Tahdon Tsekissä!

Häiden järjestäminen historiallisen kauniissa Prahan kaupungissa ja sen ympäristössä on lumoava kokemus. Huikeat kuvausmiljööt, kukkivat puutarhat ja upeat linnat tarjoilevat mahdollisuuksia prinsessahäistä intiimeihin illallisjuhliin.

Prahaa ei suotta ylistetä kauneuden kaupungiksi. Sen olemus puhkeaa täyteen loistoonsa erityisesti keväällä. Juuri silloin, kun kaikki on huumaavan vihreää ensimmäisen kerran. Silloin myös kaupungin lukuisat puutarhat heräävät talviuniltaan ottamaan vastaan niin turistit kuin hääparit. Kesälläkin tämä kaupunkikaunotar on vertaansa vailla.

Bonuksena häämatka

Hääpareihin törmää Prahan kaupungissa melkein jatkuvasti. Kuvaajat ikuistavat onnellisia pareja mitä upeimmissa maisemissa. Kesällä juhlitaan paikallisten parien lisäksi monia varta vasten häiden vuoksi Prahaan matkustaneiden häitä.

Hääsuunnitelmien kohdentaminen toiseen kaupunkiin on oma hommansa, mutta samalla järjestyy usein häämatka. Ja miten paljon lisää ikimuistoisia hetkiä juhlien viettäminen täysin uudessa paikassa tuokaan!

Edullista ja mutkatonta

Tsekin valttikortti on edullinen hintataso. Halvat lennot Suomesta, Prahan edullisuus ostoksia ajatellen ja luksusliikkeiden valikoimat vetävät puoleensa.

Hääsuunnittelija Eva Keilwerth White Agencysta tuntee Prahan hääkuviot kuin omat taskunsa.

– Täällä häiden järjestäminen on mutkattomampaa ja edullisempaa kuin monessa muussa Euroopan maassa. Ainoa sääntö on, ettei musiikkia saa soittaa ulkona iltakymmenen jälkeen. Muutoin juhlatilojen yrittäjät ovat hyvin joustavia, ja juhlat saavat jatkua niin pitkälle aamuun kuin halutaan.

Kuvankaunis kaupunki on kompakti paketti kaikkea kiinnostavaa ja kaunista. Myös täydellinen häämatkakohde siis! Palvelutaso, ystävällinen ilmapiiri ja romanttisuus luovat lyömättömän yhdistelmän. Parin tunnin lentomatka Helsingistä on kivan pituinen, ja lentokenttä Prahassa sijaitsee vain 20 kilometrin päässä kaupungista. Viehättävät kahvilat ja sokkeloiset kujat antavat tarpeeksi tutkittavaa häämatkankin ajaksi. Huipputasoiset hotellit ja gourmet-ruoka viimeistelevät elämyksen.

Tervetuloa linnoihin ja palatseihin

Praha on maailmankuulu upeista palatseistaan, ja jopa niiden koristelu häiden ajaksi oman mielensä mukaisesti on mahdollista.

– Jopa kaikkein historiallisimmat palatsit sallivat kynttilöiden polttamisen ja koristelun tiloissaan, Eva lisää.

Palatseja Prahassa ja sen ympäristössä riittää loputtomiin. Niiden tiloissa voi järjestää sekä vihkimisen että juhlat.

Yksi huikeimmista on Chateau McEly tunnin ajomatkan päässä Prahan kaupungista. Tämä on todellinen helmi. Jokainen yksityiskohta on hiottu viimeiseen särmäänsä. Mikäli haluaa ultimaattista romanttisuutta, täältä sitä saa. Astiat, tekstiilit, aivan kaikki ovat upeita ja laadukkaita. 23 huoneen linna majoittaa hääparin lisäksi mielellään koko hääseurueen. Yhteensä linnaan mahtuu juhlimaan 160 henkeä.

Palatsit ja linnat ovat tottuneita häiden järjestäjiä, olivatpa juhlijat mistä maasta tahansa. Kannattaakin luottaa heidän ammattitaitoonsa. Valitkaa siis kohdekaupungista hääsuunnittelija, joka auttaa kaiken järjestämisessä tai etsikää itse sopiva juhlatila ja antakaa järjestelyvastuu paikan ammattilaisille.

Toinen upea kohde on Vrtbovska Garden lähellä Kaarlensiltaa Lesserissä. Arkkitehtoninen helmi on UNESCON maailmanperintökohde, ja sen omistaa Prahan kaupunki. Italialaistyyppinen puutarha on luotu 1800-luvulla.

Seikkailua kohti

Jos pari haluaa virallisesti solmia avioliiton Tsekissä, on kaupungille toimitettava kaikki lailliset todistukset. Lue tästä lisää infoboksissa. Mutkattominta on ottaa yhteyttä paikalliseen hääsuunnittelutoimistoon, joka hoitaa kaiken alusta loppuun. Riippuen juhlatilasta, noin 30 hengen häät kaikkine järjestelyineen hääsuunnittelijan organisoimina maksavat alkaen noin 10 000 euroa.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto on Tsekissä mahdollista, mutta toisen osapuolen on vielä tällä hetkellä oltava tsekkiläinen. Liiton epävirallisen siunausseremonian ja juhlat voivat myös samaa sukupuolta olevat puolisot Tsekissäkin.

Kaiken kaikkiaan Tsekin mahdollisuudet ja uskomattomat miljööt ovat pohdiskelun arvoisia. Häät ulkomailla yhdistävät ja luovat ikuisia, aivan erilaisia muistoja. Parhaat ystävät, lähimmät sukulaiset ja oma perhe mukaan. Uskomaton seikkailu odottaa!

Salaisten puutarhojen tunnelmaa

Prahan hääpalvelutarjontaan tutustumassa ollut hääsuunnittelija Lotta Norokytö Hey Lookista ihastui ikihyviksi Tsekin tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Prahassa ja maan pikkukylissä on aistittavissa tunnelmallista romantiikkaa ja jopa Italian Toscanan vaikutteita. Jos siis häät Italian auringon alla kiinnostavat, kannatta harkita myös Prahaa, sillä siellä kaiken saa huomattavasti huokeammin.

Lotta vinkkaa rohkeasti tutustumaan mahdollisuuteen järjestää häät muualla kuin Suomessa. Mikäli ajatus jännittää, kannatta lentää Prahaan viikonloppulomalle tutkimaan paikkoja.

– Käykää vanhojen luostarien tasokkaissa ulkoilmaravintoloissa syömässä ja tutustukaa muutamaan häätilaan. Näin asiasta tulee konkreettisempi. Paikalliset puhuvat sujuvaa englantia, joten sitä ei tarvitse murehtia.

Suomessa apua järjestämiseen saa esimerkiksi Hey Lookilta, ja he voivat toimia välikätenä paikalliseen hääsuunnittelutoimistoon.

– Me pystymme myös paikan päällä toteuttamaan häät täydellä palveluskaalalla kukista ja painotuotteista lähtien.

Chateau Mcely. Kuva Stepan Vrzala.
Chateau Mcely. Kuva Stepan Vrzala.
Chateau Mcely.
Chateau Mcely.
Chateau Mcelyn huoneet ovat kaikki ihanan yksilöllisiä.
Chateau Mcelyn huoneet ovat kaikki ihanan yksilöllisiä.

Hääkuvat Prahassa

Prahan keskusta on verrattain pieni. Siksi valokuvien ottaminen niin, että kaupungin kauneuskin saadaan kuviin mukaan, on helppoa. Tutkikaa näitä:

Vltavan jokimaisemat, Prahan linna ja upeat puutarhat. Palatseihinkin pääsee sisälle kuvaamaan, mikäli sää ei salli ulkona kuvaamista.

Lailliset dokumentit avioliiton solmimista varten Tsekissä

Voimassaoleva passi

Syntymätodistus tai sen virallinen kopio

Esteettömyystodistus

Avioeropäätös avioeron myöntäneeltä viranomaiselta koskien mahdollista entistä avioliittoa

Mahdolliset asiakirjat uskonnollisia häitä varten, kuten kastetodistus

Palatsit ja linnat ovat tottuneita häiden järjestäjiä, olivatpa juhlijat mistä maasta tahansa.