellakin. Nauti herkullinen lähiruoka-aamiainen Uptown Design Districtin Cheeky’sissä (622 N Palm Canyon Dr) tai hotelli Avalonin Chi Chissa. Poikkea paikallisissa Ernest Coffeessa (1101 N Palm Canyon Dr) tai Koffissa (kofficoffee.com) maistamassa lämpöiseen ilmanalaan erinomaisesti istuvaa kylmäuutettua cold brew -kahvia – yhtä länsirannikolta maailmalle levinnyttä villitystä.

Illalla tunnelma vaihtuu tummaksi, ja terassien valot tuikkivat kutsuvasti. Kadut vilkastuvat, ja meno sähköistyy. Trendikkäitä spotteja ovat Birban ulkoilmaterassi ja nuorekkaiden hotellien, erimerkiksi Acen ja Saguaron (1800 E Palm Canyon Dr) illallisravintolat. Jokaisena torstai-iltana keskikaupungin kaduille levittäytyy kupliva VillageFest, jolloin jopa 200 torikojussa on tarjolla taidetta, taidekäsitöitä, vintagea ja katuruokaherkkuja.

Paitsi kulinaristeille ravintolavisiitit ovat Palm Springisin parasta antia myös esteetikoille. Kuppilat on sisustettu rikkaasti ja mielenkiintoisesti, katse kiinnittyy kekseliäisiin yksityiskohtiin ja kokonaisuudet ovat harkittuja. Tyylilajejakin on monia, modernismin lisäksi näkyy rustiikkeja pintoja, pop artin vaikutteita, etnistä folklorea ja tietenkin sitä itseään eli Palm Springsin omaa erityistä tyyliä, jossa modernismiin lisätään orgaanisia ja trooppisia figuureita kuten ananaksia, flamingoja, palmuja ja kaktuksia.

Paras opas Palm Springsin tarjontaan ja tyyliin on upea lifestylelehti Palm Springs Style (palmspringsstyle.com).

– Palm Springs on paras paikka etsiä uusia vaikutteita, Palm Springs Style -lehden perustanut Katy Carrier kehuu.

– Design on pääroolissa, mutta toisin kuin esimerkiksi valtavassa Los Angelesissa, Palm Springsissä kaikki tuntevat kaikki ja matkailijankin on helppo ottaa kaupunki haltuun.

Hyvää elämää

Hotelleissa on panostettu ravinnetiheään superruokaan ja kokonaisvaltaisiin hoitoihin, ja retkipolut johdattelevat terveellisemmän elämän lähteille. Retkeilijöille alueella on runsaasti koluttavaa, sillä Coachellan laakso lepää jyrkästi yli 2000 metrin korkeuteen nousevan San Jacinto -vuoren juurella. Talvikuukausina, kun ilmasto on päivälläkin miellyttävä, kutsuu Indian Canyon haikkaamaan. Heinä-elokuussa lämpötila on aavikkovaellukselle liian korkea, joten konevoima on tarpeen. Palm Springs Aerial Tramwayn pyörivässä kyydissä maisemat ja lämpötila muuttuvat 10 minuutissa aivan toisenlaiseksi, ja huipulla levittäytyvä kangasmetsä ja raikas kesäsää tuovat mieleen koti-Suomen.

Loman lähestyessä loppuaan tämän pienen kaupungin salaisuus alkaa paljastua. Hollywood-tähdet eivät suinkaan tule tänne jatkamaan pintaliitoelämäänsä vaan rentoutuakseen, nauttiakseen terveellisestä elämästä ja oman huvilan tai hotellisviitin suomasta rauhasta. Vaikka he aika ajoin jalkautuvat kaupungillekin, paikalliset asukkaat eivät tee siitä numeroa vaan toivottavat mukaan yhteisön rientoihin tai antavat vain olla.

Rauhassa ja oma itsensä saa olla turistikin. Rakastavaisten rauhaa ei häiritse kukaan, samalla tavalla käsi kädessä kulkevat tällä niin heterot kuin homot, tummat ja vaaleat, lyhyet ja pitkät. Kun on aika jatkaa matkaa, lähdemme haikein mielin, tuliaisostokset kasseissamme ja visuaaliset muistot mielissämme.  

3x tekemistä Palm Springsissä

Architectural Tour

Pari tuntia kestävää mukaansatempaavaa kiertoajelua luotsaa arkkitehtuuria ja sen taakse kätkeytyviä tarinoita intohimoisesti rakastava Robert Imber. Minibussilla tehtävä kierros tutustuttaa eri kaupunginosien mielenkiintoisimpiin mid-centary modern -taloihin ja paljastaa, millaisen sormenjäljen esimerkiksi Gary Grant, Elizabeth Taylor ja Ronald Reagan ovat Palm Springsin katukuvaan painaneet.

palmspringsmoderntours.com

The Palm Springs Aerial Tramway

Hyppää maailman suurimman pyörivän kabiinihissin kyytiin ja nauti 10 minuuttia kestävän nousun ajan henkeäsalpaavista maisemista Chino Canyonin yläpuolella. Yläasemalla 2595 metrin korkeudessa huomaat tulleesi aivan toiseen maailmaan. Alhaalla laaksossa lepäävä kuiva ja kuuma erämaa on vaihtunut raikkaaseen kangasmetsään, joka kuiskaillen kutsuu retkeilemään Mt. San Jacinto State Parkin poluilla.

pstramway.com

Nauti spassa

Visiitti Palm Springsiin ei olisi täydellinen ilman käyntiä hemmotteluhoidossa. Stressi jää kauas taakse esimerkiksi Hot lava shells -hoidossa, jossa hyödynnetään kuumia tiikerisimpukankuoria, 165 dollaria/50 min. Hengähdä hoidon jälkeen hetki Martyn Lawrence Bullardin sisustaman Purple Palmin jäljittelemättömässä marokkolaishenkisessä tunnelmassa.

Colony Palms Hotel, 572 N Indian Canyon Dr, colonypalmshotel.com

3 x yösija Palm Springsissä

The Amado

Matka- ja lifestylevalo­kuvaaja Jaime Kowalin pieteetillä sisustamissa asunnoissa viihtyy kuin kotonaan. Paikallista rakennusperintöä hyvin edustavaan asuntoon tullaan sisään ennalta ilmoitetulla ovikoodilla, käytettävissä on piha uima-altaineen, ilmainen wifi ja asuntokohtainen pieni keittiö.

1821 E Amado Rd, theamado.com @1821amado

Avalon Palm Springs

Miten pienet boutique-hotellit ovatkaan niin paljon sielukkaampia kuin isot laitokset! Hiljattain omistajaa vaihtanut Avalon on raikas ja nuorekas. Estrella Spa on trendikkäästi erikoistunut paikan päällä valmistettaviin, kasvipohjaisiin luomu- ja raakakauneustuotteisiin, joita käyttämällä pyritään edistämään asiakkaan kokonaisvaltaista hyvinvointia.

415 S Belardo Rd avalonpalmsprings.com @avalonhotel

Ace Hotel & Swim Club

Tämä paikka kannattaa käydä tsekkaamassa, vaikka ei Acessa asuisikaan. Pölyttyneestä motellista 176 huoneen boho-­hotelliksi tuunattu kokonaisuus on vangitseva, kamera käy eikä silmiään tahdo saada­ irti kekseliäistä yksityiskohdista. Poolilla on tungosta ja musiikki pauhaa kutsuvasti. 701 E Palm Canyon Dr acehotel.com/palmsprings

@acehotel

3x shoppaillen Palm Springsissä

Just Modern & Pelago

Avara ja värikylläinen sisustusliike Just ­Modern on tulvillaan mid-century ­modern -tyylin mukaisia piensisustus­tuotteita, huonekaluja ja taidetta. Pistäydy myös viereisessä, samaa tyyliä edustavassa Pelagossa. Molemmista löytyy kivoja tuliaisia omaan kotiin!

901 N Palm Canyon Dr justmoderndecor.com pelagopalmspings.com

Trina Turk

Muotisuunnittelija Trina Turkin omaperäinen kalifornialainen printtimaailma hurmaa pohjoismaalaisen harmaavarpusenkin! Visa vingahti iloisesti, kun mukaan tarttui Trina Turkin pinkki silkkitunika.

891 N Palm Canyon Dr trinaturk.Com & mrturk.com

Just Fabulous

Hauska valikoima kirjoja, kortteja, lahjoja, taidetta ja piensisustusideoita eli täydellinen matkamuistojen keidas.

515 N Palm Canyon Dr bjustfabulous.com

3x hot spoteja Etelä-Kaliforniassa

San Diego

Meksikon rajaa hipova rannikkokaupunki San Diego sulattaa yhteen amerikkalaisia ja meksikolaisia vaikutteita, ja tuloksena on mielenkiintoisia fuusioilmiöitä kuten mielenkiintoista taidetta ja trendikkäitä ravintoloita. Kannattaa käydä testaamassa esimerkiksi meksikolaista ruokaa modernilla twistillä tarjoava Puesto (789 West Harbor Dr, @eatpuesto) downtownin kupeessa. Suojeltu Old Town San Diego on puolestaan romantikkojen tyyssija.

Temecula Valley

Etelä-Kalifornian sydämessä sijaitseva viinialue on valtavan suosittu alueen asukkaiden keskuudessa, vaikka muu maailma ei vielä ole Temeculaa ja sen viinejä löytänyt. Lähes jokainen tila tarjoaa mutkattomaan tyyliin toteutettavaa viininmaistelua ja kevyttä lounasta. Me valitsimme lounaspaikaksi Ponte Vineyard Innin ja katsastimme samalla viehättävän viinitilan siirtomaatyylisen hotelliosan. Oi, mikä tunnelma!

Venice Beach

Useimpien matka Kaliforniaan alkaa ja päättyy Los Angelesissa. Tyynenmeren rantakaistalla, kivenheiton päässä LAX:n lentokentältä sijaitsee taiteilijoistaan, hipeistään ja surffaajistaan kuuluisa Venice Beach. Tunnelmallisesta rantakaupungin­osasta käsin voi päivisin ottaa mukavasti haltuun kaikki Los Angelesin tarjoamat herkut samalla, kun nauttii reippaista aamukävelyistä Boardwalkilla ja rennoista illallisista Venice Beachin tummassa yössä. Majapaikoista esimerkiksi Inn at Venice Beach sijaitsee loistavalla paikalla lähellä kaikkea.

Historia kietoutuu luovien JA KUULUISTEN ihmisten ympärille

Alkuperäisheimojen ja uudisasukkaiden asuttama kylä houkutteli loma-asukkaita jo ennen toista maailmansotaa, mutta todellinen buumi koettiin 1950–60-luvuilla. Hollywoodin eliitti löysi keitaan, ja kuuluisien vieraiden lista tuntuu olevan loputon: Greta Garbo, Clark Cable, Marilyn Monroe, The Marx Brothers ja jopa Albert Einstein. Pysyväksi vapaa-ajanviettopaikakseen sen valitsivat muun muassa Frank Sinatra, Sonny Bono, Bob Hope, George Montgomery ja Kirk Douglas, joiden anteliaisuudella katsotaan myös olleen valtava vaikutus kaupungin kehittämisessä.

Modernismia edustaneet arkkitehdit, keulakuvanaan sinne myös asumaan asettunut sveitsiläissyntyinen Le Corbusierin oppilas Albert Frey, yhdysvaltalaiset William John Porter Clark, Robson Chambers, William F. Cody ja monet muut loihtivat Palm Springsiin huikean joukon niin julkisia rakennuksia kuin funktionaalisia yksityiskoteja ja vapaa-ajanasuntoja. Isä ja poika, George ja Robert Alexander monistivat uutta tyyliä ja rakennuttivat kaupunkiin useita satoja matalia tyyppitaloja jättäen pysyvän leimansa tähän modernismin mallikaupunkiin.

Yksi tunnetuimmista snowbirdeistä eli loma-asukkaista oli Elvis, joka sai käyttöönsä Alexander-perheen rakennuttaman uniikin huvilan House of Tomorrow’n. Tarina kertoo, että Elvis aikoi mennä myös naimisiin Palm Springsissä 1967, mutta karkasi lopulta Las Vegasiin lehdistön saatua vihiä hääjärjestelyistä. Elvis ja Priscilla Presley kuitenkin palasivat Palm Springsiin viettämään kuherruskuukautta ja käyttivät taloa vielä vuoden verran sen jälkeenkin.

Kaikella on aikansa. 70-luvulla Palm Springs unohdettiin, suuri osa vapaa-ajan taloista hylättiin ja juhlinta hiljeni – ehkä kaikeksi onneksi. Niukka ja puhdaslinjainen mid-century modern -tyyli ei nimittäin tuolloin kiehtonut juuri ketään, joten jos nousukiito olisi jatkunut, moni arkkitehtuurinen helmi olisi joutunut puskutraktorin syleilyyn. Kun modernismi nousi taas aallon harjalle ja Palm Springsin tyyli löydettiin uudelleen vuosituhannen vaihteessa, talot lepäsivät laaksossa kuin pelastajiaan odotellen.

Ja pelastajiahan riittää, kun jokainen Los Angelesin, Hollywoodin, Piilaakson ja San Fransiscon luovilla aloilla työskentelevä ja trendikästä elämää viettävä haluaa snowbirdiksi eli loma-asukkaaksi Kalifornian kuumimpaan hot spotiin. Palm Springs voi tänään ylpeillä laajalla ja upeasti restauroidulla mid-century modern -tyylin rakennusperinnöllään, yhtenä esimerkkinä tästä uudesta tulemisesta saamme ihastella Leonardo DiCaprion pieteetillä restauroitua lomakotia.