Kuhertelu­tunnelmaan

jo ennen häämatkaa

Romanttinen häämatkatunnelma ei välttämättä synny itsestään, mutta onneksi oikealle aaltopituudelle virittäytyminen on kiinni yllättävän pienistä asioista.

Unelmissa ja elokuvissa hääjuhlista karautetaan suoraan luksuslomakohteeseen viettämään lempeä tihkuvaa kuherruskuukautta – ja pahimmissa painajaisissa matkalle lähdetään, vaikka juuri sillä hetkellä ei olisi aikaa tai rahaa.

– Siitähän syntyy jo hirveä stressi, jos hääjärjestelyiden keskellä on laiminlyönyt puolisoa lohduttautumalla, että ”sit kun me lähdetään sinne, kaikki on täydellistä ja hauskaa”. Jos vielä rahat on loppu ja pinna muutenkin kireällä, niin kaikki varmasti kulminoituu siihen, että lentokentällä riidellään. Siihen kun vetää päälle vielä äkäisen kännin lentokoneessa, niin häämatkasta tulee takuulla ikimuistoinen, Maria Hintikka Live -ohjelman puitteissa kahdet yllätyshääjuhlat järjestänyt Heikki Soini lataa.

Molemmissa Heikin järjestämissä juhlissa kyseessä oli uusittu vihkivala, jonka vaimo halusi järjestää yllätyksenä miehelleen. Silloin aikoinaan ei ollut aikaa eikä rahaa järjestää juhlia tai lähteä häämatkalle, eikä sitä sopivaa hetkeä tuntunut tulevan myöhemminkään.

– Kun lapsiperhearki on päällä, häämatkalle irrottautuminen tuntuu ihan mahdottomalta. Näille miehille jo se, että pääsi lähtemään töistä etuajassa, sai vähän omaa aikaa ja pääsi elämänsä ensimmäistä kertaa parturissa veitsellä tehtävään parranajoon, vastasi elämyksenä suunnilleen kuherruskuukautta Fidjillä.

Tämän havainnon perusteella Heikin mielestä olennaista ei olekaan se, milloin häämatkalle lähdetään, vaan se, mitä siellä tehdään. Kannattaakin siis miettiä, mistä täydellinen häämatkatunnelma syntyy juuri meille ja juuri nyt.

Häämatkaharjoitus

Mira ja Tuomas alkoivat haaveilla Islannin matkasta jo vuosi ennen häitä.

– Meillä ei olisi ollut mahdollisuuksia toteuttaa sellaista matkaa itse, joten toivoimme häälahjaksi rahaa matkaa varten, Mira kertoo.

Häätilille kertyi lopulta niin hyvä summa, että pariskunta päätti käyttää osan äkkilähtöön harjoittelumielessä, koska sulhanen ei ollut koskaan käynyt ulkomailla aiemmin.

– Se oli sellainen helppo all inclusive -turistimatka Lanzarotelle, joka antoi esimakua siitä, miten pärjäämme reissussa kahdestaan, Tuomas kuvailee. – Ilman sitä meillä ei olisi ollut rohkeutta suunnitella niin pelottomasti viikon seikkailumatkaa Islantiin.

– Eihän nämä meidän häämatkat mitään romantiikan esimerkkitapauksia olleet, mutta ehkä juuri siksi meidän näköisiä, Mira nauraa.

Matkakohteella on väliä

Heikki suosittelee valitsemaan häämatkakohteen nimenomaan pariskunnan omien makumieltymysten mukaan.

– Mun omasta mielestä luksus voi olla ihan kivaa pieninä hetkinä, mutta kun saapuu viiden tähden hotelliin hikisenä shortseissa ja hihattomassa paidassa ja siellä otetaan valkoisissa hanskoissa vastaan golfkärryn kyytiin, niin saattaa tuntua, että enhän mä edes kuulu tänne. Jos ei normaalisti elä sellaista elämää, että syödään kaviaaria ja juodaan samppanjaa, niin kolme viikkoa sellaisessa ympäristössä voi tuntua ihan teatterilta.

Jos matkakohde ei tunnu omalta, voi olla vaikea rentoutua. Mutta mitä sitten, jos pariskunnalla on toisistaan poikkeavat käsitykset unelmien häämatkakohteesta?

– Kannattaa valita sellainen lomakohde, jossa molemmat pääsevät toteuttamaan omia haaveitaan. Se, että tehtäisiin koko ajan kaikkea yhdessä, on aika utopiaa. Mun vaimo voisi olla eteeristen öljyjen läträyshoidoissa koko päivän, mutta mulle hemmotteluhoidot ja rannalla makoilu on ihan kidutusta. Siksi meille sopii vaikkapa Barcelona, missä uimarannalta on pari korttelia keskustaan ja siellä upeita ravintoloita. Jos haluaa mennä katsomaan jalkapalloa, stadionkin on kohtuullisen matkan päässä.

Heikki ja Isa suuntasivat häämatkallaan Barcelonan sijaan kolmen viikon road tripille Amerikkaan.

– Valmistauduimme matkaan kiireisen arjen keskellä katsomalla yhdessä iltaisin Treme-nimistä sarjaa, joka sijoittuu New Orleansiin. Kun vihdoin päästiin legendaariselle Tipitina’s-clubille katsomaan vanhojen äijien soittoa, niin tuli sellainen täyttymyksen tunne, että nyt me ollaan tässä.

Molempia kuunnellen

Jos ei tiedä, mikä on puolisolle tulevan matkan kovin juttu, sitä kannattaa Heikin mielestä kysyä suoraan. Vastaavasti itselle tärkeistä toiveista tulee kertoa etukäteen.

– Kun tiedät, että tämä on se puolison matkan kohokohta, voit elää sen tyynesti läpi omaa vuoroasi odottaen. Mieshän jaksaa vaikka mitä, kun tietää pääsevänsä toteuttamaan oman toiveensa.

Tuomas on samoilla linjoilla.

– Ehkä paras tapa yllättää vaimo häämatkalla on tehdä asioita, joita ei toisen kanssa normaalisti tekisi. Voi vaikka lähteä mukaan kiertelemään kauppoja, vaikka ei yhtään tykkää shoppailla.

Palkinnoksi Tuomaksen uhrautumisesta Mira palkitsi miehensä karvalakilla, jota tämä himoitsi eräässä Islannin kaupassa.

– Halusin antaa myöhäishäälahjaksi jotain oikeasti käyttöön tulevaa, ja nyt tuo lakki muistuttaa meitä molempia häämatkasta joka talvi.

Pehmeä lasku lomaan – ja arkeen

Jotta häämatkalla pystyy olemaan läsnä heti ensimmäisestä lomapäivästä alkaen, olennaista on Heikin mukaan myös se, miten matkaa edeltävät päivät viettää.

– Jos lentokentälle lähdetään ihan suoraan duunipaikalta tai häistä, tunnelma voi olla hukassa. Kannattaa esimerkiksi vähentää työmäärää jo lomaa edeltävällä viikolla. Ja jos on käynyt niin, että mies on ikään kuin vapaamatkustanut sen matkan suunnitteluosuuden ja tajuaa sen vasta ensimmäisenä aamuna, kun vaimo on lähdössä täyttä höyryä toteuttamaan päivän suunnitelmia, niin vähän armoa! Ensimmäisille lomapäiville ei kannata suunnitella liian tiukkaa aikataulua.

– Pitää olla armollinen myös itselleen, sillä koko matkan ei tarvitse olla vielä täysin pilalla, vaikka ensimmäisenä päivänä tulisikin kinaa jostain, Mira huomauttaa.

Matkan loppupäähänkin kannattaa jättää jotain, mitä odottaa.

– Meillä oli aika rento ohjelma. Vuokrattiin maastoauto ja mentiin aina sinne, minne nokka näytti ja vasta aamulla katsottiin karttaa. Ruokaa tehtiin trangialla ja yövyttiin vanhassa teltassa, jota paikattiin jesarilla joka yön jälkeen. Ensimmäiseksi ja viimeiseksi yöksi varattiin kuitenkin huone hostellista, Tuomas kertoo.

Miran ja Tuomaksen seikkailuhäämatkalla ruokaa tehtiin trangialla ja yövyttiin vanhassa teltassa, jota paikattiin jesarilla joka yön jälkeen.
Miran ja Tuomaksen seikkailuhäämatkalla ruokaa tehtiin trangialla ja yövyttiin vanhassa teltassa, jota paikattiin jesarilla joka yön jälkeen.

Vinkkejä virittäytymiseen

1. Ostakaa toisillenne huomenlahjat ensimmäiselle hotellissa vietetylle aamulle.

2. Kuunnelkaa menomatkan aikana hääbiisejänne ja katselkaa hääkuvianne.

3. Vaikka häistä olisi jo hetki aikaa, kertokaa matkaa varatessanne, että kyseessä on häämatka.

4. Pienten yllätysten merkitystä ei voi liikaa korostaa parisuhteessa. Yllätä puoliso osallistumalla johonkin sellaiseen aktiviteettiin, jonka normaalisti jättäisit välistä.

5. Tuliaiset, kuvat ja videot ovat hyvä tapa ylläpitää häämatkatunnelmaa vielä kotiinpaluun jälkeen. Puolisollekin voi ostaa tuliaisen.

Jäimmä Miran kans kahesthan kylpemhän

”Islannin häämatkalla mie ootin eniten geotermisiä kylpyjä vuorien laaksoissa ja ajattelin, että ne on niin täynnä porukkaa, ettei sekaan mahu. No lämpimät lähteet löyty ja oli sielä porukkaaki muutamia kylpemässä, mutta sitte ko aurinko alko laskemhan ja paikalliset lähti kotiin yöksi, niin jäimmä Miran kans kahesthan sinne kylpemhän. Onhan se melkonen tunne ko olet lämpimässä lähteessä, aurinko laskee ja koko laakso on meän kahen käytössä. Ei sitä voinu sanoin kuvailla, kuinka upean kokemuksen luonto oli meille suonu. Sen päälle vielä iltateet raikkaasta purosta ja telthan nukkumhan makuupusseihin. Ei siinä ennää tarttenu sanoja vaihella ko kokemus oli jo niin mykistävä.”

– Tuomas