O

 

A girl's best friend

Kihlaus ja avioliitto ovat täydellisiä syitä hankkia unelmien timanttisormus.

Teksti Sari Yli-Salomäki kuvat Teemu TÖyrylä / Studio Töyrylä

Kuvausrekvisiittana käytetyt raakakivet Tag Gems

tämä sivu on Mainossisältöä

Reijo Andreasenin suunnittelemaa 585-valkokultaista Tulppaani-malliston sormusta koristaa 0,5 ct:n rubiini ja yhteensä 0,30 ct H/VS-timantit, 1.650 €. Kultasepät Andreasen valmistaa kaikki sormukset asiakkaan mittojen mukaisesti omalla pajalla Tampereella. www.andreasen.fi

Haaveissa timanttisormus

Kihla- tai vihkisormuksen hankinta saattaa monelle olla ensimmäinen arvokoruostos ja aivan uusi tilanne, askel epämukavuusalueelle. Häät-lehti kokosi vinkit timanttikoruhankintaa suunnittelevalle.

Jos tavoitteena on hankkia hieman isompi, esimerkiksi 0,3 karaatin tai jopa 1,0 karaatin ’kivi’, timanttiostokseen kannattaa paneutua huolellisesti. Opettele ainakin perusteet timanttien arvoon vaikuttavista tekijöistä – paino, väri, puhtaus ja hionta – jotta osaat keskustella eroavaisuuksista alan liikkeissä tai kultaseppäsi luona. Englanniksi puhutaan 4C:stä, sillä termit ovat Carat, Color, Clarity ja Cut.

Timanttien ominaisuuksista keskustellen ja vertaillen saat selville vähintään sen, onko sinua palveleva henkilö ja liike asiantunteva ja luotettava kumppani. Suomessa on huikean asiantuntevia ihmisiä runsaasti, joten malta mielesi etsi niin kauan, kunnes saat jonkun heistä käsiisi! Muista kivien lisäksi miettiä korua valmiina kokonaisuutena, punnita sen kauneutta, kestävyyttä ja työn jälkeä.

Paino karaatteina (ct)

Koruun istuttamaton irtotimantti voidaan punnita, ja tulos ilmoitetaan karaatteina, joka on gramman viidesosa. Esimerkiksi 0,5 ct vastaa 0,1 grammaa. Jos korussa on useampia timantteja, voidaan ilmoittaa timattien paino yhteensä, mutta voit kysyä myös yksittäisten timanttien lukumäärän ja painot erikseen. Muista että monen kiven yhteispaino ja yhden kiven paino eivät ole hinnan suhteen lainkaan vertailukelpoisia, sillä timantin arvo nousee eksponentiaalisesti sen koon kasvaessa. 1,0 ct:n painoinen timantti on roimasti arvokkaampi kuin sata 0,01 ct:n timanttia, vaikka niiden yhteispaino onkin sama.

Monikivisissä sormuksissa huomio kannattaa kiinnittää erityisesti kivien tasalaatuisuuteen, sillä selvästi toisistaan poikkeava hionta tai värivivahteet erottuvat paljaallakin silmällä, kun kiviä istutetaan vieri viereen.

Jos satsaat isompaan kiveen, mutta haluat olla säästeliäs, etsi mieluummin painoltaan hiukan tietyn tasaluvun alle jäävä kivi, sillä ne ovat yleensä edullisempia mutta kuitenkin paremmin hiottuja ja loistavampia kuin ”väkisin” tietyn painorajan yli hiotut, joissa mittasuhteista on saatettu tinkiä.

Kotimaisen Sandberg-timanttikorumalliston Suvituuli-sarjan valkokultainen krysanttikoristeinen timanttiriipus 1.099 € (0,24ct H-vs) ja ketju 375 €. Näyttävä Toivomuslähde-sormus yhteensä 0,62ct:n H-vs timanteilla 3.695 € ja krysanttikoristeinen Suvituuli-rivisormus yhteensä 0,20ct H-vs timanteilla 1.399 €. Toivomuslähde-korvakorut yhteensä 0,64ct:n H-vs timanteilla 3.890 €. www.sandberg.fi

Väri

Värittömät timantit ovat harvinaisia ja haluttuja, siksi värittömimmät timantit ovat luokituksen kalleimmassa päässä, kellertävät vähän edullisempia. Värieroja on silmämääräisesti vaikea nähdä, siksi gemmologit tekevät luokituksen puolestasi. Kun pyydät timantista todistusta nähtäväksesi, pyydä samalla näyttämään luokitteluasteikko tai printtaa se mukaasi netistä. Suomessa käytetään sekä pohjoismaista Scan.D.N.-asteikkoa, jossa vilahtelee luokkien niminä esimerkiksi Top Wesselton (TW) ja Wesselton (W), että tarkempaa ja uudempaa amerikkalaista GIA:n väriluokitusta, jossa tutuimpia luokkia ovat F, G ja H.

Jos timantissa on voimakas väri, se on todennäköisesti saavutettu lämpökäsittelyllä tai säteilyttämällä kellertävää kiveä. Luonnostaan kauniit kirkasväriset timantit ovat harvinaisuuksia ja siksi erittäin kalliita.

Puhtaus

Timantin sisälle kiteytyneitä mineraaleja tai pieniä halkeamia kutsutaan sulkeumiksi. Yleensä sulkeumia voi korukivistä nähdä vain luupilla, mutta niitä voi havaita jopa paljaalla silmällä, mikäli kyseessä on puhtausluokaltaan SI2-luokan tai sitä alemman luokan timantti. Puhtaimmat luokat ovat järjestyksessä FI ja IF sekä VVS, VS ja SI, jotka jakautuvat edelleen alaluokkiin 1 ja 2.

Hionnan laatu

Jotta täydellisen timantin metsästys ei olisi liian helppoa, eniten timantin ulkonäköön vaikuttavaa tekijää eli hiontaa ei yleensä luokitella yksiselitteisestä taulukosta tarkistettavalla arvolla. Voit kuitenkin rohkeasti kysellä myös timanttisi hionnasta, asiansa osaava gemmologi rakastaa hionnan salaisuuksien avaamista. Timantin hionnassa tärkeintä on se, kuinka hyvin tietyn hiontamuodon mittasuhteet on työstetty maksimaalisen loiston aikaansaamiseksi ja miten huolellisesti itse hionta- ja kiillotustyö on toteutettu. Suosituin ja loistavin hiontamuodoista on briljantti, tuttuja ovat myös monet fancy-hiontamuodot, esimerkiksi cushion, markiisi, pisara, smaragdi, princess, sydän ja baguette.

Täydellinen on aina kallis! Jos et ole valmis kompromissiin minkään kriteerin suhteen, hinta nousee pilviin. Sinun on päätettävä, mitkä timantin ominaisuudet ovat itsellesi tärkeimmät. Voiko väri olla aivan kirkkaan sijasta vähän kellertävä, jotta saat budjettisi määräämällä rahalla mahdollisimman ison timantit? Onko puhtaus tärkeintä vai painotatko loiston esille tuovaa täydellistä hiontaa? Koska paino ei yksin määritä kiven arvoa, kahden timantin hintaa ei oikeastaan voi verrata keskenään, jos laatuluokitus poikkeaa toisesta yhdenkin tekijän osalta. Kun olet löytänyt luotettavan kauppiaan, voit avoimesti kertoa, mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä, jotta hän osaa etsiä budjettiisi sopivan sopusuhtaisen kiven.

Jos kyse on todella arvokkaasta, yli puolen karaatin ja useiden tuhansien arvoisesta timantista, voit pyytää nähdä timantin sellaisenaan jo ennen kuin se on istutettu koruun. Amatöörin on vaikea nähdä laadullisia eroja edes suurentavan luupin tai mikroskoopin avulla, mutta varmistuaksesi voit pyytää nähdä puolueettoman jalokivilaboratorion tekemän todistuksen tai teettää arvion puolueettomalla gemmologilla.

Timanttisormus on silkkaa ylellisyyttä, joten myös sen ostamisesta tulee voida nauttia. Etsi siis sellainen liike tai kultasepänpaja, jossa sinua palvellaan asiantuntevasti ja voit tehdä ostoksen hyvällä mielellä. Arvokoruja ylipäätään kannattaa ostaa vain sellaiselta myyjältä, jolla on hyvä maine ja vakaa tilanne, älä ryntää loppuunmyynteihin. Saatat joutua turvautumaan kultaseppääsi tulevaisuudessakin, kun korua pitää huoltaa, korjata tai vaikkapa täydentää, joten haluat liikkeen oven olevan avoinna sinulle myöhemminkin.

Lisätietoa ja lähteet
timantit.com
suomenkelloseppienliitto.fi

Kotimaisena käsityönä Hämeenlinnassa valmistetun Kohinoor-malliston rosekultaiset Valerie-sormukset on suunnitellut Sami Laatikainen, morganiitilla ja timanteilla koristettu sormus 1449 € ja timanttirivisormus 835 €. Valkokultaisen Rosa-sarjan timanttiriipus 1349 €, briljanttihiontaisella 0,23 ct H/SI- timantilla koristettu Rosa-sormus 1759 € ja Rosa-korvakorut 1869 €, design Assi Arnimaa. www.kohinoor.fi

Talven näyttävä uutuussormus Laatukorulta on Silván Carmosiér-timanttisormus hienolla sinitopaasilla, jota kehystävät briljanttihiontaiset timantit yhteensä 0,20 ct WVS. Silván-malliston timanttikorut valmistetaan käsityönä Suomessa. www.laatukoru.fi

Upeat korumallistot, uniikit jalokivikorut ja unelmien kihla- ja vihkisormukset Kultaseppä Kulmalalta. www.kultaseppakulmala.fi @goldsmithkulmala

Ariel-sormukset | keltakulta | morganiitti 1 250 € / ametisti 1 250 € / turmaliini (aniliininpun.) 1 650 €

Carmosier-sormukset

Platina | brilliant 0.50 ct (GIA-sertifioitu) | 15 x brilliant yht. 0.12 ct | 7 190 €

Platina | cushion 0.50 ct (GIA-sertifioitu) | 15 x brilliant yht. 0.12 ct | 6 480 €

Rannekoru | Tahiti- ja Akoyahelmet | 2 170 €

Olli Johan Lindroosin suunnittelemat uniikit Golden pearl -cocktailkaulakoru ja korvakorut. Korvakoruissa on 585-valko- ja punakultaa, yhteensä 0,24 ct TW/vs timantit ja vaaleat makeanvedenhelmet, 1.649 €. Riipuksessa on vaaleanharmaa Tahitin helmi ja se on valmistettu 585-punakullasta, 1.190 €. Valmistaja E.Lindroos Oy. www.ojl.fi

Punakultainen Precious-timanttisormus 1.680 € ja yhteensopiva Precious-rivitimanttisormus 745 € ovat Malmin Korupajan omaa kotimaista tuotantoa. www.korupaja.fi