Suurien tunteiden

kuvat

Hääpäivä on suurien tunteiden päivä ja hääkuvat vastaavasti suurien tunteiden kuvia. Häihin liittyvissä järjestelyissä moni asia uskotaan ammattilaisten hoitoon (pitopalvelu, kukat, kampaukset, meikit, vaatteet, musiikki), ja valokuvauksen tulisi kuulua yhtä ilmiselvästi tähän listaan.

Hääkuvaaja on oman alansa ammattilainen, jonka tehtävänä on ’huolehtia’ upeat kuvat tärkeästä päivästänne. Hän etsii parhaat kuvakulmat ja varmistaa, että Sinä olet kuvassa parhaimmillasi. Kuvaaja ikuistaa oikeat hetket ja pienet yksityiskohdatkin. Hääpäivän hulinassa päähenkilöiltä jää helposti näkemättä ne pienet hetket – vihkimistilaisuudessa vaivihkaa silmäkulmiaan pyyhkivä isoäiti, hääjuhlassa karkkibuffan edessä ihastuksesta huokaileva morsiustyttö – mutta taitava hääkuvaaja ikuistaa nämä kaikki ja tallentaa ne pysyviksi muistoiksi hääalbumiisi.

Puhuessaan ammattivalokuvaajien kongressissa palkittu italialainen hääkuvaaja Emanuele Carpenzano kertoi, että hänen mielestään hääkuvan ja hääkuvaajan tärkein tehtävä on näyttää kuvissaan hääparin välillä vallitseva yhteenkuuluvaisuuden tunne, ”to show the unity of the couple”. Kuvissa tulee näkyä kaksi toisensa valinnutta, toisilleen kuuluvaa ihmistä, ei kahta vaivaantuneesti hymyilevää ihmistä.

Emanuele Carpenzanon mielestä hyvä hääkuva toimii kolmella tasolla: documentary, narrative & creative levels. Parhaimmillaan hääkuva on siis sekä puhdas dokumentti tapahtumasta, kertomus hääpäivästä että luovan työn taiteellinen lopputulos. Ja näinhän se on!

Hääkuvaajan valintaan kannattaa siis käyttää aikaa ja vaivaa, jotta lopputulos on varmasti mieleinen. Nykyään koko päivän kestävä dokumentaarinen hääkuvaus on varsin yleinen hääkuvauksen muoto, ja se taas tarkoittaa, että hääkuvaajalla voi olla vain yksi asiakas sinä päivänä, joten kuvaajan varaamisen kanssa on hyvä olla liikkeellä ajoissa!

Ammattilaiset verkossa

www.kuvaajasi.com

www.ammattivalokuvaajat.fi

Yhteistyössä Suomen ammattivalokuvaajat RY

Video

Katso video