Monipuolinen

Madeira

Madeira on yllättävä yhdistelmä luonnonihmeitä ja viehättävää kaupunki-kulttuuria.

Kun laskeutuminen Madeiralle alkaa, allamme näkyy vain Atlantin valtameri. Lentokentän kiitorata siintää edessä rannansuuntaisena kaistaleena, joka onneksi osoittautuu riittävän pitkäksi. Silmiimme piirtyy pian kuva Madeiran ehkä tunnusomaisimmasta maisemasta: oranssitiilikattoisia taloja ja poukkoilevia teitä rannan tuntumasta aina korkealle vehreiden vuorten rinteille saakka.

Hiekkarantoja jyrkkärantaisella saarella ei ole lukuun ottamatta Calhetan ja Machicon keinotekoisia hiekkarantoja, joiden hiekka on tuotu Saharasta. Rantojen sijaan hotellit ovatkin panostaneet allasalueisiinsa. Eden Marissa käytettävissämme on kolmen hotellin palvelut, joten allasvaihtoehtoja riittää niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Piipahduksia länsirannikolla

Huilailtuamme matkaväsymyksen pois lähdemme toisena päivänä Tjäreborgin järjestämälle kokopäiväretkelle Madeiran länsirannikon maisemiin toiveenamme saada kokonaiskäsitys saaresta; sen luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista.

Bussi kiemurtelee mutkaisia teitä ylös ja alas ja pujahtaa aina välillä tunneliin. Omatoimiautoilu sopisi minulle bussikyytiä paremmin, sillä tulen mutkaisilla teillä helposti huonovointiseksi. Toisaalta matka ei olisi yhtä antoisa ilman oppaan tarinoita. Saamme muun muassa kuulla, että Madeiralla on takanaan varsinaiset luonnonmullistusten vuodet. Jos emme tietäisi, emme huomaisi. Saari nimittäin näyttää elpyneen vuoden 2010 rankkasateiden aiheuttamista tulvista ja vuoden 2012 laajoista maastopaloista hämmästyttävän nopeasti. Tietyöt alkavat olla valmiita, ja kasvillisuus on verhonnut palaneet alueet uudelleen.

Ribeira Bravan rannikkokaupungissa ryhmä lähtee tutustumaan kauniiseen kirkkoon, mutta itse suuntaan hautausmaalle hakemaan varjoa ja katselemaan erilaisia hautakiviä. Mies nauraa perässä, että olisihan se tapa tämäkin hankkia syvällisempää näkökulmaa häämatkalle ja kipaisee minulle matkamuistopuodista olkilätsän, jottei kirkas auringonpaiste kurjistaisi oloani enempää.

Madeira vaikuttaa olevan lähes kauttaaltaan pengerretty. Rinteillä kasvaa eri rypälelajien lisäksi runsaasti banaania. Kukkia on valtavasti, joten ei ihme, että saarella on noin 120 perhoslajia. Nousemme bussilla Encumeadan vuorisolan kautta yli tuhanteen metriin ja silmäilemme Unescon maailmanperintökohteeseen kuuluvaa, maailman suurinta yhtenäistä laurisilvametsää ja kuuntelemme oppaan kertomuksia metsän tulokaslajien hävittämisen vaikeudesta.

Päivä on täynnä piipahduksia pienissä kylissä ja näköalapaikoilla, joista vaikuttavin on tietysti Cabo Girão – lasinen näköalatasanne 580 metriä merenpinnan yläpuolella. Harmittelemme, ettemme hoksanneet ottaa uimavarusteita mukaan, sillä matkan varrella olisi ollut useampi uintimahdollisuus. Houkuttelevimmat tulivuoriperäisen maan muovaamat merivesialtaat näemme Porto Monizissa. Siellä olisi helposti voinut viettää vaikka kokonaisen päivän!

Mutkissa ottaa mahanpohjasta

Tutustuminen saaren pääkaupunki Funchaliin kannattaa kuulemma aloittaa ihaillen maisemia Monten palatsin puutarhaan nousevasta kaapelihissistä, joten liitymme kaupunkipäivämme aamuna nopeasti etenevään jonoon Funchalin keskustassa. Varttitunnin aikana hissi vie reilun kolmen kilometrin matkan ylös saaren rikkaimman miehen maille nousten matkan aikana yhteensä 560 metriä. Ja kyllä, näkymät yli kaupungin ovat huikeat!

Samalla hissillä pääsee takaisinkin, mutta valitsemme veikeämmän alamäkireitin. Ylhäällä nimittäin odottaa olkihattuisia, valkoisiin vaatteisiin pukeutuneita miehiä, jotka saattavat punoskorikelkkoihin istuvia kyytiläisiä kahden kilometrin matkan alaspäin. Tämän hyväntuulisen matkustustavan keksi aikoinaan kauppias, jolla oli kiire torille. Miesten vuohennahkakengät läpsyttelevät vasten kiilteleviä teitä, kumi haisee ja mutkissa ottaa mahanpohjasta. Hissi ylös maksaa kahdelta 20 euroa ja korikyyti alas 30 euroa, mutta elämys on koko rahan arvoinen – tätä ei voi muualla kokea!

Funchal on yksi Euroopan parhaista huippumuodin ostospaikoista, sillä monet kenkämerkit tuotetaan Portugalissa ja myös kansainväliset merkkivaatteet ovat edullisempia kuin mantereella. Ohitamme kuuluisan kenkäkadun Rua dos Tenoeirosin, ja suuntaamme pukuostoksille. Bossit jäävät tällä kertaa hyllyyn, sillä mies mieltyy portugalilaispukujen laatuun ja leikkaukseen. Edullisen hinnan lisäksi meidät yllättää palvelun taso. Jätämme housut liikkeeseen lyhennettäviksi, ja ne toimitetaan seuraavana päivänä veloituksetta hotellimme vastaanottoon.

Lähdemme vielä hankkimaan madeirasivistystä opastetulla kierroksella The Old Blandy Wine Lodgessa, ja ostamme samalla tuliaiset. Mieli tekisi vielä jatkaa kaupunkikierrosta ohjelmalliselle illalliselle Funchalin Casinolle, joka on kaupungin suosituin menomesta. Pöytävaraus on kuitenkin tekemättä ja aamulla odottaa varhainen herätys, joten suuntaamme vanhankaupungin Jaquet-kalaravintolaan, jossa on alkuillasta vielä tilaa kahdelle.

Mondon jutun pohjalta olemme valmistautuneet syömään annoksemme viimeistä potunpalaa myöten loppuun, jotta emme saisi Maria-emännän haukkuja. Ilman varoitustakaan mitään ei olisi kyllä jäänyt, sillä voissa paistetut ja sitruunalla maustetut lapas-simpukat sekä kattaus runsaalla valkosipulilla maustettua kalaa hurmaa makuaistimme. Paikka on muutenkin makuumme. Menuja ei ole, vaan tarjoilija kysyy vain, mitä päivän kalasaaliista saisi olla.

Henkeäsalpaava levadavaellus

Heti kun astun minibussin ovesta ulos Santanan kaupungissa, tajuan olevani täysin alipukeutunut. Ilmasto saaren pohjoispuolella on paljon viileämpi ja kosteampi kuin etelässä. Ajattelen, että reipas askel vaelluksella lämmittää, mutta nyt ei ollakaan Lapin vaelluksella.

Korkeuseroja Caldeirão Verde -nimiselle vesiputoukselle johtavalla reitillämme ei juuri ole, sillä reitti lähtee 890 metrin korkeudesta. Näkymät saaren sydämeen ja ihmisen kekseliäisyyteen ovat sitäkin huikeammat. Levadat ovat vesikanavia, jotka kuljettavat vettä saaren sateisilta vuoristoseuduilta alas etelä- ja kaakkoisosan kuivemmille alueille. Vaellusreitit seurailevat levadoita niiden valmistamista ja korjausta varten rakennettuja polkuja pitkin.

Puhelias oppaamme johdattaa eri-ikäisistä koostuvan ryhmän verkkaisesti eteenpäin ja pysähtyy aika ajoin houkuttelemaan lintuja lähemmäs visertelemällä niille. Juokseminen on kielletty, ja vastaantulijan ohitustilanteessa toinen joutuu pysähtymään tietä antaakseen. Täällä ei käy mielessäkään ottaa yhteisselfietä upeita maisemia vasten, sillä vaara vaanii varomatonta. Polku on todella kapea, eikä sen vierellä kulkevaan vaijeriin ole luottamista. Opas jakaa meille taskulamput ja varoittaa lyömästä päätä seinään tai kattoon matkan varrella olevissa tunneleissa. Tarkkana pysytteleminen saa unohtamaan vilpoisan vaatetuksen.

Kokeneina vaeltajina olisimme voineet tulla tänne kahdestaankin, mutta ensikertalaisille emme sitä suosittelisi. Meitä jää kaihertamaan saaren korkein huippu, 1862 metrin korkeuteen kohoava Pico Ruivo, jolle todennäköisesti kipuamme seuraavalla Madeiran-matkallamme, jos emme kokeile jotain muuta Madeiran lukuisista luontoaktiviteeteista: maastopyöräilyä, mönkijäajelua, sukellusta, purjelautailua, urheilukalastusta, delfiinisafareita tai vaikkapa suppailua, jota useat rannassa sijaitsevat hotellit tarjoavat vierailleen.

Arki kolkuttelee jo ovella

Toiseksi viimeisen päivän vietämme Porto Santon saarella, missä myös paikalliset viihtyvät lomapäivinään. Päivä vierähtää nopeasti Vila Baleira -hotellin merivesialtaissa, saunoissa ja ennen kaikkea rannalla kauniista ilmasta nauttien. Myöhään iltapäivällä ihailemme vielä katukuvaa ja yritämme unohtaa hetkeksi, että paluu arkeen kolkuttelee jo ovella. Kadulta ostetut rypäleet ovat ihanan pieniä ja makeita ja terttu niin suuri, että siitä riittää vielä kotimatkallekin.

Paluulennolla toteamme, että Madeira sopii häämatkakohteeksi vähän kaikenlaisille pareille. Niille, jotka haluavat rentoutua auringossa ja viihtyä vanhankaupungin ravintoloissa. Vuoristo ja meri taas tarjoavat uskomattoman monipuolisia aktiviteetteja vähän reippaampaa menoa kaipaaville. Mietin että kunto Madeiralla kasvaa huomaamatta, ja työnnän jalkani miehen syliin hierottaviksi. Palvelu pelaa – vielä kuudennen hääpäivän jälkeenkin.

Madeira

Atlantin valtameressä sijaitseva Madeiran saariryhmä on itsehallinnollinen osa Portugalia. Siihen kuuluvat Madeiran pääsaaren lisäksi noin 50 kilometrin päässä sijaitseva Porto Santo sekä kolmesta pienemmästä, asumattomasta saaresta koostuva Desertas.

Asukkaita on noin 260.000, joista noin 110.000 asuu pääkaupunki Funchalissa.

Rahayksikkö on euro. Hintataso on hieman alhaisempi kuin Suomessa.

Virallinen kieli on portugali, mutta matkakohteissa tulee toimeen englannillakin.

Sää on ihanteellinen ympäri vuoden. Ylhäällä vuorilla tuulee usein ja sää on viileämpi. Vaelluksille kannattaa pukeutua lämpimästi.

Aikaero on -2 tuntia.

Pakkaa mukaan mukavat tennarit tai kävelykengät. Kadut on rakennettu pikkukivistä ja korkeuserot ovat jyrkät kaikkialla.

Valmismatkoja Madeiralle järjestää mm. Tjäreborg.

3 x hotelli Madeiralla

Eden Mar

Eden Mar -huoneistohotellissa kaikki palvelut ovat yhteisiä The Residence ja Porto Mare -hotellien kanssa, minkä ansiosta ravintoloissa ja uima-altaissa riittää valinnanvaraa. Urheilullista lomaa kaipaavalle hotellikompleksista löytyy myös urheilukeskus, kuntosali ja spa-hoitola. Rannasta lähtee noin viiden kilometrin mittainen, merenrantaa myötäilevä kävelykatu, joka vetää puoleensa lenkkeilijöitä varhaisesta aamusta iltapimeään. Luksusta huoneistohotellitunnelmaan luo aamiaisella tarjoiltava kuohuva. Aulatilan ilmainen WiFi-yhteys sen sijaan toimii hyvin vaihtelevasti.

The Cliff Bay Resort

Tämä yksi suosituimmista honeymoon-hotelleista on sijoittanut ylelliset kahden hengen huoneensa aivan ylimpiin kerroksiin upean merinäköalan vuoksi. Huoneissa on kukkia ja hedelmiä, ja minibaarin vedet ja virvoitusjuomat sisältyvät hintaan. Aamiainen tarjoillaan hotellin kuuluisassa Il Gallo d’Oro -ravintolassa, jolle on myönnetty yksi Michelin-tähti jo viisi vuotta peräkkäin. Keittiömestari Benoît Sinthonin luomuksia kannattaa käydä maistamassa illallisellakin, sillä hinnat eivät tähtiluokituksesta huolimatta ole taivaissa. The Cliff Bay Resort on pitkään ollut brittituristien suosiossa, mikä näkyy hieman vanhahtavassa sisustuksessa ja iltapäivän teehetkessä.

Savoy Gardens

Madeiraltakin löytyy jo muutama ilman lapsia matkustaville aikuisille tarkoitettu hotelli. Savoy Gardens on yksi niistä. Hotellin mukavan kompaktit tilat on sisustettu skandinaaviseen silmään sopivasti, ja tunnelma on miellyttävän rauhallinen. Täällä tuntuu, että voi keskittyä yhdessäoloon – ei mitään ylimääräistä ilman tunnetta ”sen jonkin” puuttumisesta. Kattoterassilta avautuvat upeat näköalat Funchaliin päin. Katolla on myös jacuzzi ja aurinkotuolit. Spa tarjoaa eksoottisia hoitoja ja hierontoja kahdelle.

3 x nähtävää Madeiralla

Blandy’s madeiraviinistä kiinnostuneille

Blandyn perhe on valmistanut laadukkaita madeiraviinejä jo seitsemän sukupolven ajan. Osallistukaa opastetulle kierrokselle ja maistelkaa erilaisia madeiraviinejä! Voitte ostaa parhaiksi testaamanne madeiraviinit Blandyn liikkeestä ja lunastaa ne kuittia vastaan lentokentällä turva- tarkastuksen jälkeen.

The Old Blandy Wine Lodge Avenida Arriaga 28, FUNCHAL

CR7 jalkapallon ystäville

Madeiralta kotoisin olevan jalkapalloilija Christiano Ronaldon museo CR7 avattiin joulukuussa 2013 Funchalissa. Museosta löydätte muun muassa maailman parhaalle jalkapalloilijalle ojennettavan Kultaisen Pallon, jonka Christiano Ronaldo voitti vuonna 2013.

CR7 Princess Amelia N.10, 9000-019 FUNCHAL

Cabo Girão huimapäille

Cabo Girãolla voitte nähdä aaltojen loiskuvan 580 metriä alapuolellanne. Euroopan seitsemänneksi korkeimmalle merikalliolle on rakennettu uusi, lasinen skywalk-näköalatasanne, jolla seistessä korkeanpaikantunto joutuu todella koetukselle.

Cabo Girão CÂMARA DE LOBOS

Ribeira Brava.  Kolme neljäsosaa Madeirasta on  luonnonsuojelu- aluetta.
Ribeira Brava. Kolme neljäsosaa Madeirasta on luonnonsuojelu- aluetta.
Porto Monizin merivesialtaat sijaitsevat saaren pohjoisosassa.
Porto Monizin merivesialtaat sijaitsevat saaren pohjoisosassa.
Ensimmäisenä iltana saamme kokea, että pieni oikoreitti kartalla teettää korkeuserojen vuoksi yllättävän paljon lihastöitä jaloille. Tässä me olemme, melkein perillä Beef & Wines -ravintolassa.
Ensimmäisenä iltana saamme kokea, että pieni oikoreitti kartalla teettää korkeuserojen vuoksi yllättävän paljon lihastöitä jaloille. Tässä me olemme, melkein perillä Beef & Wines -ravintolassa.
Funchalin  keskustasta  lähtevä kaapeli- hissi vie ylös Monten palatsin puutarhaan.
Funchalin keskustasta lähtevä kaapeli- hissi vie ylös Monten palatsin puutarhaan.
Legendaarisen Ritz-hotellin  terassilla kannattaa maistaa jäätelömestarin herkkuja tai hotellin  omaa kuohuviiniä, jonka hinta-laatu- suhde on erinomainen.
Legendaarisen Ritz-hotellin terassilla kannattaa maistaa jäätelömestarin herkkuja tai hotellin omaa kuohuviiniä, jonka hinta-laatu- suhde on erinomainen.
Levadavaellus Caldeirão Verde -vesiputoukselle vie huikeiden maisemien läpi.
Levadavaellus Caldeirão Verde -vesiputoukselle vie huikeiden maisemien läpi.
Santanan kaupunki
Santanan kaupunki
Vanhankaupungin kuppiloissa täytyy kokeilla ponchaa, puisella sauvalla sitruunan mehusta, hunajasta ja sokeriruokoviinasta sekoitettua juomaa.
Vanhankaupungin kuppiloissa täytyy kokeilla ponchaa, puisella sauvalla sitruunan mehusta, hunajasta ja sokeriruokoviinasta sekoitettua juomaa.
Porto Santo on kuuluisa kultaisesta yhdeksän kilometrin hiekkarannastaan. Myös Porto Santon rypäleistä valmistetaan madeiraviiniä.
Porto Santo on kuuluisa kultaisesta yhdeksän kilometrin hiekkarannastaan. Myös Porto Santon rypäleistä valmistetaan madeiraviiniä.

Video

Katso video