Paras mahdollinen minä!

Miten voisin pitää itsestäni huolta häiden lähestyessä? Entä jos tekisinkin pysyviä muutoksia reippaasti ennen hääpäivää ja aloittaisin näin ihan uuden ihanamman elämän?

Teksti Tanja Hakala Kuvat Paula Ojansuu ja Via Valeria Photo

On aika luonnollista, että haluat näyttää hääpäivänä täydelliseltä, parhaalta mahdolliselta versiolta itsestäsi. Morsian haluaa hiustenpidennykset näyttävää kampausta varten, ja huolitellut kynnet sekä tuuheat ripset ovat osa kaunistautumista. Joku suuntaa vielä suihkurusketukseen ja hampaidenvalkaisuun. Sulhanen tilaa täydellisen grooming-paketin häiden alusviikolle ja viettää illan tai kaksi bestmanin kanssa hyvän ruoan ja juoman merkeissä. Valmistautumisen kruunaavat ihanat hemmotteluhoidot vaikkapa kylpylässä rentoutuen yhdessä puolison kanssa tai miksei yksinään.

Kaikki nämä ovat ihana tapa lisätä vetovoimaisuutta ja kauneutta, kunhan muistaa, että sisinkin on kunnossa. Sillä suurin hehku syntyy pinnan alta. Se syntyy siitä, miten stressaantuneita me olemme, mitä me syömme ja miten suhtaudumme asioihin. Jos kaikki muu on kunnossa, mutta pinnan alla muhii järjetön univelka yhdistettynä kiireeseen, ei paraskaan kasvohoito tee ihmeitä.

– Tiedäthän, välillä meillä on päiviä, jolloin tunnemme itsemme ihan älyttömän hehkuviksi ja upeiksi. Joskus tulee päivä, jolloin kaikki ärsyttää ja haluaisi kömpiä takaisin sänkyyn, hyvinvointialan yrittäjä ja valmentaja Minna Nurmi Tahtotila Wellnesistä kertoo.

Minna lisää, että juuri tuossa hurmiollisen hehkuvassa tilassa jokainen tahtoo viettää hääpäivänsä. Hän uskoo, että kaikki lähtee siitä, mitä me syömme. Energiaa voi tankata suklaapatukoista, mutta lopulta huonot valinnat näkyvät muun muassa väsymyksenä, sameana ihona ja kiristyneenä mielenä.

Älyttömän hyvännäköinen

– Ruokavalion korjaamisen tulee aina lähteä omasta motivaatiosta. Hääpäivä voi olla huikean hyvä alkulähde kunhan muistaa, että elämää on häiden jälkeenkin. Tärkeintä on aloittaa korjausliikkeet ruokavalioon ajoissa, ei paria kuukautta aikaisemmin.

Mitäpä jos ajattelisin, että hääpäivä on mahtava alkusysäys elämäntapamuutokselle? Tuona päivänä näyttäisin ihan älyttömän hyvältä, mutta se ei päättyisi siihen!

– Painon pudottaminen ja timmeistä käsivarsista unelmoiminen on ihan realistista. Pitää vaan uskoa, etteivät tulokset näy heti. Aloita vuotta aikaisemmin ja ole kärsivällinen.

Kituuttamiskuureille ei kannata lähteä. Lopulta ne vievät motivaation minkäänlaiseen muutokseen ja kilot palaavat takaisin. Siinä sopassa myös mieli painuu usein maahan. Kun etsii ahkerasti itselleen sopivat muutokset, niitä pystyy noudattamaan aina sen kummempia ajattelematta.

Nuku hyvin

Hyvistä yöunista kannattaa pitää huoli. Katkonaiset yöt näkyvät ensimmäisenä silmien alla ja ihon kunnossa.

Ruokavaliota voi rukata kuntoon asiansa osaavan ravintovalmentajan kanssa tai etsiä itse tietoa luotettavista lähteistä. Minna vannoo kasvisruoan nimeen, ja puhuu siitä mielellään.

– Olen itse saanut parhaan mahdollisen avun hedelmistä ja kasvisruokavaliosta. Melkein neljä vuotta sitten huomasin vanhentuneeni kasvoista paljon, vaikka mielestäni söin terveellisesti. Kun muutin ruokavaliotani, tuloksia tuli jo kuukauden päästä. Kasvoilleni palasi hehku, ja pääsin iho-ongelmista eroon.

Minna valmentaa sekä naisia että miehiä ruokavalion ja liikunnan parissa.

– Minun asiakkaani saavat syödä! Usein käykin niin, että luokseni hakeutuvat ihmiset syövät liian vähän. Häiden suunnittelun hektisyydessä kannattaa muistaa syödä tarpeeksi, ilman rajoituksia. Kunhan syö laadukkaasti ja terveellisesti. Näin aineenvaihdunta toimii, ja energiaa riittää kaikkeen tarpeelliseen.

Herkuttele hedelmillä rajattomasti

Minna Nurmi tietää mitä hedelmät tekevät. Niiden sokeria on pelätty kauan ja turhaan. Aivot tarvitsevat paljon energiaa, ja niiden ensisijainen lähde on sokerien sisältämä glukoosi.

– Stressaantunut kroppa sulattaa hedelmät helposti, joten ne ovat täydellisiä kiireiselle ihmiselle. Lisäksi ne kulkevat kätevästi mukana. Hedelmät myös puhdistavat ja hehkuttavat! Minna ylistää.

Usein ruokahalu häipyy salakavalasti häiden lähestyessä, vaikka kuinka olisi vannonut pystyvänsä olemaan stressaamatta. Hedelmät pelastavat, kunhan niitä muistaa pakata laukkuunsa tarpeeksi.

Lupa pysähtyä

Häät ovat juhla kahden ihmisen väliselle suhteelle. Ne järjestetään rakkauden vuoksi, ei vain juhlien vuoksi.

Valmentaja ja joogaopettaja Katri Syvärinen ohjeistaa morsiamia asettamaan asiat niiden oikeisiin mittakaavoihin.

– Mieti tarkasti, mille annat tilaa ja minkälaista merkitystä. Pienet yksityiskohdat juhlasuunnittelun pyörteissä saattavat huomaamatta kasvaa liian isoiksi. Silloin kannattaa ottaa askel taaksepäin. Eivät vieraat muista paikkakorttien fonttia, mutta he muistavat miten hääpari keskenään kommunikoi. Olivatko he rentoja ja vapautuneita vai suunnitelmien nyrjähtämisestä stressaantuneita. Oma fiilis heijastuu todella kauas ja vaikuttaa muihin.

Irrota kontrollista

Katri uskoo, että täydelliset häät syntyvät ilman totaalista kontrollia kaikesta. Silloin myös mieli on vapaampi ja tilaa luovuudelle jää enemmän.

– Suuri paniikki kaiken hallinnasta purkautuu helposti hääpäivänä hermojen napsahtelulla. Se on aika ikävä tilanne.

Katrikin tietää, että kiire ja huoli ovat yhteydessä ulkonäköön. Kun stressaa, kropan kortisolitaso nousee. Se taas aiheuttaa unettomuutta.

– Täydelliset ripset eivät ehkä olekaan se tärkein juttu, kun mieli on matalana. Jos haluaa hidastaa ja keskittyä, suosittelen kokeilemaan joogaa. Jo kertakin rentouttaa. Nettikin on täynnä rentoutumisharjoituksia!

Hengitä hiljaa

Katri aloittaa itse usein aamunsa joogamatolla. Ei välttämättä liikkeitä tehden, vaan maaten ja kuunnellen vaikka pari lempibiisiä. Rentoutumisesta ei tarvitse eikä saa tehdä hienoa suoritusta. Istu alas kymmeneksi minuutiksi, katsele ulos ikkunasta ja hengittele. Suorittamiseen tottuneelle tyypille tämäkin on valtava apu.

Hyvinvointi häiden järjestämisen keskellä on tärkeä juttu. On muistettava ajatella asioita kokonaisvaltaisemmin. Häät ovat juhla, jolla hehkutetaan kahden ihmisen suhdetta. Se ei ole missio, jonka lopputuloksena ovat pelkästään täydelliset juhlat. Jos ympärillä kolisee tyhjyys, juhlat ovat pelkkää kuorrutetta.

– Jos häät järjestetään häiden vuoksi, on menty metsään ja pahasti.

Uuden tarinan alku

Kun juhlat on juhlittu, alkaa uusi elämänvaihe. Silloin voi keskittyä ajan viettämiseen yhdessä ja suhteen syventämiseen entisestään. Vaikka juhlat ovat ohi, uusi elämä on vasta aluillaan.

– Toki häitä voi fiilistellä kuvien kautta ja kiitoskortteja lähettäessä. On hyvä muistaa palailla hiljalleen tähän hetkeen ja suhteeseen valitsemansa kumppanin kanssa. Yhteinen suhde on nimittäin juuri alkanut uudessa muodossaan, Katri summaa.

Katri Syvärisen vinkit rentoutukseen

1. Lähde puolison kanssa kävelylle. Jutelkaa! Hoidatte samalla itseänne, mutta myös teitä kahtena yksikkönä.

2. Vaihtakaa hartiahieronnat!

3. Tee asioita, jotka rentouttavat ja tuottavat hyvää mieltä.

4. Kuuntele kaason kuulumiset ja keskity niihin.

5. Ota häävapaata. Vie kaaso, äiti tai puoliso illalliselle, älkääkä puhuko sanaakaan hääjärjestelyistä.

6. Häät ovat ihana juhla, mutta eivät elämän ainoa tavoite. Tätä kannattaa itselleen muistutella unettomina öinä.

Minna Nurmi
Kuva: via Valeria Photo

Katri Syvärinen
Kuva:  paula ojansivu

Luksusta rentoutumiseen

Hotel Sveitsissä

Hotel Sveitsissä morsian voi majoittua ystäviensä kanssa vaikka kylpyammeella varustetussa ylellisessä Junior Suitessa ja istua iltaa pitkän kaavan mukaan Hotel Sveitsin ravintoloissa.

Hyvinkää on tunnettu palautumisen, rentoutumisen ja voimaantumisen keskuksena jo pitkään: Hyvinkään Sveitsin perinteikäs matkailualue ja hotellin välittömässä läheisyydessä sijaitsevat palvelut tarjoavat täydelliset puitteet morsiamen ja kaasojen tai yhtä hyvin sulhasen polttariseurueen rentoon viikonloppuun. Palvelutarjontaan kuuluu kauneus- ja terveyspalvelut, elokuvateatteri, uintikeskus, liikuntakeskus, seikkailupuisto, sisäaktiviteettipuisto sekä huonepakopelit, joita yhdistelemällä syntyy loistava perusta rentouttavalle ja ikimuistettavalle viikonlopulle. Hotel Sveitsi tarjoaa täydelliset puitteet myös vaikkapa rentoihin pyjamabileisiin ystävien ympäröimänä.

Kaikkiin majoittumisiin sisältyy aamiainen sekä pääsy kuntosaliin ja Sveitsin uimalaan.

Hotel Sveitsi

Härkävehmaankatu 4 05900 Hyvinkää

(019) 458 81

reception@hotelsveitsi.fi

www.hotelsveitsi.fi

TÄMÄ osio ON MAINOSSISÄLTÖÄ