Rennosti potrettikuvissa

Stressi haihtuu, kun taitava valokuvaaja osaa luoda hääkuvaushetkeen vapautuneen ilmapiirin.

Tänä päivänä kuvataan – ihan kaikkea – paljon enemmän kuin ennen. Taskussa kulkeva kännykkä toimii kamerana, ja kuvan ottaminen sekä kuvassa oleminen on useimmille tuttua puuhaa. Selfiet napataan rennosti ja lennossa!

Kaikesta huolimatta se ’virallisessa’ valokuvassa poseeraaminen voi tuntua jännittävältä. Kun tähän vielä lisätään hääpäivään kasautuva jännitys, saattaa kameran edessä olla kireä hermokimppu, joka ei tärkeissä kuvissa näytäkään omalta itseltään.

Juuri tässä peliin astuu hyvä valokuvaaja. Valokuvaajan pitää toki olla oman alansa osaaja, mutta yhtä lailla hyvä valokuvaaja on tarkka ihmistuntija, joka osaa ottaa oikeanlaisen kontaktin kuvattaviinsa ja saa heidät rentoutumaan. Kun kuvaajan ja kuvattavien välillä vallitsee luottamus, päästään hääkuvissa sinne kuuluisalle ’nextille levelille’. Tällöin hääkuvauksesta syntyy se hektisen hääpäivän hengähdyshetki, hetki jolloin aika ja paikka katoavat ja maailmassa on vain kaksi ihmistä. Tai ehkä kolme, jos valokuvaaja lasketaan mukaan.

Sen lisäksi, että valokuvaaja huolehtii kuvien valaistuksen, kuvakulmat, sommittelun ja muut valokuvauksen tekniset asiat kohdalleen, hänellä on vähintään yhtä tärkeä tehtävä luoda kuvaukseen rento ja vapautunut ilmapiiri, jossa arankin ihmisen on helppo heittäytyä mukaan tunnelmaan. Tällöin on tuloksena ne kaikkein ihanimmat hääkuvat. Ne voivat olla söpöjä ”hanistelukuvia”, joissa näkyy hääparin keskinäinen kemia, tai yhtä lailla huumorintäyteisiä, ei-niin-tavallisia hääkuvia.

Hääkuvaajan valintaan kannattaa siis käyttää aikaa ja vaivaa siinä missä hääpuvun tai hääpaikan valintaankin. On tärkeää, että hääparin ja valokuvaajan kemiat kohtaavat ja tuloksena ovat parhaat mahdolliset hääkuvat juuri Teille, sillä hääkuvat ovat aikaa kestävä muisto hääpäivästä.

Ammattilaiset verkossa www.ammattivalokuvaajat.fi www.kuvaajasi.com

yhteistyössä suomen ammattivalokuvaajat ry