TUOTTAJA Sari Yli-Salomäki / Häät-media kuvat Teemu Töyrylä / Studio Töyrylä

TIMANTIT

ovat ikuisia

Vaikka olisit haaveillut timanteista jo pitkään, saattaa sormuksen ostaminen olla myös hämmentävä kokemus. Kihla- tai vihkisormus on ehkä elämäsi ensimmäinen arvokoruostos, ja siksi edessäsi on askel tuntemattomaan. Lue Häät-lehden vinkit timanttikorun hankintaan ja lähde ostoksille!

Kaikki OJL Originals -sormukset ovat yhteensopivia, nyt ja tulevaisuudessa. Design Olli Johan Lindroos.

ojl.fi

Volcano champagne
Upea samppanjan värisestä kullasta tehty sormus. Leveys 5 mm.
Hinta 875,00

Precious-korvakorut pinkillä morganiitilla
14K punakulta
Timantit 0,25 ct H/Si + 2 x ø5 mm morganiitti
Timanteissa briljanttihionta
Hinta 1890,00

Precious-sormus pinkillä morganiitilla
14K punakulta
Timantit 26 x noin 0,009 H/Si, yhteensä 0,24 ct + 1 x ø5 mm morganiitti
Timanteissa briljanttihionta
Hinta 2390,00

Serenity white, Vintage-malliston sormus
♥ 14K valkokulta
♥ Timantit 1 x 0,013 ct + 7 x 0,01 ct H/Si
♥ Timanteissa briljanttihionta
Hinta 1410,00
Sopii erinomaisesti Skansen-sormuksen kanssa.

Skansen White, Vintage-malliston sormus
♥ 14K valkokulta
♥ Timantit 8 x 0,009 ct + 5 x 0,02 ct H/Si
♥ Timanteissa briljanttihionta
Hinta 980,00
Sopii erinomaisesti Serenity-sormuksen kanssa.

Jos tiedät täsmälleen mitä haluat, myös sormuksen teettäminen onnistuu meillä Malmin Korupajassa vaivatta ja nopeasti. Valitse runko ja istutus ensin, valitsemme sen jälkeen yhdessä budjettiisi sopivat timantit.

korupaja.fi

Instagram @malminkorupaja

Princess-sormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Kaikki sormukset 14K-palladiumvalkokultaa, timantit W/SI.

kultajousi.fi

Mystisen kuukiven hohde korostuu roseekullan ja timanttien yhdistelmässä. Luna-setti on Assi Arnimaan suunnittelema. Sormus 898 e, korvakorut 998 e ja kaulakoru 795 e. Gloria-sormuksessa säihkyy 0,50 karaatin timantti, hinta 5298 e. Design Sami Laatikainen.

kohinoor.fi

Kaamoksen mystiikasta inspiraationsa ammentaneen My star -korusarjan suunnitteli kultaseppä Jukka Räsänen, Vuoden kultaseppä 2017. Tähtinä tuikkivat My star -korut on valmistettu 585-valkokullasta, ja koristeltu 0,02 ct W/vs timanteilla. Riipus ketjun kanssa 1250 e ja korvakorut 750 e.

kultasepparasanen.fi

Säteilevän kauniin Lumivuokko-sarjan on suunnitellut Jussi Andreasen, Kultasepät Andreasen.

Vasemmalla valkokultainen pyöreäistukkainen Lumivuokko, jossa keskitimantti 0,25 ct ja sivutimantit yhteensä 0,14 ct, hinta 1670 e.

Keskellä näyttävä Lumivuokko 0,50 ct keskitimantilla ja kahteen halokehään istutetuilla 0,46 ct sivutimanteilla 4490 e.

Oikealla neliönmuotoinen Lumivuokko 0,35 ct keskitimantilla ja 0,48 ct sivutimanteilla 2990 e.

Timanttien laatu kaikissa malleissa W/vs.

Made in Tampere!

andreasen.fi

Instagram @kultasepat_andreasen

Sandberg-timanttikorumalliston sormukset suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa; Sandberg-timanttikoru on aina Avainlipputuote. Toivomuslähde-sarjan sormusten halokoriste voi olla neliömäinen, pyöreä, sydämenmuotoinen, pisaranmuotoinen tai markiisi eli veneenmuotoinen. Sormuksen runko voi olla sileä tai timanttikoristeinen, yksiosainen tai kaksiosainen. Keskikivi voi olla pyöreä briljantti, cushion-hiontainen, pisaranmuotoinen tai markiisihiontainen timantti tai värillinen jalokivi. Monipuolinen valikoima vaihtoehtoja.

sandberg.fi

Kultaseppä Kulmalan vihki- ja kihlasormukset valmistetaan Kulmalan omassa verstaassa Helsingin Ullanlinnassa.

Lohko-sormuksissa on taottua ja kiiltävää pintaa rinnakkain.

Materiaalit: keltakulta, punakulta ja valkokulta, hinnat alk. 1.830 €

Kulmalan rivisormuksissa on 17 x 0.01 ct F-G/vs timantit. Istutus on viimeistelty krysanttireunalla.

Materiaalit: keltakulta, punakulta tai platina, hinnat alk. 2.250 €

Kulmalan rivisormus mutkalla reunustaa kauniisti yksikivistä Solitaire-sormusta. Solitaire: materiaalit puna- ja valkokulta, 0,53 ct ruskea (natural) timantti, 2.415 € Rivisormus: punakulta, keltakulta tai platina, 17 x 0.01 ct F-G/vs timantit, hinnat alk. 2.250 €

Kulmala Solitaire kuulalankarungolla, keltakulta ja valkokulta, 0.30 ct F-G/vs, 2.350 € Kulmala Allianssisormus kynsi-istutuksilla, platina, 38 x 0.015 ct F-G/vs timantit, 4.290 €

kultaseppakulmala.fi

Instagram @goldsmithkulmala

YLLÄOLEVA OSIO ON MAINOSSISÄLTÖÄ


Jos tavoitteenasi on hankkia hieman isompi, esimerkiksi 0,3 karaatin tai jopa 1,0 karaatin ’kivi’, timanttiostokseen kannattaa todella paneutua. Opettele ainakin perusteet timanttien arvoon vaikuttavista tekijöistä – paino, väri, puhtaus ja hionta – jotta osaat keskustella eroavaisuuksista alan liikkeissä tai kultaseppäsi luona. Englanniksi puhutaan 4C:stä, sillä termit ovat Carat, Color, Clarity ja Cut. Timanttien ominaisuuksista keskustellen ja vertaillen saat selville vähintään sen, onko sinua palveleva henkilö ja liike asiantunteva ja luotettava kumppani. Suomessa on huikean asiantuntevia ihmisiä runsaasti, joten malta mielesi ja etsi kunnes saat jonkun heistä käsiisi! Muista kivien lisäksi miettiä korua valmiina kokonaisuutena, punnita sen kauneutta, kestävyyttä ja työn jälkeä.

Paino karaatteina (ct)

Koruun istuttamaton irtotimantti voidaan punnita, ja tulos ilmoitetaan karaatteina, joka on gramman viidesosa. Esimerkiksi 0,5 ct vastaa 0,1 grammaa. Jos korussa on useampia timantteja, voidaan ilmoittaa timanttien paino yhteensä, mutta voit kysyä myös yksittäisten timanttien lukumäärän ja painot erikseen. Muista että monen kiven yhteispaino ja yhden kiven paino eivät ole hinnan suhteen lainkaan vertailukelpoisia, sillä timantin arvo nousee eksponentiaalisesti sen koon kasvaessa. 1,0 ct:n painoinen timantti on roimasti arvokkaampi kuin sata 0,01 ct:n timanttia, vaikka niiden yhteispaino onkin sama.

Monikivisissä sormuksissa huomio kannattaa kiinnittää erityisesti kivien tasalaatuisuuteen, sillä selvästi toisistaan poikkeava hionta tai värivivahteet erottuvat paljaallakin silmällä, kun kiviä istutetaan vieri viereen.

Jos satsaat isompaan timanttiin, mutta haluat olla säästeliäs, etsi mieluummin painoltaan hiukan tietyn tasaluvun alle jäävä kivi, sillä ne ovat yleensä edullisempia mutta mahdollisesti paremmin hiottuja ja loistavampia kuin ”väkisin” tietyn painorajan yli hiotut, joissa mittasuhteista on saatettu tinkiä.

Väri

Värittömät timantit ovat harvinaisia ja haluttuja, siksi värittömimmät timantit ovat luokituksen kalleimmassa päässä, kellertävät vähän edullisempia. Värieroja on silmämääräisesti vaikea nähdä, siksi gemmologit tekevät luokituksen puolestasi. Kun pyydät timantista todistusta nähtäväksesi, pyydä samalla näyttämään luokitteluasteikko tai printtaa se mukaasi netistä. Suomessa käytetään sekä pohjoismaista Scan.D.N.-asteikkoa, jossa vilahtelee luokkien niminä esimerkiksi Top Wesselton (TW) ja Wesselton (W), että tarkempaa ja uudempaa amerikkalaista GIA:n väriluokitusta, jossa tutuimpia luokkia ovat F, G ja H.

Jos timantissa on voimakas väri, se on todennäköisesti saavutettu lämpökäsittelyllä tai säteilyttämällä kellertävää kiveä. Luonnostaan kauniit kirkasväriset timantit ovat harvinaisuuksia ja siksi erittäin kalliita.

Puhtaus

Timantin sisälle kiteytyneitä mineraaleja tai pieniä halkeamia kutsutaan sulkeumiksi. Yleensä sulkeumia voi korukivistä nähdä vain luupilla, mutta niitä voi havaita jopa paljaalla silmällä, mikäli kyseessä on puhtausluokaltaan SI2-luokan tai sitä alemman luokan timantti. Puhtaimmat luokat ovat järjestyksessä FI ja IF sekä VVS, VS ja SI, jotka jakautuvat edelleen alaluokkiin 1 ja 2.

Hionnan laatu

Jotta täydellisen timantin metsästys ei olisi liian helppoa, eniten timantin ulkonäköön vaikuttavaa tekijää eli hiontaa ei yleensä luokitella yksiselitteisestä taulukosta tarkistettavalla arvolla. Voit kuitenkin rohkeasti kysellä myös timanttisi hionnasta, asiansa osaava gemmologi rakastaa hionnan salaisuuksien avaamista. Timantin hionnassa tärkeintä on se, kuinka hyvin tietyn hiontamuodon mittasuhteet on työstetty maksimaalisen loiston aikaansaamiseksi ja miten huolellisesti itse hionta- ja kiillotustyö on toteutettu. Suosituin ja loistavin hiontamuodoista on briljantti, tuttuja ovat myös monet fancy-hiontamuodot, esimerkiksi cushion, markiisi, pisara, smaragdi, princess, sydän ja baguette.

Täydellinen on aina kallis!

Jos et ole valmis kompromissiin minkään kriteerin suhteen, hinta nousee pilviin. Sinun on päätettävä, mitkä timantin ominaisuudet ovat itsellesi tärkeimmät. Voiko väri olla aivan kirkkaan sijasta vähän kellertävä, jotta saat budjettisi määräämällä rahalla mahdollisimman ison timantit? Onko puhtaus tärkeintä vai painotatko loiston esille tuovaa täydellistä hiontaa? Koska paino ei yksin määritä kiven arvoa, kahden timantin hintaa ei oikeastaan voi verrata keskenään, jos laatuluokitus poikkeaa toisesta yhdenkin tekijän osalta. Kun olet löytänyt luotettavan kauppiaan, voit avoimesti kertoa, mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä, jotta hän osaa etsiä budjettiisi sopivan sopusuhtaisen kiven.

Jos kyse on todella arvokkaasta, yli puolen karaatin ja useiden tuhansien arvoisesta timantista, voit pyytää nähdä timantin sellaisenaan jo ennen kuin se on istutettu koruun. Amatöörin on vaikea nähdä laadullisia eroja edes suurentavan luupin tai mikroskoopin avulla, mutta varmistuaksesi voit pyytää nähdä puolueettoman jalokivilaboratorion tekemän todistuksen tai teettää arvion puolueettomalla gemmologilla.

Timanttisormus on silkkaa ylellisyyttä, joten myös sen ostamisesta tulee voida nauttia. Etsi siis sellainen liike tai kultasepänpaja, jossa sinua palvellaan asiantuntevasti ja voit tehdä ostoksen hyvällä mielellä. Arvokoruja ylipäätään kannattaa ostaa vain sellaiselta myyjältä, jolla on hyvä maine ja vakaa tilanne, älä ryntää loppuunmyynteihin. Saatat joutua turvautumaan kultaseppääsi tulevaisuudessakin, kun korua pitää huoltaa, korjata tai vaikkapa täydentää, joten haluat liikkeen oven olevan avoinna sinulle myöhemminkin.

Lisätietoa ja lähteet

timantit.com

suomenkultaseppienliitto.fi

JALOKIVIKuvat Windiam