Miten unelmien hääpuku löytyi?

Mikä olisi sinulle sopivin vaihtoehto: vuokrata, ostaa, teettää vai käyttää perintöpukua? Neljä morsianta kertoo oman tarinansa.

Teksti Tanja Hakala

   Naimisiin perintöpuvussa   
 Lohjalainen Iida Hollo teki äitinsä ikionnelliseksi valitessaan häämekokseen äidin perintöpuvun. 
 Muutostyö ja tarvikkeet 470 euroa 
   
 Iida on vasta pieni tyttö ihastellessaan äidin valkoista hääpukua. Hänen mielestään se on kaunein mekko, jonka on koskaan nähnyt. 
 – Ihailin vanhempieni hääkuvaa vuodelta 1991. Äitini kaunis ja onnellinen olemus juurtui mieleeni vuosiksi. Jo silloin päätin, että menen äitini puvussa naimisiin. Teini-ikäisenä puin puvun ylleni, ja kuvittelin itseni se päällä kirkkoon. En uskaltanut kertoa asiasta pikkusiskolleni, jottei hänkin olisi innostunut puvusta! 
 Kun Iidan ja hänen miehensä  Tuomaksen  hääpäivä elokuussa 2013 Mustion kirkossa koitti, 24-vuotias morsian asteli alttarille äitinsä mekossa. Täysin sama luomus ei ollut kyseessä, vaan sitä oli kauniisti muokattu nykymorsiamen toiveiden mukaan. Muutokset teki  Pukunin   Saara Toivanen . 
 – Tulen aina muistamaan äidin ja isän ilmeet, kun kerroimme hääpäivästä ja siitä, että pukisin äitini mekon päälleni. Hän sanoi liikuttuneena ja hämmästyneenä, ettei olisi uskonut mekkonsa kiinnostavan minua tai siskoani. Hän myös lisäsi, että saisin tehdä siihen haluamani muutokset. 
 Saara Toivanen toteutti Iidan toivomukset mekon päivityksestä tälle vuosikymmenelle, mutta kesän 1991 henki säilytettiin tarkoin. Yläosaa muokattiin hieman, mekko sai kahden olkaimen sijaan yhden, ja pääntie koristeltiin pitsillä. Merenneitomalliseen alaosaan lisättiin yksi helmakerros lisää, ja lopuksi kolme helmakerrosta verhoiltiin pitsillä. Takaosan vanha vetoketju peitettiin helminapeilla. 
 – Hääpäivänä koin olevani upea ja kaunis morsian kantaessani äidistäni osan matkalla alttarille. Isäni saattoi minut. Ja kaiken kruunasi tulevan aviomieheni herkistyminen alttarilla katsoessaan tulevaa vaimoaan. Sillä hetkellä kirkossa ei ollut muita kuin me.
Iida valitsi puvukseen äitinsä häämekon. Sattumalta äiti ja tytär ovat olleet myös saman-ikäisiä häitään viettäessään.

Naimisiin perintöpuvussa

Lohjalainen Iida Hollo teki äitinsä ikionnelliseksi valitessaan häämekokseen äidin perintöpuvun.

Muutostyö ja tarvikkeet 470 euroa

Iida on vasta pieni tyttö ihastellessaan äidin valkoista hääpukua. H…