Kihlajaiset tässä ja nyt

Perinteisesti kihlajaisissa on kahviteltu sukulaisten kanssa. Entäpä jos järjestäisitte kunnon bileet tai lähtisitte matkalle?

Kihlakuvien käyttö häitä varten on yhä useammin omaksuttu tapa. Noora ja Sebastian halusivat omiin kuviinsa hienoista kesän tunnelmaa. Kuva: Janne Miettinen
Kihlakuvien käyttö häitä varten on yhä useammin omaksuttu tapa. Noora ja Sebastian halusivat omiin kuviinsa hienoista kesän tunnelmaa. Kuva: Janne Miettinen

Kihlaus on jännittävä hetki. Jo pelkkä sen ajattelu kutittelee vatsanpohjassa kivasti. Varsinkin naiset saattavat haaveilla siitä, miten heitä kositaan. Kosijan roolissa oleva takuulla hikoilee ja tuskailee jännityksestä alkumetreiltä lähtien. Hetki on ikimuistoinen, tapahtui se sitten miten tahansa.

Kun myöntävä vastaus on kajahtanut ilmoille, parit usein palavat halusta kertoa perheilleen ja ystävilleen. Tämän jälkeen alkaa pohdinta mahdollisista juhlista. Toisille riittää kuohuvan kilistely ja illallinen kahden kesken. Toiset haluavat juhlia kunnolla kutsuen ystäviä ja sukulaisia useimmiten kotiinsa. Kihlajaiset ovat perinteinen juhla, joihin moni liittää hieman vanhoillisetkin juhlinta-ajatukset. Pölyhiukkaset voi hyvin huiskia kihlajaisten yltä päivittämällä merkittävän juhlan nykyaikaan. Kihlajaisten ei tarvitse olla ainoastaan sukulaisille järjestetty kahvittelutilaisuus, vaan nämä juhlat voivat parhaimmillaan toimia huikeana lähtölaskentana itse hääjuhlalle.

Omat kihlajaiset ensimmäiset

Tärkeintä on aina tehdä niin, miltä itsestä tuntuu luontevimmalta. Arvokas kahvitustilaisuus, rennot bileet, matka kahden kesken tai vaikka risteily tulevalla hääseurueporukalla. Kaikki tavat ovat yhtä hyviä. Löytäkää teille juuri se oikea juhlimisen muoto.

Toki kannattaa pitää mielessä, että varsinkin isovanhemmat muistaisivat nuorta paria hyvin mielellään jollain tapaa. Kihlapari voi vaikka itse kyläillä isovanhempien luona kertomassa uutisen, ja samalla kahvitella juhlan kunniaksi.

Helsinkiläiset Noora ja Sebastian eivät olleet koskaan olleet kihlajaisjuhlissa. Siitä huolimatta he halusivat viettää ikimuistoisen illan ystävien kesken. Sukulaisjuhliakin mietittiin, mutta ystäväkekkerit veivät voiton.

– Halusimme nimenomaan rennot bileet kahvitilaisuuden sijaan. Mielestämme ilta oli todella onnistunut, ja tarjoilimme juhlissa paljon herkkuja. Lahjoiksi saimme muun muassa astioita sekä lahjakortit Helsinki Day Spahan ja ravintolaelämykseen.

Pidetään vaan!

Noora ja Matti järjestivät kihlajaiset muutaman tunnin varoajalla, ystävien yllytyksestä.

– Uutisista ilahtunut lähipiirimme sai meidät ylipuhuttua, ja kihlajaiset järjestettiin nopealla aikataululla vielä samana päivänä! Kesäisenä maanantai-iltana 15.6.2015 kilistelimme kihlojen kunniaksi, Noora kertoo.

Kihlauspäivän valinnassa oli käytetty tarkkaa harkintaa. Samana päivänä, 52 vuotta aiemmin, Nooran isovanhemmat solmivat avioliiton.

– Näin vastikään poisnukkunut rakas vaari oli ikään kuin osana tärkeässä päivässä.

Pari innostui juhlien järjestämisestä, ja nopeista liikkeistä huolimatta paikalle pääsi joukko läheisiä. Stressiä ei ­revitty mistään. Kaupasta löytyi valmiskakku kahvin kaveriksi­­.

– Ex tempore -kihlajaisista muodostui ihan meidän näköinen tilaisuus kaikessa lämminhenkisyydessään. Saimme aivan ihania lahjoja!

Noora ja Matti rohkaisevat pareja kihlajaisten järjestämiseen tai ainakin jonkinasteiseen juhlimiseen vaikka sitten vain kaksin.

Seuraa Nooran ja Matin häiden suunnittelua Nooran ­blogissa: curiousnoora.bellablogit.fi

Noora ja Matti haaveilevat ruskanvärisistä syyshäistä, mutta päivää ei vielä ole lyöty lukkoon. "Aiomme rauhassa suunnitella tyylikkäät, pienet kirkkohäät, joissa juhlapäiväämme on mukana juhlistamassa lähipiiri." Kuva: Roosa Näppilä
Noora ja Matti haaveilevat ruskanvärisistä syyshäistä, mutta päivää ei vielä ole lyöty lukkoon. "Aiomme rauhassa suunnitella tyylikkäät, pienet kirkkohäät, joissa juhlapäiväämme on mukana juhlistamassa lähipiiri." Kuva: Roosa Näppilä
Kuva: Janne Miettinen
Kuva: Janne Miettinen

Kihlaparit

Noora & Sebastian

Noora, 24, tekee myyntityötä business intelligence -ratkaisuihin liittyen, ja Sebastian, 35, on yrittäjä henkilöstönvuokrausalalla. Perheeseen kuuluu myös labradorinnoutaja Coco. Noora ja Sebastian ovat olleet yhdessä viisi vuotta, ja kihloissa viime vuoden huhtikuusta alkaen. He järjestivät ystävilleen kihlajaisjuhlat kotonaan.

Noora & Matti

Noora, 28, on lifestyle-­bloggaaja ja tradenomi, ja Matti, 29, maanviljelijä ja isännöitsijä. Pariskunta asuu ja suunnittelee häitänsä Tampereella.

Ei lahjoja?

Haluatteko järjestää kihlajaiset, mutta ajatus lahjojen vastaanottamisesta tökkii? Vieraat saapuvat kenties melko piankin häihin lahjojen kera, joten voisivatko kihlajaiset olla lahjavapaat? Hyvä valinta on sekin, että pyytää vieraita aineellisen lahjan sijasta lahjoittamaan rahaa valitsemallenne hyväntekeväisyyskohteelle.

Kuulutuksien juhla

Jos jostain syystä kihlajaiset jäivät pitämättä, voi ”uusinnan” ottaa kuulutusten aikaan. Kun teillä on tiedossanne kuulutusten ajankohta, järjestäkää juhlat esimerkiksi samana viikonloppuna. ”Kuulijaisissa” voitte lähteä esimerkiksi hääseurueen kanssa lempiravintolaanne syömään. Illallinen voisi samalla toimia kiitoslahjana koko poppoolle.

Kihlakuvat myös hääkäyttöön

Juhlien lisäksi Noora ja Sebastian panostivat kihlakuviin. Niiden ottaminen oli pariskunnalle huikea kokemus, josta jäi pysyviä muistoja. Kuvaajaksi valikoitui kaason suosituksesta Janne Miettinen.

Mikäli vain malttaa, kannattaa kihlakuvaus suunnitella hyvin etukäteen. Jos tiedossa on häiden teema tai värit, voi näitä käyttää kuvausten punaisena lankana. Save the date -kortteihin nämä kuvaukset ovat äärettömän hyvä mahdollisuus. Kortit lähetetään hyvissä ajoin ennen itse hääkutsuja, ja niistä ilmenee tuleva hääpäivä. Näin kutsutut vieraat voivat ajoissa varata kalenteristaan vapaata. Valokuvaaja Janne Miettinen kertoo, ettei kihlakuvaus ja pelkkä STD-­kuvaus eroa juurikaan toisistaan.

– Me käytämme kihlakuvia nimenomaan Save the date -korteissa, kutsuissa ja hääpaikan koristeluissa, Noora ja Sebastian valottavat suunnitelmiaan.

Kuvat otettiin miljöössä rennoin mielin. Yleensä tuleva hääpari on kuvissa paljon rennompi kuin hääpäivänä.

– Silloin on poikkeuksetta kiire juhlapaikalle. Kihlakuvissa ollaan omissa vaatteissa eikä kelloa tarvitse kytätä. Kuvauksissa meillä kaikilla oli aivan älyttömän hauskaa. Mielestäni tärkeintä onkin, että kuvista välittyvät kihlaparin tunteet ja heidän välinen yhteys, Janne Miettinen toteaa.

VALOKUVAAJA JANNE MIETTINEN