Häiden hintalapulla on monta muotoa

mistä häiden loppusumma oikeastaan koostuu? Poimi säästövinkit, joiden avulla tyylistä ei tarvitse tinkiä.

Laura Syväniemen suunnittele­missa pienen budjetin häissä tarjoiltiin itse ostetut juomat tyylikkäästi erikoisista baareista.
Laura Syväniemen suunnittele­missa pienen budjetin häissä tarjoiltiin itse ostetut juomat tyylikkäästi erikoisista baareista.

Satanen sinne, toinen tänne. Hups! Hääbudjetti pursuilee yli raamien usein yli jo kauan ennen itse juhlapäivää. Haaveissa olevat koristeet ja kukat tuntuvat lipuvan yhä kauemmas, kun tulee aika selvittää mitä mikäkin maksaa. Osa häiden kustannuksista tupsahtaa syliin ikävänä yllätyksenä suunnittelun tohinassa.

Vai laaditteko budjettia ollenkaan? Monille suurin kompastuskivi häiden suunnittelussa on budjetin puuttuminen. Kun on kartalla siitä, mitä mikäkin osa-alue maksaa, voi alkaa hyvissä ajoin suunnitella mahdollisia vaihtoehtoja, mikäli kustannuksissa haluaa päästä edes vähän vähemmällä. Näin ollen ne ”unelmien jutut” voivatkin olla saavutettavissa.

Budjetilla haaveet haltuun

Hääjuhlan järjestämiseen saa menemään juuri niin paljon euroja kuin vain haluaa ja on varaa. Homma toimii toki toiseenkin suuntaan: mikään ei pakota järjestämään häitä tietyllä kaavalla ja maksamaan suurta pitopalvelulaskua tai kallista autonvuokraa. Mutta mikäli olette päättäneet järjestää hääjuhlat kutakuinkin perinteitä noudatellen, suurilta menoeriltä on vaikea välttyä. Mikä neuvoksi, kun haluaa hieman edullisemmin, mutta ei tinkiä laadusta tai valita talkoomeininkiä?

Love Junen hääsuunnittelija Laura Syväniemi tietää, että budjetti pelastaa monelta itkulta.

– Sen lisäksi, että hääbudjetti estää upottamasta unelmien häihin loputtoman määrän rahaa, sen seuraaminen on koko suunnittelua ohjaava punainen lanka. Budjetointi auttaa hahmottamaan suuremman kokonaisuuden sekä tuomaan realismia haaveisiin ja mielikuviin, jolloin käytännön suunnittelu saa tarkemmat raamit ja pysyy paremmin raiteillaan.

Pitopalvelun merkitys kustannuksissa

Tavallisesti häiden suurimmat menoerät ovat catering, juhlapaikka, koristelut ja kukat. Erityisesti pitopalvelun osuus saa monet hämmästyksen valtaan syyttä.

– Catering sekä muu kuin itse hankittu juomatarjoilu ovat kustannuksiltaan suoraan verrattavissa hyvään ravintolaillalliseen: häiden tarjoiluun kuuluvat samat työtunnit, raaka-aineet, verot, henkilökunta, kuljetukset ja työtilavuokrat. Näiden lisäksi tarjoilun ja toisinaan myös hääpaikan kustannukset kasvavat vieraslistan mukana toisin kuin muut kertaluontoisemmat hääkustannukset, Syväniemi tietää.

Jotkut haluaisivat tuoda tarjoilupöytään omatekemiään herkkuja pitopalvelun ruokien lisäksi säästääkseen kuluissa. Tähän ei valitettavasti ole juuri koskaan mahdollisuutta, selkeästä syystä.

– Itseään arvossa pitävä cateringyritys ei mielellään tee kuin kokonaispaketteja. Jokainen tilaisuus on myös markkinointitilaisuus, jolloin yritys ei halua riskeerata osasia muiden toimijoiden käsiin, Jarno Koskela porilaiselta Ohjelmamestareilta kertoo.

Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä, ettei noutopöytään voi tuoda vaikka itse tehtyä leipää. Juhlavieraat mieltävät joka tapauksessa kaiken tarjotun ruuan catering-yrityksen valmistamaksi. Laadunvalvonta ei yllä kotikutoisiin tekeleisiin.

Buffet vs. pöytiin tarjoilu

Pöytiin tarjoilussa voidaan laskea raaka-aineet tarkasti henkilöä kohden. Noutopöydässä taas annokset saattavat kasvaa valtaviksi ”mättökasoiksi”. Mikä sitten on oikeasti edullisempi tapa ruokkia vieraat?

– Lautasannoksissa on useampi komponentti ja arvokas pääraaka-aine pääosissa. Yhden annoksen hinta on noin 20–30 euroa riippuen pääraaka-aineesta, keittiömestari Petteri Rosenbom Ohjelmamestareilta selventää.

Lautasannoksina kolmen ruokalajin menun valmistamiseen sadan­ hengen häissä tarvitaan neljästä kuuteen kokkia ja noin kymmenen tarjoilijaa. Buffetruokailun esivalmistelut ja esillepano vaatii vastaavasti kahdesta kolmeen kokkia ja maksimissaan neljä tarjoilijaa.

– Voisi kuvitella, että lautasannos on halvempi, kun kerran nouto­pöydästä voi hamstrata mielin määrin lihaa. Raaka-ainekustannusten sijaan palkkakulut ovat pitopalveluyrittäjälle kuitenkin yksi kovimmista menoeristä, Rosenbom lisää.

Fiini pöytiintarjoilu maksaa, mutta melkein samaan tunnelmaan pääsee noutopöydän antimista. Tässäkin kohtaa voi vielä nipistää hinnasta.

– On pitäydyttävä tyylikkäästi muutamassa hyvässä ja arvokkaassa raaka-aineessa. Tämän ympärille kasataan oman näköinen pöytä. Kaikkien vieraiden ruokamieltymysten mukaan ei kannata menua ­alkaa miettiä. Ruoka on silloin parasta, kun se on juhlaparin näköistä. Tätä tulee vieraiden osata arvostaa, Rosenbom valistaa.

Ravistele ajatuksiasi

Häät ovat hyvin henkilökohtainen ja tärkeä juhla. Tyylistään tarkka pari saattaa olla mieltynyt tiettyihin asioihin. Mutta entäpä jos ottaisi tuumaustauon? Tulevia juhlia voisi miettiä monelta eri kantilta ja ottaa läheisiltäkin vinkkejä vastaan. Näin voi löytyä myös kullanarvoisia säästövinkkejä. Hääsuunnittelija Laura Syväniemi tietää yhden takuuvarman keinon budjetin selättämiseen: kierrätys.

– Kaikkea ei tarvitse hankkia uutena. Tämä pätee sekä hääpaikan somistukseen että hääparin pukeutumiseen! Joskus parhaat aarteet häiden somistamiseen löytyvät isoäidin ullakolta, kirpputorilta tai luonnosta: esimerkiksi villikukat pöydissä, kimpussa ja hiuksissa ovat olleet suosiossa jo pitkään, ja vintage sekä rustiikki jatkavat ihastuttamista häätyyleinä.

Kuten Syväniemikin sanoo, askartelu on kivaa puuhaa, muttei sovi jokaisen pirtaan. Ammattilaisen avulla säästää ajan lisäksi myös rahaa. Hääsuunnittelija voi tehdä mallin, jonka mukaan pariskunta tai vaikka kaaso voi askarrella loput koristeet.

Ja kuka on määrännyt, että häät on vietävä läpi perinteisellä kaavalla vaikka ensin niin ajattelikin?

– Järjestäkää intiimit brunssihäät tai rennot hääbileet mökillä, Syväniemi vinkkaa.

Nappaa koppi kukista

Aidot kukat luovat juhlan tunnelman. Vaan miten valita lajikkeet hintoja ja meneillään olevaa vuodenaikaa ajatellen?

Jotta kukissa voi säästää, on käytettävä kuluvan sesongin lajikkeita. Asiaan vihkiytynyt ammattilainen on seuraavaksi tärkein juttu. Taitava floristi kannattaa ottaa mukaan tutustumiskäynnille juhlapaikkaan, jolloin hän voi antaa ehdotuksensa mihin kukkia olisi järkevä sijoittaa.

– Ammattilaiselle on hyvä antaa hieman vapauksia kukkien toteuttamiseen. Värit ja tyylit toki sovitaan yhdessä, mutta floristi pystyy parhaiten katsomaan, millä kukilla juuri hääviikolla saadaan paras lopputulos, floristi Tanja Lähdeaho Floramoresta vihjaa.

Selvitä siis millaisista asetelmista ja kukista pidätte, mitä värejä haluatte ja paljonko rahaa on käytettävissä. Ammattilainen hoitaa loput.

– Kukat tulevat pääsääntöisesti Hollannista, ja hinnat vaihtelevat huutokaupan kautta kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Ravintolahäät x 2

Kuva: Täydenkuun Kuva

15 000 €

Emma & Eero

Pari asuu Turussa, Emma on 26- ja Eero 25-vuotias. Häiden suunnittelu alkoi marraskuussa 2013.

Häät 27.6.2015 Wanhalla Tallilla Piikkiössä

Hääbudjetti 15.000 e, häämatkan pari sai lahjaksi

Häiden vierasmäärä noin 100 henkilöä

Teittekö budjetin?

– Kyllä, mutta emme kovinkaan tarkkaa. Teimme kaikista asioista suurpiirteisen arvion, mikä oli yllättävän haastavaa. Netistä löytyy tietysti paljon noin summia asioille, ja ne auttoivat jonkin verran.

Mikä yllätti?

– Häät-sana yhdistettynä mihin tahansa asiaan maksaa paljon enemmän kuin pelkkä alkuperäinen asia.

Miten maksoitte häät?

– Säästimme puolentoistavuoden suunnittelun aikana jonkin verran, mutta meillä oli myös valmiiksi säästöjä. Vaikka olemme opiskelijoita, homma ei ollut mitenkään mahdoton, sillä käymme molemmat samalla töissä. Pääpiirteittäin maksoimme häät itse. Häämatkan ja hääyön hotellissa saimme lahjaksi, koristeita saimme sukulaisilta lainaksi ja hääauton saimme myös ilmaiseksi käyttöön.

Miten budjettinne piti?

– Budjettimme oli suunniteltu joustamaan. Kun jossain asiassa mentiin budjetin yli, säästettiin jossakin toisessa asiassa. Aivan alin budjettiarvio kuitenkin varmasti ylittyi ja kaikista ylin budjettiarvio ehkä vähän alittui. Toisin sanoen, budjetti taisi pitää!

Saitteko säästettyä jossain?

– Saimme, esimerkiksi koristeissa, joita askartelimme itse tai käytimme juhlatilalta löytyviä. Pöytäkukat ja isot kukka-asetelmat juhlatilan pihalle keräsimme luonnosta. Hääautona käytetty vanha paloauto löytyi vanhempieni pihalta eikä maksanut meille mitään.

Lue lisää jo juhlituista häistä welltiedknot.blogspot.fi

23 000 €

Outi & Mika

Pari asuu Helsingissä, molemmat 28-vuotiaita. Häiden suunnittelu on aloitettu kesällä 2014.

Häät 6.8.2016 ­Kulosaaren Casinolla

Hääbudjetti 23.000 e, sisältäen sormukset ja häämatkan

Häiden vierasmäärä noin 80 henkilöä

Häämatka Kalifornia & Havaiji

Miten laaditte budjetin?

– Mietimme ensin, missä häät pidetään, ja paljonko ihmisiä kutsumme. Löysimme häälehdistä ja -blogeista hyviä, valmiita listauksia siitä, mitä kaikkea budjetoinnissa tulee ottaa huomioon. Kun budjetti alkoi hahmottua, sovimme paljonko suurin piirtein säästämme kuukausitasolla. Päätimme, että emme mene kihlojen jälkeen naimisiin vielä seuraavana kesänä. Näin ehdimme hyvin säästää tinkimättä esimerkiksi matkustamisesta.

Mitkä ovat olleet suurimpia yllätyksiä budjettia suunniteltaessa?

– Sukulaiset ja ystävät ovat kauhistelleet budjettimme suuruutta, mutta omasta mielestämme ravintolahäidemme ”hintalappu” on normaali Helsingissä. Molempien sukua asuu Uudellamaalla, joten häiden järjestäminen Helsingissä oli itsestäänselvyys. Monet ovat muistelleet omia häitä tyyliin ”ennen vanhaan käytiin maistraatissa ruokatunnilla vihillä” tai ”kukat poimittiin pihalta”. On myös hyvä muistaa, että ennen hääparin vanhemmat olivat usein ne, jotka kustansivat häät. Me maksamme häät itse, joten järjestämme juuri sellaiset kuin haluamme.

Vaikeudet?

– On ollut vaikea miettiä esimerkiksi kukkien ja meikin sekä kampauksen hintaa, koska ne vaihtelevat paljon. Suosittelemme palvelujen kilpailutusta, sillä hinnat saattavat vaihdella satoja euroja. Aina kannattaa myös muistaa kysyä, onko hinnassa joustoa.

Mistä ette tingi?

Juhlapaikasta ja häämatkasta. Halusimme häät meren rannalla klassisessa ja juhlallisessa tilassa. Toisaalta paikka on myös siinä mielessä kiva, että sitä ei tarvitse juurikaan koristella, sillä se on itsessään upea. Häämatka on unelmiemme täyttymys.

Miten maksatte häänne?

– Molemmat säästävät palkasta hääpäivään asti eli yhteensä noin kaksi vuotta. Myös veronpalautuksista oli iso apu.

Lue Outin blogia kisslovegetmarried.blogspot.fi

Stop häälainalle

Vaikka kuinka pikavipit ja lainanotot houkuttelisivat, eivät häät ole kovinkaan hyvä syy velkaantua. Todennäköisesti päätös velan ottamisesta yhtä ainoaa päivää varten kaduttaa tulevaisuudessa.

– Mikäli toiveista tai niiden hintalapuista ei joustoa löydy, on hääpäivän siirtäminen säästöprojektin ajaksi ehdottomasti ok. Muussa tapauksessa voi aina karata romanttisesti kahdestaan ja avioitua vaikka ulkomailla. Muistakaa silloin valokuvaaja! Laura Syväniemi muistuttaa.

Sormuksen monet kasvot

Unelmien sormuksen hinta naiselle saattaa kivuta kipurajojen yli. Ideakuvien selaamisen jälkeen vierailu kultasepän luona voi pudottaa rajusti maanpinnalle, mikäli juuri se oikea sormus on liian kallis. Sen sijaan, että pitäisi tehdä kompromissi ja tyytyä aivan erilaiseen sormukseen, voi taitava ja asiansa osaava kultaseppä johdatella kohti samannäköistä korua.

Unelmien sormus kaikille budjeteille

Sormusostoksille parit lähtevät usein hyvin budjettitietoisina.

– Budjetti selviää viimeistään, kun aletaan kartoittaa millaista sormusta halutaan ja mitä se maksaa. On ollut ilo huomata, että asiakkaat oivaltavat meidän voivan valmistaa sormus juuri tietyn hintaisena, Jussi Louesalmi Au3 Kultasepiltä tietää.

– Kiven laadun laskeminen, halvempi kivi, kivien pienentäminen tai vähentäminen niin, ettei malli kärsi, ovat varsin hyviä keinoja. Mallia voidaan muuttaa pienitöisemmäksi tai materiaalia vaihtaa, Louesalmi kiteyttää.

Lilja-sormuksen kolme eri hintaa

Design Anu Kaartinen, Au3 Kultasepät

1. Sivutimanteilla (koko kylki), materiaali 950 palladium ja timantit h/vs yht. 0,42 ct, hinta 3.800 e.

2. Sivutimanteilla (osa kylkeä), materiaali 750 valkokulta ja timantit h/vs yht. 0,11 ct, hinta 1.780 e.

3. Timanttiraidalla, materiaali titaani ja timantit h/vs yht. 0,11 ct, hinta 1.190 e.