Tulisitko kaasokseni?

Aikatauluttaja. Askarteluapulainen. Makutuomari. Puheenpitäjä. Seremoniamestari. Kaasoille uskottuja tehtäviä on varmasti yhtä monta kuin on kaasojakin, Mutta tärkeimmäksi nousee aina paikka morsiamen luottoystävänä.

Kaasoiksi pyydetään läheisiä ja rakkaita ystäviä, joiden tuki suuren elämänmuutoksen kynnyksellä on korvaamatonta. Häiden järjestely voi kuitenkin olla stressaavaa, uuvuttavaa ja hankalaakin. Ystävyys voi joutua koetukselle. Ystävyys nähdään usein uudessa valossa, mutta yleensä kokemus vain vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kahdeksan naista kertoi Häät-lehdelle, miltä kaasona olo oikeasti tuntui ja millaisia kokemuksia siitä elämän- polulle jäi?

Melissan kaasot valitsivat kukin itselleen mieluisan mintunvihreän asun. Melissalle oli tärkeää, että kaasotkin tunsivat olonsa upeiksi juhlapäivänä.
Melissan kaasot valitsivat kukin itselleen mieluisan mintunvihreän asun. Melissalle oli tärkeää, että kaasotkin tunsivat olonsa upeiksi juhlapäivänä.

Ystävyys töissä

Melissan ja Samuelin häät vietettiin elokuussa 2016. Melissalle kaasot olivat todella tärkeitä.

Halusin jakaa tärkeän päiväni läheisten ja rakkaiden ihmisten kanssa, Melissa aloittaa.

Ja siitähän häissä on kyse; pari pääsee juhlistamaan rakkauttaan itselleen läheisten ja tärkeiden ihmisten kanssa. Mutta yleensä kaason roolina on paljon enemmänkin kuin vain seistä paraatipaikalla kirkossa.

Morsiamen tukena ja turvana

Moni morsian valitsee kaasoikseen läheisiään eri elämänvaiheista. Priska ja Tiia eivät hekään olleet toisilleen entuudestaan kovin tuttuja, vaan tapasivat ensimmäistä kertaa hääsuunnittelujen merkeissä. Side morsiameen kuitenkin yhdistää.

– Tiesin, että Priskan täytyy olla hyvä tyyppi, sillä Melissan hyvät ystävät ovat hyviä tyyppejä, naurahtaa Tiia.

Ja yleensä kaasot osoittautuvatkin samanhenkisiksi ihmisiksi, joiden on helppo löytää yhteistä jutunjuurta.

Molemminpuolinen luottamus siitä, että asiat tehdään yhdessä ja toista kunnioittaen, on tärkeää.

Vaikka lähes joka häissä on kaaso tai useampikin, kaason roolin merkityksestä harvemmin puhutaan. Kaasoilta roolista kysyttäessä kaikki näyttävät mietteliäiltä. Yhdestä ollaan kuitenkin yhtä mieltä: kaason tehtävänä on olla morsiamen tukena ja turvana. Melissan kaasot ovat myös yhtä mieltä siitä, ettei kaasoja tosiaan ole vain yhdenlaisia. Tiia Toivanen ja Priska Niemi-Sampan pitivät molemmat tärkeinä sitä, että kaason tehtävistä keskustellaan yhdessä.

– En ollenkaan tiennyt mitä odottaa, mutta olin silti roolistani innoissani, kertoo Priska.

– Halusin tietää mitkä olivat Melissan odotukset, etten tuota pettymystä, jatkaa Tiia.

Melissakin tunnistaa tilanteen.

– Olin ehkä itse jo niin syvällä häämaailman pyörteissä ja ajatukset tehtävistä ja juhlasuunnittelun kulusta olivat itselle niin selkeitä, etten edes tajunnut, että olisi hyvä käydä asioita teidänkin kanssanne lävitse ihan alusta alkaen.

Priskan (oikealla) ja Tiian (vasemmalla) ystävyys Melissaan syveni hääjärjestelyjen myötä entisestään.

Pientä sananvaihtoa

Kaason ja morsiamen yhteistyö on useimmiten hauskaa, ihanaa ja mieleenpainuvaa. Mutta näissä rooleissa ystävyys voi joutua koetukselle.

– Oli aikamoinen kasvuprosessi työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, jotka toimivat niin eri tavalla kuin minä itse. Varsinkin kun asia oli itselleni niin tärkeä. Omat häät, Melissa miettii.

– Niin se kaasomekko, Tiia huokaisee.

Se kaasomekko. Pukujen suhteen Melissa antoi kaasoilleen lähes vapaat kädet.

– Olimme oikeastaan kaikki alusta asti sitä mieltä, että mekkojemme pitää olla pitkät, ja väri tuli Melissalta. Muuten lähdimme kaikki hakemaan omannäköistä pukua, Priska muistelee.

Priska hankki pukunsa jo loppukeväästä, kun taas Tiialle luontevin tapa on katsella tarvittava asu kasaan vähän ennen h-hetkeä. Melissalle tämä aiheutti lievää turhautumista.

– Olisin ollut aivan paniikissa, jos olisin jättänyt mekon hankinnan niin viime tippaan, Melissa naurahtaa.

– Tiesin, että se on Melissalle tärkeää, mutta jotenkin vaan en saanut asiaa hoidettua, Tiia kertaa.

– Anteeksi.

– Ei, ei, älä pyytele anteeksi. Minun olisi pitänyt vaan luottaa siihen, että totta kai hoidat asian. Niin kuin hoiditkin! Melissa huudahtaa.

Naiset vaihtavat katseita, jotka kertovat, että vaikka puku ja sen puute aiheuttivat varmasti stressiä ja kireää sananvaihtoa, kaikki on nyt hyvin. Ja ehkäpä erilaisten toimintatapojen törmäys tosiaan kasvatti molempia.

Kaasot olivat Melissan tuki ja turva koko hääpäivän ajan huolehtien siitä, että morsian voi keskittyä nauttimaan juhlasta täydellä sydämellä.

Työt vahvuuksien mukaan

Kaasojen vahvuudet ovat morsiamelle etu, jota ei kannata jättää käyttämättä. Visuaalisesti lahjatonta kaasoa ei kannata valjastaa askartelusavottaa vetämään eikä ujointa velvoittaa pitämään puheita ja huolehtimaan vieraiden kanssa jutustelusta. Roolit, tehtävät ja vastuut jaetaan siten, että jokainen pääsee loistamaan osaamisellaan. Melissan ja Samuelin häissä iso kiitos ohjelmanumeroista lankeaakin kaasoille.

– Tiia lauloi kirkossa kappaleen, joka on ollut mukana monessa parisuhteemme vaiheista. Ja vielä liikuttavammaksi sen teki se, että laulun esitti rakas ystäväni. Kyyneleistä ei taas tahtonut tulla loppua, Melissa muistelee.

Priska puolestaan suunnitteli ja harjoitutti hääparilla tanssin, jonka nämä esittivät vieraille.

– Se oli minulle täysin uusi aluevaltaus, mutta Priska sai meistä esille jotain uutta ja ihmeellistä. Jälkikäteen vieraat kiittelivät, että tanssi oli kaunis ja ihana ohjelmanumero.

Vaikka kaasojen rooleja ja tehtäviä on lukemattomia, se tärkein on olla morsiamen lähellä. Tarjota tukea, apua ja jonkun johon luottaa. Ja varmistaa, että hääpäivänään morsian saa keskittyä nauttimaan. Melissa muistelee lämmöllä, miten hyvin tämä toteutui.

– Aina kun vaan nostin katseeni kaasojen pöydän suuntaan, katseeseeni vastattiin heti. Ja jos jotakin kaipasin tai jokin mietitytti, asia hoidettiin heti. Eikä siihen aina tarvittu edes sanoja.

Tärkeintä on olla morsiamen lähellä. Tarjota tukea, apua ja jonkun johon luottaa.

”Mukana tärkeällä matkalla”

Melissan kaaso Saana asuu Ruotsissa, eikä päässyt mukaan haastatteluun. Saanakin muisteli kaason rooliaan lämmöllä.

– Vaikka en ole koskaan asunut Melissan kanssa edes samassa kaupungissa, olemme silti aina olleet läheisiä ja meillä on paljon yhteisiä lämpimiä muistoja hetkistämme yhdessä. Saamme toisistamme voimaa. Oli ihanaa päästä kaasoksi, se vahvisti tunnetta siitä, että ystävyytemme tulee olemaan elämässämme aina. Melissa oli todellinen supermorsian, ja kaasoina saimme ihailla hänen idearikkauttaan ja aikaansaamistaan aitiopaikoilta. Toivottavasti saan joskus Melissan omaksi kaasokseni, silloin tietäisin olevani erinomaisissa käsissä! Kaasona parasta oli saada viettää aikaa itselleen tärkeän ihmisen kanssa ja olla tämän tukena sinä hämmentävänä aikana, jona tyttöystävästä tulee vaimo. Kokemus on toden totta ainutlaatuinen!

Luottamuksen arvoinen kaasotrio

Heidin ja Matiaksen hääsuunnittelut ovat täydessä vauhdissa, parin juhlat juhlitaan elokuussa. Heidille kaasovalinnat olivat oikeastaan niin itsestään selviä, että heti kosinnan jälkeen tuleva rouva oli lähettämässä kuvaviestiä ilouutisesta valituille ystävilleen.

Mirja, Katja ja Henna

Onnistuin kuitenkin hillitsemään itseni hetken aikaa, Heidi muistelee.

Heidi halusi kaasoikseen siskonsa Hennan, jo lapsuudesta tutun ystävän Mirjan ja sulhasen kautta läheiseksi tulleen Katjan. Kun Heidi kosintaa seuraavana päivänä tapasi tulevat kaasonsa valmistujaisjuhlissaan, tärkeä kysymys esitettiin hyvin omannäköisellä tavalla.

– Mirjalle sanoin, että kai tiedät sitten, että sinusta tulee kaaso. Katja sai tietää roolistaan, kun joku vieraista kyseli kaasoista ja vastasin, että tässä yksi ja esittelin Katjan. Hennalta taas en varmaan edes kysynyt mitään. Kaikki on siis pakotettu tähän tehtävään, Heidi virnistää.

– Kamalaa pakkotyötä kyllä, Katja naurahtaa silminnähden innoissaan.

Tunteikasta luottamusta

Heidillekin kaasot ovat kunnia-asemassa ja todella tärkeitä.

– Vieraille tarjoamme juhlamme, mutta meille – kaasoille ja bestmaneille – se on pitkän projektin loppuhuipennus. Suunnittelun ja valmistelun lomassa pääsemme kokemaan yhdessä varmasti kaikkea ihanaa.

– Tiedän, miten tärkeät häät ovat Heidille, ja se tuo merkitystä myös kaason rooliin. Heidi on antanut meille kaasoille tilaa ja vastuuta hääjärjestelyissä, ja se on ollut aivan mahtavaa. Pääsemme oikeasti mukaan rakentamaan näitä juhlia alusta alkaen, kertoo Mirja.

Kaasojen tehtävät vaihtelevat laidasta laitaan. Joissain häissä kaasot ovat kosinnan jälkeen mukana rakentamassa kokonaisuutta aivan joka yksityiskohdassa, joissain he vain kävelevät alttarille morsiamen kanssa. Ihan kaikkeen eivät kaikki ole valmiita, ja molemminpuolinen luottamus siitä, että asiat tehdään yhdessä ja toista kunnioittaen, onkin tärkeää.

– Tunnemme toisemme, ja siksi en keksikään mitään, mitä Heidi voisi meiltä pyytää ja emme olisi sitä valmiita toteuttamaan. Me olemme paikalla, jotta Heidin ei tarvitse stressata, vaan hän voi nauttia päivästään, summaa Henna.

Polttarit yhdistävät

Heidin erilaiset kaasot tuovat järjestelyihin erilaisia vahvuuksia. Mirjan visuaalinen osaaminen tulee tarpeeseen, ja Katja osaa sommitella pienistä yksityiskohdista suuria kokonaisuuksia niin, että ne toimivat. Henna taas tuntee morsiamen niin läpikotaisin, että hän tietää varmasti mistä toinen pitää ja mistä ei.

Vaikka kaasot eivät keskenään tunne toisiaan niin hyvin, roolit ja luonteenpiirteet ovat jo nousseet puheenaiheeksi.

– Mirjalla ja minulla voi helposti lähteä mopo käsistä suunnittelupuuhissa, ja silloin Hennan rauhallisuutta ja järkeä tullaan kyllä tarvitsemaan, Katja tunnustaa hymyillen.

Heidin ja Matiaksen juhlavalmisteluille on vielä aikaa, joten kaasojen yhteistyökin on vasta hioutumassa. Maininta polttareista saa suupielet nousemaan oveliin virnistyksiin. Polttarit ovat häävalmisteluissa se osio, johon morsian ei yleensä pääse vaikuttamaan. Heidin polttareista puhuttaessa kaasojen ilmeet ovat juonikkaita, ja morsian kuuntelee mahdollisia vinkkejä henkeään pidätellen. Mutta turha toivo! Nämä kaasot eivät paljasta mitään etukäteen!

Heidin ja Matiaksen häitä juhlitaan elokuussa 2017.

Lue toimituksen bloggaus kaasoilusta
Haat.fi/blogit/toimitus/kaasona-rakkaalle-ystavalle