Makea Mauritius

Trooppinen ilmasto, upeat maisemat, turvallinen ympäristö ja sydämellinen palvelu tekevät Mauritiuksesta EHKÄ maailman halutuimman häämatkakohteen.

Viiden tähden Trou Aux Biches Hotel & Resortin valkeahiekkainen ranta on kuin luotu häämatkailijoita varten
Viiden tähden Trou Aux Biches Hotel & Resortin valkeahiekkainen ranta on kuin luotu häämatkailijoita varten

Lämmin, kostea ilma toivottaa meidät tervetulleeksi trooppiselle saarelle astuessamme ulos upouuden lentokenttäterminaalin ovesta. On varhainen aamu. Aurinko nousi sillä aikaa, kun poimimme matkatavaramme hihnalta. Ennen kuin ehdin miettiä, miten kuumaksi päivä mahtaa muuttua, hotellille vievän minibussin ilmastointi puhaltaa ajatukseni Intian valtamerelle.

Sokeriruokopellot hallitsevat maisemia modernin moottoritien molemmin puolin. Tien varrella olevat varoituskyltit huvittavat: Drive like hell – end up in hell!

Ensimmäiset havaintomme kiteyttävät olennaisen Mauritiuksesta, vaikka emme sitä vielä tiedä. Tämä saari on pitkään elänyt sokerista, ja sokeriruokopellot kattavatkin yli puolet maan pinta-alasta. Ystävälliset ja huumorintajuiset ihmiset muistuttavat, että paratiisiin on aina pitkä matka, mutta nyt ei ole kiire mihinkään. Mauritius on luotu rentoutumiseen.

Hemmottelua ja hulluttelua

Romanttisia kävelyretkiä valkoisella hiekalla, illallinen kahdelle meren rannalla, luksushoitoja. Häämatkaa viettävät ovat yksi Mauritiuksen matkailun tärkeimmistä kohderyhmistä, ja se näkyy kaikkialla. Saarella vaikuttaa olevan yllättävän paljon vain aikuisille tarkoitettuja hotelleja. Useissa hotelleissa häämatkalaisia odottaa pullo kuohuvaa ja hedelmäkattaus, heille tarjotaan parempi huone, ilmainen hieronta tai alennusta hoidoista.

Tosin jo parin päivän jälkeen ihastelen, että kuiva suomalainen ihoni ei enää tarvitsekaan kauneushoitoja, sillä kostea ilmasto on tehnyt siitä ihanan pehmeän aivan itsestään. Pariskuntien samanaikaiseen hierontaan suunnitellut katokset Blumarine-hotellin altailla sekä viileät, kynttilöillä valaistut spa-huoneet kiviseinineen ja sokeriruokokattoineen näyttävät kuitenkin niin houkuttelevilta, että on pakko kokeilla. Mauritiuslainen hieronta on niin rentouttava, ettei elämyksestä puutu kuin sateen ropina kattoa vasten. Taidan siitä huolimatta nukahtaa hetkeksi.

Toisena päivänä suuntaamme Grand Baieen, josta löytyy ostoskeskusten ja ravintoloiden lisäksi vaatteita, käsitöitä ja mausteita myyviä pikkukauppoja sekä runsaasti erilaisia vesiaktiviteetteja tarjoavia yrityksiä. Delfiinien kanssa uintia suunnittelevien on syytä olla valmiita heräämään hyvin varhain aamulla, sillä muuten delfiinit voivat jäädä näkemättä. Lounaan sisältävä, riemastuttava retki maksaa noin 50 euroa. Tarjolla on myös lasipohjaveneretkiä, kalastusta, sukellusta, snorklausta, jopa kävelyä tai mönkijällä ajoa merenpohjassa!

Paikalliseen rantaelämään saa kosketuksen parhaiten sunnuntaisin, jolloin ihmiset suuntaavat viettämään aikaansa perheiden kesken yleisille rannoille. 

Rommia sokeritehtaalla

Kolmantena päivänä suuntanamme on L´Aventure du Sucre eli tutustuminen saarelle tärkeään sokerintuotantoon vanhaan sokeritehtaaseen rakennetussa museossa. Sisätilan näyttely on hyvin laaja ja kattaa sokerintuotannon lisäksi alueen luontoon ja eläimiin liittyviä aiheita. Niistä kiinnostuneiden kannattaa varata näyttelyyn tutustumiseen useita tunteja. Meillä visiitti meni vähän läpijuoksuksi ja ihan harmitti, kun tuli tehtyä se perinteinen museovirhe, eli luettua huolella kaikki taulut näyttelyn alkupäässä, jolloin aiheiden käydessä kiinnostavimmiksi niihin ei enää ollut aikaa paneutua.

Vierailuun sisältyy onneksi myös käytännönläheinen osuus. Ensin pääsemme omin käsin kokeilemaan sokeriruo’on katkaisemista – väistän sääreni kauhealla sapelilla juuri ja juuri – ja saamme maistaa juuripuristetun ruo’on mehua sekä erilaisia sokerilaatuja.

Ja sokerina pohjalla: rommidrinkkien tekoa ja rommitasting. Ovelaa! Nyt mies saa päättää, mitä viedään tuliaisiksi, enkä edes vilkaise hintoja!

Valloittavat vaellukset

Mauritius tarjoaa tekemistä niin vesipedoille kuin golffareillekin, mutta omaan makuuni parasta antia saarella tarjoavat sisämaan vaellukset trooppisessa sademetsässä tai vaikkapa käynti 26 hehtaarin suuruisella Ile aux Aigrettes -korallisaarella. Tätä luontoreservaattia hallinnoi Mauritanian Wildlife Foundation (MWF), joka pyrkii palauttamaan saarelle uhanalaisia eläimiä ja lintuja.

Kymmenen prosenttia Mauritiuksen pinta-alasta on suojeltua. Sokeriruokopellot ja tuontikasvit ovat syrjäyttäneet alkuperäisen kasvillisuuden lähes kokonaan. Tämä ­fakta saa katselemaan sokeriruokopeltoja ja guavapusikkoa aivan uusin silmin, niin ihania kuin omin kätösin poimitut, keltaiset ja punaiset guavat ovatkin.

La Vallée de Ferneyn vaelluksella lähellä Mahébourgin kaupunkia kuulemme yksityiskohtia luonnonreservaatin endeemisistä kasveista ja niiden historiasta. Ferneyn laakson noin 400 vuotta vanha metsä muodostaa noin kaksi prosenttia saaren alkuperäisestä metsäalueesta. Lyhyehkön vaelluksen lopuksi saamme seurata mauritiuksentuulihaukkojen ruokintaa. Tuon kookkaan lintulajin elvyttäminen vuoden 1974 neljästä yksilöstä noin tuhanteen yksilöön on suuri ylpeydenaihe mauritiuslaisille.

Hinduseremoniasta chilipikaruokaan

Minut hurmaa myös aito kulttuurien kirjo. Mauritiuslaiset juuret ovat Afrikassa, Euroopassa, Intiassa ja Kaukoidässä, joten uskonnoissakin riittää. Matkaesitteissä korostettu eri ryhmien välinen avoin ja ystävällinen tunnelma ei jää pelkäksi mainospuheeksi, vaan pääsemme itse kokemaan, miten lämpimästi meidät otetaan mukaan esimerkiksi hindulaiseen seremoniaan. Paikka sopii hyvin tuoreen liiton syvällisemmän merkityksen pohtimiseen, vaikka siunauksen näyttää saavan myös vaikkapa perheen uusi kevytmoottoripyörä.

Vierailumme pääkaupunki Port Louisissa sattuu sopivasti lauantaille, jolloin kaupungissa on markkinat. Suurissa kauppahalleissa seuraan ennen kaikkea, mitä paikalliset ostavat, ja maistan heille tyypillistä pikaruokaa, chilillä maustettua kasvisrotia. Herkullista, mutta tulista! Ystävällinen myyjä katselee puhalteluani hymyillen ja vinkkaa luokseen. Saan pirtelön tapaisen juoman, jossa on pieniä mustia siemeniä, ja oloni helpottuu välittömästi.

Mauritiuksen monipuolista ja runsasta keittiötä jää väkisinkin ikävöimään. Koko matkan aikana en jätä lautaselleni mitään, mutta toisaalta olen jatkuvasti niin kylläinen, että jälkiruuan kanssa on aina tiukkaa. Ruoka on yksinkertaisesti aivan uskomatonta! Välillä tuntuu, että pelkät alkuruokakierrokset riittäisivät.

Pitkät jäähyväiset merelle

Viimeisen päivän vietämme katamaraanilla. Piipahdamme katsomassa pienen vesiputouksen luona viihtyviä apinoita sekä pikkiriikkisellä Ile Aux Cerfs -saarella, jossa on baari ja ravintola, pieniä matkamuistokojuja, kukkia ja rantaa, rantaa, rantaa.

Jaksan edelleen hämmästellä, miten jokaisesta käyntikohteestamme voi aina löytyä siisti vessa, jonne on vieläpä selkeä opastus. Ylipäätään Mauritiuksella voi koko ajan tuntea olevansa turvassa ja asiat toimivat. Jopa ensimmäiseen hotelliin unohtamani bikinit ja kännykänlaturi ilmestyvät seuraavana päivänä uuden hotellimme respaan.

Mauritius todella on mukavuudenhaluisen unelmakohde. Huomaan sen taas, kun peurasaarelta lähtiessämme kaivan Suomesta saakka kuljettamani snorkkelit ja räpylät esille. Niitä ei olisi tarvittu, sillä miehistö tarjoaa varusteet, tietysti. Seuraavaksi meidät ohjataan tutustumaan vedenalaiseen maailmaan, koralliriuttoihin ja värikkäisiin kaloihin. Noustessamme takaisin katamaraanille sieraimiimme tulvii grillatun kalan huumaava tuoksu. Kyllä kiitos, rosee sopii tämän kanssa mainiosti!

Katamaraanipurjehdus osoittautuu lopulta juuri oikeaksi tavaksi jättää hyvästit Intian valtamerelle. Purjehduksen jälkeen ehtii vielä pakata loput tavarat hotellilla ja kirjoittaa viimeiset kortit ystäville ja sukulaisille ennen illallista. Itse tosin olen pakannut tavarani jo aamulla ja kipaissut kysymään ajan puolen tunnin verenkiertoa elvyttävään jalkahierontaan juuri ennen illallista ja pitkää paluulentoa. Sillä jos jotain tältä matkalta olen oppinut, niin hyppysellisen mauritiuslaista elämänasennetta: jokaisesta päivästä on lupa nauttia.

Häät Mauritiuksella

Kuvat Tian ja Tommin kotialbumi

Tia ja Tommi karkasivat Mauritiukselle toukokuussa 2014 yhdistetylle vihki- ja häämatkalle.

– Valitsimme Mauritiuksen monestakin syystä. Ensinnäkään emme halunneet hirvittävää aikaerorasitusta ja Mauritiuksella aikaeroa Suomen kesäaikaan on vain tunti. Lopullisen päätöksen teimme Matka 2014 -messuilla, missä Natasha Muzaffar Helin Matkatoimistosta kertoi, että Mauritiuksella vihityt hääparit olivat antaneet hyvää palautetta paperiasioiden sujumisesta.

Matkatoimisto huolehti morsiusparin paperiasiat etukäteen niin pitkälle kuin mahdollista. Mauritiukselle päästyään Tia ja Tommi kävivät vain Port Louisissa esittämässä paikalliselle viranomaiselle syntymä- ja esteettömyystodistukset sekä vahvistamassa, että heidät voitiin maan lain mukaan vihkiä. Tämän jälkeen pari tapasi vihkituomarin sopiakseen vihkimisen ajankohdasta.

– Lensimme Mauritiukselle Lontoon kautta ja paluumatkalla teimme välilaskun Pariisissa. Vietimme reilun kahden viikon loman alkupuolen Lux Grand Gaube -hotellissa pohjoisrannikolla ja jälkipuolen LUX* Le Morne -hotellissa lounaisrannikolla. Molemmat olivat saaren luksuskohteita, ja puolihoidollakin tulimme vähintäänkin kylläisiksi. Kaikkineen matka majoituksineen ja vihkiseremonioineen maksoi noin 7.000–8.000 euroa.

Niin matka kuin vihkiminenkin oli räätälöity juuri Tialle ja Tommille.

Paljain varpain vihille

Tia ja Tommi vihittiin rannalla paljan varpain.

– Häät olivat kuin sadusta. Upea paratiisimainen ympäristö sai unohtamaan kaiken muun, häästressistä ei ollut tietoakaan. Vihkiseremonian jälkeen meille tarjottiin rannalle samppanjaa ja valitsemaamme hääkakkua.

Tämän jälkeen hääpari pääsi viettämään muutaman tunnin kahden pienellä, autiolla saarella.

– Venekuski oli varannut meille samppanjaa ja kylmää olutta. Palasimme auringon laskiessa.

Hotellilla vastavihittyjä odotti kutsu cocktail-tilaisuuteen.

– Hotellilla sattui olemaan paikallinen tanssi- ja lauluryhmä, joka pisti pystyyn aivan mielettömät afrikkalaisjuhlat! Tanssimme koko yön, vaikka emme todellakaan olleet suunnitelleet sitä!

– Meidän piti nauttia illallinen rannalla, mutta koska illallisaikaan sattui satamaan, meille järjestettiin privaatti ruokailu sisätiloissa.

3 x yö Mauritiuksella

Blue Star Blumarine

Tämä vasta uudistettu all inclusive -hotelli sijaitsee pienellä rannalla laguunin äärellä, varttitunnin taksimatkan päässä Grand Baien ostoskeskuksesta sekä noin puolen tunnin päässä pääkaupungista. Hotellin rauhallinen, vain aikuisille suunnattu Boutique-osa superiorhuoneineen on kuin luotu häämatkalaisille. Tunnelma Blumarinessa on rento, palvelu erittäin ystävällistä ja henkilökohtaista. Spa Attitude tarjoaa rentouttavaa hierontaa sekä kauneushoitoja luontaistuotteita ja eteerisiä öljyjä käyttäen.

Paradise Cove

Kahdenkeskistä rauhaa kaipaaville Paradise Cove on nimensä veroinen, romanttinen lahdelma. Hotellinomistaja on tehnyt rohkean ratkaisun pitäessään huoneluvun alle seitsemässäkymmenessä ja jättäessään tilaa laajalle puutarhalle, jossa voi tuntea olevansa kahden, vaikka hotelli olisi viimeistä huonetta myöten täynnä. Täällä aamukahvit voi nauttia kahden kesken katetulla laiturilla ja pyörähtää sen jälkeen tunnin risteilyllä laguunissa You & Me -veneellä.

Ambre Hotel

Mauritiuksen itärannikolla sijaitsevan Ambren sisäänkäynti vangitsee katseen. Aulan suurten, upottavien sohvien sekä reilunkokoisten uima-altaiden ja kahden hengen kelluvien makuulauttojen yli avautuu näkymä suoraan laguuniin. Vain aikuisille tarkoitetussa hotellissa häämatkalaiset voivat pyytää vaikkapa rannalle katetun illallisen, jonka aikana merivesi hyväilee jalkoja istuinten alla. Joku tosin saattaa kaivata intiimiä tunnelmaa enemmän myös hotellihuoneeseen. Nyt perhehuoneista kahden hengen huoneiksi muutetuissa tiloissa on hieman ylimääräisiäkin neliöitä, ja iltaohjelma kantautuu sisätiloihin varsin selvästi.

Tältä Mauritius näytti ennen sokeriruokoplantaaseja
Tältä Mauritius näytti ennen sokeriruokoplantaaseja
Paradise Cove
Paradise Cove
La Vallée de Ferneyn luonnonreservaatti
La Vallée de Ferneyn luonnonreservaatti
Ihanan vilposia, valkoisia, Mauritiuksella valmistettuja puuvillavaatteita Coton des iles -myymälöissä
Ihanan vilposia, valkoisia, Mauritiuksella valmistettuja puuvillavaatteita Coton des iles -myymälöissä
Markkinat Port Louisissa lauantaisin
Markkinat Port Louisissa lauantaisin
Litsiä, guavaa ja siirappia
Litsiä, guavaa ja siirappia

Mauritius

Asukkaita noin 1,3 miljoonaa.

Pääkaupunki Port Louisin lisäksi erilaisia kohteita, kuten Grand Baie lähellä ostoksia ja ravintoloita, rauhallinen Trou aux Biches tai sukeltajien suosima Flic en Flac.

Valuutta on Mauritiuksen rupia (MUR). 500 rupiaa on reilut 12 euroa. Käteisautomaatteja löytyy kaupungeista ja luottokortit käyvät melko yleisesti maksuvälineenä isommissa liikkeissä ja ravintoloissa.

Virallinen kieli on englanti, mutta paikalliset puhuvat keskenään enimmäkseen kreolia ja ranskaa.

Ilmankosteus on korkea ympäri vuoden, eikä lämpötilassakaan ole suurta eroa eri vuodenaikoina. Lämpimintä on joulu–helmikuussa (rannikkoalueella 25–34°C), jolloin myös merellä myllertävät syklonit voivat tuoda saarelle sateita ja voimakkaita tuulia.

Aikaero Suomen talviaikaan on +2 tuntia.

Muista aurinkosuojavuoteet ja hyttyskarkote sekä vaelluksille hyvät, pitäväpohjaiset kengät. Isompikokoisen ei kannata jättää matkavaatteita paikallisten liikkeiden varaan, sillä myynnissä on usein aika pieniä kokoja.

Matkustus

Lyhyt aikaero ja suorat lennot tekevät tästä kaukomatkakohteesta yllättävän helposti saavutettavan. Finnmatkojen kautta Mauritiukselle pääsee talvikaudesta 2014–2015 alkaen suorilla lennoilla uudella Boeing 787 Dreamlinerilla. Matka kestää runsaat 11 tuntia ja perillä odottaa syksyllä 2013 käyttöön vihitty lentokenttäterminaali.