Garda

Sininen jalokivi

Italian Gardajärvi ottaa vastaan avosylin, halaa, hellii ja hemmottelee. Häämatkalaisille jää sydämiin lämmin kaipaus ja vieno toive: tänne palaamme vielä!

Viehättävä Limone on järven ja vuorien puristuksessa. Nimensä kaupunki on saanut aurinkoisten rinteiden  sitruunatarhoista.
Viehättävä Limone on järven ja vuorien puristuksessa. Nimensä kaupunki on saanut aurinkoisten rinteiden sitruunatarhoista.

Pala paratiisia

Aurinko kurkistaa vuorten takaa sinisenä läikkyvän järven toiselta reunalta. Vaikka päivä on vielä alussa, aamun ensimmäiset säteet lämmittävät jo. Vehreällä rinteellä kulkeva polku pistäytyy välillä metsään tiheän kasvillisuuden sekaan ja avaa toisinaan eteen upean näkymän: sypressimetsien rytmittämät rinteet ja kukkulat, niiden välissä syvänsinisenä välkehtivän Gardajärven ja kaukaisuudessa kohoavien Alppien huiput. Polun tiukat nousut ja laskut saavat aamulenkkeilijän pulssin kohoamaan, innokasta askelta ei meinaa millään saada pidettyä maltillisena. Välillä sykettä voi tasata pysähtymällä pitkälle levittyvän puutarhan vadelmapensaiden tai mulperipuiden ääreen ja napsia makeita marjoja suoraan suuhun. Oliivilehdossa vauhti katkeaa kyliltä kuuluvaa kukonlaulua kuulemaan. Suupielet kohoavat entistä leveämpään hymyyn laventelipensaiden läpi kulkevia portaita astellessa.

Aamulenkki päättyy pikaiseen pulahdukseen hotellin uima-altaassa. Reippailun jälkeen ulkona patiolla nautittu ruhtinaallinen aamiainen vyöryttää tunteet äärimmilleen. Mikä ihana rauha, mikä ihana elämä!

Dolce vita, makea elämä

Paratiisimaiset olot löytyvät pienestä Villa Arcadio Hotel & Resort -hotellista, joka sijaitsee Salón kaupungin liepeillä, Gardajärven lounaisosassa ­Bresciassa. Hotelli on rakennettu vanhan luostarin raunioihin, jonka historia juontaa aina 1300-luvulle asti. Liekö sitten hotelliin majailemaan jäänyt luostarihenki vai vanhempien osien säilyneet seinämaalaukset, jotka pitävät yllä harrasta, rauhallista tunnelmaa.

Pahinkin hääväsymys talttuu vähitellen Villa Arcadion paksujen kiviseinien suojassa, hillityn ylellisesti sisustetussa sviitissä, jonka ikkunoista aukeavat pittoreskit näkymät kolmeen suuntaan. Harmonisen huoneen rauhasta voisi nauttia vaikka koko päivän, mutta hullumpaa ei ole loikoilu uima-altaallakaan, jonka äärellä voi iltapäivän ottaa vastaan siemailemalla raikkaan Aperol Spritzin tai Hugo-drinkin.

Hotellin maineikas Ristorante La Palazzina tarjoaa mahdollisuuden nauttia ateriat tunnelmallisen ruokasalin sijaan myös romanttisesti viiniköynnösten verhoamassa pergolassa, joka valaistaan illan tullen lempeästi värivalaisimin. Pienet leikkisät ja modernit yksityiskohdat tuovat särmää Villa Arcadion muuten maltilliseen sävymaailmaan. Ikkunalaudalta voit bongata myös Aalto-maljakoita tai ehkä korviisi kantautuu muutama sana tuttuakin tutumpaa kieltä, sillä hotellia isännöi suomalainen Jaana Nakari yhdessä italialaisen puolisonsa Francesco Gazzieron kanssa. Isäntäparin huolenpito välittyy viimeistellyissä yksityiskohdissa ja ruokapöydässä, jonka herkut valmistetaan kunnioitettavalla tinkimättömyydellä. Mieleenpainuvat makumuistot jäävät vitello tonnato -lounaasta ja illalliseksi nautitusta spaghetti carbonarasta. Jälkiruoaksi pieni annos raikasta sorbettia tai talon omaa jäätelöä. Tähtitaivaan alla nautitulta illalliselta on mukava hipsiä vatsa täynnä hotellin portaikkoon, jonka enkelipatsaat saattavat vierailijat levollisille unille.

Hienostunut ja vauras Saló

Muutaman päivän lepo kukkalalla oliivipuiden ympäröimänä ja hyvässä hoivassa tekee tehtävänsä, ja on aika antautua Gardan seikkailuille. Salón pieni kaupunki tarjoaa shoppailumahdollisuuksien lisäksi kurkistuksen jetsetelämään. Pidä silmät auki, täällä voit törmätä lomaileviin maailmantähtiin, jotka ovat ihastuneet Gardan lounaisosan lumoon.

Mitä olisikaan Italian-matka ilman laadukkaita vaate- ja kenkäostoksia? Kapean pääostoskadun Via San Carlon butiikeista löydät monet tutut italialaiset luksusmerkit Armanista ja Gucciin. Vähemmän tunnetumpaa, mutta kiinnostavaa italialaista designia myy kotoisa Immagine (Piazza Vittorio Emanuele II 33).

Oletko aina haaveillut Borsaliinosta? Aidon käsityönä valmistetun hatun hankintaan tarjoaa mahdollisuuden Mirandi Via San Carlon varrella (Via San Carlo 63). Melkein vastapäätä sijaitsee kaupungin kuuluisin konditoria Vassalli (Via San Carlo 84/86). Paikan erikoisuuksia ovat Lemoncelli-sitruunamakeiset, suklainen Pan di Saló "Salón leipä" ja Capricci-konvehdit, joiden vaatimattoman ­ulkoasun sisältä paljastuu suloinen kirsikka-marsipaaniyllätys. Hengähdä hetki ja nauti näitä virkistävän jääkahvin, caffé freddon kanssa.

Tai ehkä haluat maistaa italian kuuluisaa jäätelöä? Gelateria La del Dolce on pieni kioski aivan katedraalin kupeessa (Piazza Duomo 1). Huhujen mukaan La del Dolce houkuttaa jäätelöturisteja jopa Milanosta asti, joten edes hieman on maistettava amarena-kirsikkajäätelöä. Rantabulevardilla nautittuna ja leppoisaa kaupunkielämää seuratessa se saa toivomaan hetken kestävän pidempään. Kotiinviemisinä onkin hyvä idea hankkia Terre del Gardasta (Via Cavour 29) huonetuoksuja, jotka palauttavat ajatukset nopeasti takaisin Gardan muistoihin.

Mikään ei muuta maailmaani

Italialaiset rakastavat niitä hetkiä, kun pääsevät puhumaan suosikkiaiheestaan ruoasta ja viinistä, niiden tuotannosta ja raaka-aineista. Kuunteluun tarjoutuu hyviä tilaisuuksia, sillä monille paikallisille viini- ja oliiviöljytiloille vierailijat ovat tervetulleita.

Cominciolin (Via Roma 10, Puegnago) oliivi- ja viinitilaan tutustuessa käy selväksi, että viljelyyn ja jalostukseen suhtaudutaan intohimolla, kunnioituksella ja ylpeydellä. Nykypäivän ammattilaiset tekevät töitä samalla filosofialla kuin isoisänsäkin. Oliiviöljyn maistelu ei kuulosta kovin houkuttelevalta mutta osoittautuukin todelliseksi elämykseksi. Oikeaoppinen maistelutapa tutustuttaa laadukkaan öljyn salaisuuksiin, kun korkeatasoisen öljyn antioksidantit kutittavat kurkunpäätä.

Makumatkalla olevien kannattaa tutustua myös pieneen idylliseen Limonen kaupunkiin, jossa kukoistaa satoja vuosia vanha sitruunanviljelyperinne. Luomusitruunoiden tuoksu on huumaava. Kaupungin ainoalta yksityiseltä sitruunatarhurilta Giuseppe Gandossilta voi ostaa tuliaisiksi ihanan kirpeää kotitekoista Limoncello-sitruunalikööriä.

Paikallisten perinpohjainen tinkimättömyys ruoan suhteen alkaa tässä vaiheessa hahmottua turistillekin. Odotukset ovatkin korkealla, kun on aika maistaa todellista kansallisruokaa, pizzaa. Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti rantaravintola Ristorante Gran Fausto lähellä Salóa, Porto di Portesen kalastajakylässä (Via Porto Portese 5, San Felice del Benaco). Pizzaa leivotaan niin moneen malliin, että kannattaa tilata muutama erilainen jaettavaksi. Herkulliset pohjat on päällystetty aitoitalialaiseen tapaan niukoilla täytteillä. Nauti pizza kuten paikallisetkin: syö siivutetut palat käsin ja tilaa kyytipojaksi viinin sijaan olutta. Jos saavuit kalastajakylään illansuussa, avautuu sinulle myös upea tilaisuus kokea Gardan taianomainen sininen hetki. Vuoret, rinteet, sypressit ja vesi silmien edessä värjäytyy uskomattomaan sineen samalla, kun kalastajat palaavat kotiin ja perheet keräilevät rannalta tavaroitaan. Elämä tuntuu olevan tässä ja nyt, Garda on jälleen lumonnut uuden sydämen.

Villa Arcadio Hotel & Resort

via Palazzina, 2 - 25087 Salò (BS), Italia

www.hotelvillaarcadio.it

Instagram #kaarinanmatkassa #garda

Hotelli Villa Arcadio on rakennettu vanhan luostarin raunioihin vehreälle kukkulalle.
Hotelli Villa Arcadio on rakennettu vanhan luostarin raunioihin vehreälle kukkulalle.
Villa Arcadion pergolassa nautit ateriat aamupalasta illalliseen. Varjostimien kanssa samoja sävyä toistavat kattauksen Muranon juomalasit.
Villa Arcadion pergolassa nautit ateriat aamupalasta illalliseen. Varjostimien kanssa samoja sävyä toistavat kattauksen Muranon juomalasit.
Vaikka Gardalla on vesi kaiken aikaa läsnä, se ei ole ­varsinaisesti rantakohde. Uimarantoja löytyy, mutta ­päivittäisen uintiretken toivossa kannattaa valita hotelli, jossa on uima-allas. Villa Arcadio tarjoaa uima-altaan näköalalla.
Vaikka Gardalla on vesi kaiken aikaa läsnä, se ei ole ­varsinaisesti rantakohde. Uimarantoja löytyy, mutta ­päivittäisen uintiretken toivossa kannattaa valita hotelli, jossa on uima-allas. Villa Arcadio tarjoaa uima-altaan näköalalla.

3x elämyksiä Gardalla

Ruoka- ja viinikulttuuri

Viini-, oliivi- ja sitruunatarhavierailut tutustuttavat paikallisiin elinkeinoihin ja jättävät mieleenpainuvia makuelämyksiä. Gardan liepeillä tuotetaan huippulaadun oliiviöljyä sekä raikkaita valko- ja kuohuviinejä. Jotkut tilat ovat avoinna vierailijoille, toisille pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan, tiedustele mahdollisuuksia omasta hotellistasi.

Surffausta, patikointia, pyöräilyä

Alpit tarjoavat aktiivilomailijalle erinomaiset puitteet patikointiin tai maastopyöräilyyn. Garda on erityisesti vesiurheilijoiden, kuten surffareiden paratiisi, sillä järven tuulet puhaltavat lähes kellon tarkkuudella. Aamupäivällä tuuli käy pohjoisesta etelään ja iltapäivällä toisinpäin. Tosin myrskyt ja sateet nousevat toisinaan lähes ennalta varoittamatta. Tämä kannattaa huomioida patikkaretkiä ja romanttisia piknikillallisia suunnitellessa.

Häälahjaksi ajelu Rivalla?

Luksusta häämatkaan? Kyllä, kiitos! Gardalla on mahdollisuus myös ajeluun Riva-veneellä. Tyylikkäästä menosta maailmantähtien tyyliin voit nauttia vuokraamalla mahonkisen Riva Aquarama Speciale -veneen kuljettajineen. Aurinkolasit nenälle, piknikkoriin mukaan pullo kuohuvaa ja kohteeksi romanttinen rantaravintola San Vigilio. Voiko elämä enää ihanampaa olla!

Häät.fi

Katso video Riva-­veneajelusta ja lue lisää Haat.fi/aiheet/morsiuspari/riva-­veneella-gardajarvella

Lisää tekemistä lähellä

Gardalla riittää ihasteltavaa, ja mihinkäs häämatkalla kiire olisikaan. Jos kuitenkin haluatte täydentää reissuanne, Verona on vain puolen tunnin ajomatkan päässä. Romanttisen matkan huipentuma on käydä Julia Capuletin parvekkeen alla ja eläytyä Romeon ja Julian tarinaan. Päivämatkan Gardalta voi tehdä myös historialliseen Venetsiaan ja sykkivään Milanoon.

Video

Katso video