Huomaavaisuudessa on taikaa

Ikimuistoinen tunnelma häissä syntyy panostamalla jokaisen vieraan viihtymiseen – omaa puolisoa unohtamatta.

Vieraat viihtyvät

Vieraat ovat hääpäivän rakentumisessa merkittävässä osassa, joten  tunnelmaan panostaminen on tärkeää . Häiden etiketti on hyvä keino varmistaa vieraiden viihtyminen; sen ansiosta kaikille on selvää, miksi, miten ja milloin mitäkin tapahtuu. Tämän lisäksi on hyvä miettiä, miten taataan juhlien onnistuminen juuri teidän vieraidenne osalta?

Vieraiden huomioimisen voi aloittaa jo kutsuista. Jos häihin on tulossa lapsia, heille voi askarrella omat, värikkäät kutsukortit, joissa kerrotaan erityisesti lapsille järjestetystä ohjelmasta. Juhlissa lapsilla voi olla omien viihdyttäjien lisäksi lasten menu sekä oma pöytä ja leikkitila. Lapsiperheet haluavat juhlia myös yhdessä, joten tanssibiisien joukkoon voi valita muutamia pienempienkin suosikkeja.

Istumajärjestys kannattaa suunnitella erityisesti vieraiden viihtymistä ajatellen, tarvittaessa etiketistä piittaamatta.

Vessoihin voi varata selviytymis­tarvikkeita aina sukkahousuista rakkolaastareihin ja kynsiviiloista särkylääkkeisiin.

Hääparin vanhempien juhlista ­tulee ikimuistoiset, kun morsiamelle on teetetty esimerkiksi samanlainen kimppu kuin morsiamen tai sulhasen äidillä oli aikoinaan tai morsiuspuku on valmistettu suvun perintökankaista. Vanhempia tai muita vieraita voi muistaa myös jollain erityisellä tavalla juhlapuheissa, antamalla heille etukäteen kirjoitetun kirjeen tai vaikkapa palauttamalla vaihtoon menevän sukunimen kehyksissä.

Jos on syytä olla huolissaan, että edesmenneen läheisen huomioiminen juhlapuheessa vie tunnelman väärään suuntaan, muistelemiselle voi varata juhlatilassa oman paikan kuvan ja kynttilän muodossa.

Kaasoa ja bestmania on hyvä muistaa vähintäänkin kiittämällä heitä työstään. Lahjan voi antaa päivän päätteeksi tai toimittaa jälkikäteen kiitoskortin yhteydessä.

Yllätyksiä puolisolle

Jotta hääpäivä ei vierähtäisi liian nopeasti ohitse, kannattaa jo etukäteen pohtia, miten myös omaa puolisoa voisi huomioida. Pienet hellyyden osoitukset, kuten  kädestä pitäminen, pitkät katseet ja ­suukottelu  kuuluvat päivään toki luonnostaan, mutta haluaisitteko viettää esimerkiksi hetken aivan kahdestaan keskellä hääpäivää? Sattuuko juhlapaikalle siirtyessänne matkan varrelle jokin teille tärkeä paikka, jossa voisitte pysähtyä?

Juuri ennen h-hetkeä ajoitettu viesti kirkon eteiseen morsiamen saattajan välittämänä tai kirkon eteen bestmanilta sulhaselle voi olla tunnepurkausten kannalta vaarallinen idea, mutta toisaalta sopivalla huumorilla höystettynä se voi poistaa ylimääräisen jännityksen.

Yllätyksiä omalle rakkaalle voi ripotella hääjuhlan ohjelmaan yhteistyössä bestmanin tai kaason kanssa. Saatko pidettyä puolisollesi mieluisan bändin tai muun esiintyjän salassa hääpäivään saakka? Entä mahtuuko pieneksi ja intiimiksi tarkoitettujen häiden vieraslistalle pari yllätysvierasta? Voiko kyyti juhlapaikalta hääyön viettoon olla aivan erityisen romanttinen? Yllätyksen voi antaa myös lahjan muodossa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi yhteisillä valokuvillanne ­kuvitettu kirjanen, jonka jokaisella sivulla olisi yksi syy, jonka vuoksi halusit juuri hänen kanssaan naimisiin?

Hääyönä jokainen voi keksiä lukuisia tapoja toisen muistamiseen. Ensimmäistä päivää avioparina on tapana juhlistaa huomenlahjojen vaihtamisen merkeissä. Huomenlahjan ei tarvitse välttämättä olla arvokas, vaan se voi olla aivan hyvin jotain heti kulutettavaa, kuten hierontaöljyä, vartalosuklaata tai muuta herkuteltavaa. Tärkeintähän on, että te kaksi olette nyt yhtä!