Se täydellinen

häälahja

Onko sopivaa esittää häävieraille lahjatoiveita? Pitäisikö laatia lahjalista vai perustaa lahjatili? Onko rahan pyytäminen lahjaksi ylipäätään korrektia? Häät-lehti selvitti lukijoidensa ajatuksia häälahjoista.

Pentikin uusissa Kasvio-tyynynpäällisissä on kaunis brodeeraus, ja raikkaita värivaihtoehtoja voi yhdistellä keskenään. Design Liina Harju.
Pentikin uusissa Kasvio-tyynynpäällisissä on kaunis brodeeraus, ja raikkaita värivaihtoehtoja voi yhdistellä keskenään. Design Liina Harju.

Häälahjan arvo määräytyy tavallisesti lahjan antajan varallisuuden ja elämäntilanteen lisäksi sen mukaan, miten läheinen hääpari on vieraalle. Rakas ystävä puolisoineen saa arvokkaamman lahjan kuin kaukainen sukulainen. Toisaalta kaason ja bestmanin tehtävässä toimimista pidetään jo itsessään lahjana hääparille, ja lahjoja vaihdetaankin heidän kanssaan usein molemmin puolin.

Useimmat Häät-lehden häälahjakyselyyn vastanneet arvioivat lahjan sopivaksi arvoksi noin 50 euroa per vieras. Eräs vastanneista kertoi noudattaneensa kirjoittamatonta sääntöä, jonka mukaan lahjan tulisi olla sen arvoinen, että se kattaa vieraasta aiheutuneet kulut.

Enemmistö vastanneista oli sitä­ mieltä, että lahjalistan esittäminen (83,7 %) ja rahan pyytäminen häälahjaksi (81,4 %) on aivan sopivaa. Hyvä häälahja kunnioittaa hääparin omia toiveita ja monelle häävieraalle onkin helpotus saada selkeät ohjeet lahjan­hankintaan. Joku vieraista haluaa toki­ aina sooloilla, mutta silloinkaan lahja­pöytään tuskin eksyy mitään ei-toivottua, vaan kyseessä on jokin henkilö­kohtaisempi muistaminen.

Arvoesineitä

Häälahjalista on mahdollisuus kerätä tuleviin yhteisiin juhlahetkiin arvokas astiakokonaisuus tai pöytähopeat, jotka kestävät läpi elämän muistona hääpäivästä. Häälahjaksi annetaan usein myös suvussa kulkevia arvoesineitä, mutta niitä olisi sopimatonta laittaa häälahjalistalle.

Lahjakortit ja tavaratalojen lahjalistat ovat käteviä, sillä ne pitävät huolen, ettei lahjapöytään päädy päällekkäisiä lahjoja. Häät-lehden lahjakyselyyn vastanneiden tavaralahjoista toivotuimpia olivat astiat ja lasisto, liinavaatteet sekä sisustustuotteet.

Häälahjalistaa laatiessa ei kuitenkaan kannata jämähtää tavaratalojen valikoimiin, vaan toivoa voi myös jotain käsin tehtyä. Jokaisesta suvusta­­ löytyy käsistään taitavia neulojia ja nikkareita, joiden rakkaudella tehdyt luomukset ovat mittaamattoman arvok­kaita.

Matkalahja

Yksi yleisimmistä toiveista on häämatka­- tilin kartuttaminen. Hääparilla on jo kenties kaikkea, mutta unelmien häämatkaan ei olisi varaa ilman avustusta tai häämatkatilin avulla halutaan lisäluksusta jo ostetulle matkalle.

Useisiin matkatoimistoihin voi perustaa häämatkatilin, jolloin häävieraat tallettavat kukin haluamansa summan häämatkatilille ja häiden kynnyksellä matkatoimisto antaa hääparille lahjakortin, josta selviää kokonais­summa ja lahjoittajien nimet. ­Toivoa voi myös valitsemanne matkatoimiston lahjakortteja tai valjastaa hääparin oman tilin matkarahastoksi.

Ohjelmaa ja elämyksiä

Lähes neljäsosa häälahjakyselyyn vastanneista toivoi lahjaksi palveluita tai ohjelmaa häihin. Usein vieraiden järjestämistä ohjelmanumeroista ja puheista tuleekin päivän mieleenpainuvimpia ja liikuttavimpia hetkiä – onhan koko muu ohjelma tarkkaan hääparin tiedossa.

Monen mielestä jo kaukaa saapuvien vieraiden tuleminen paikalle ja juhlaväen viihtyminen läpi hääjuhlan on paras lahja, jonka hääpari voi saada.

Yhteisiä hetkiä ja palveluksia toivotaan myös tulevaisuutta ajatellen: lastenhoitoa, talkooapua ja yhteistä aikaa.

Yhteinen elämys sopii lahjaksi sellaiselle parille, jolla on jo kaikkea. Elämyslahjat.fi-sivustolta voi ostaa muun muassa päivän seikkailupuistossa (48 euroa) tai illallisen pimeässä (160 euroa) kahdelle. Erilaisilla hemmotteluhoidoilla voi antaa hääparille lahjaksi yhteisen herkistelyhetken joskus sitten, kun arki taas koittaa.

Toivotuimmat lahjat

Hääpari tekee lahjatoiveistaan listan häävieraiden valintoja helpottamaan.

Luomupuuvillainen pussilakanasetti 79,90 e, Piccu.

Metsikkö kahvikuppi 17,90 e ja lautanen 22,20 e, Pentik

Kallio-sarjan Kulho 16,20 e, Pentik

Kasvio-pöytäliina 70 e, Pentik.

Riedel Veritas Champagne Wine Glass 77,50/2 kpl, Decanter.

Ebba Masalinin opetustauluaiheinen Orvokki-pussilakanasetti 89,00, Taito Shop.

Viisi vinkkiä kutsuun

1. Rahan pyytämistä kutsussa ei tarvitse välttämättä kaunistella, pelkkä lahjatilin numero riittää. Voitte pehmentää ilmoitusta kertomalla, mihin yhteiseen kivaan rahat tullaan käyttämään (esim. häämatkarahasto, astiastotili). "Olemme avanneet häätilin FI000123456789."

2. Jos toivotte rahalahjaa, voitte pyytää vierailta myös jotain pysyvää, kuten vaikkapa bilebiisin häiden soittolistalle tai yhteisen valokuvamuiston elämänohjeen kera.

3. Pilkkokaa suuri hankinta hauskaksi joukkorahoitushaasteeksi, johon jokaisen on helppo osallistua oman budjettinsa mukaan. Esimerkiksi talotiliä voi pyytää kartuttamaan vasaralla ja nauloilla (10 €), löylysetillä (30 €), takkapuilla (50 €) tai vaikkapa kylpysuihkulla (250 €). "Jos haluatte meitä jollain tavalla muistaa, eniten ilahtuisimme lisäpääomasta uuden kotimme rakentamista varten."

4. Häälahjalta voi toivoa myös häämatkalle lisäluksusta kuten väline- tai autonvuokrausta, retkiä tai hemmotteluhoitoja. "Mahdolliset muistamiset toivoisimme yhteiselle häämatkatilillemme."

5. Jos haluatte häävieraiden osallistuvan hääohjelman rakentamiseen, pyytäkää kutsussa selkeästi ilmoittamaan ohjelmaesityksestä kaasolle tai bestmanille, jotta hääpäivän ohjelma pysyy yllätysnumeroista huolimatta aikataulussa. "Ilmoitattehan, tuletteko juhlimaan kanssamme 09.10. mennessä kaasolleni Kirsille, p. 040 1234567. Samalla voitte ilmoittaa erityisruokavaliot ja tiedustella sopivaa hetkeä puheen pitämiseen tai ohjelmanumeron esittämiseen."

Häät.fi

Antakaa mahdollisuus myös ihanille yllätyksille, lue Haat.fi/blogit/toimitus/anna-haalahjan-ostajalle-mahdollisuus-yllattaa