Kiehtova Kroatia

Sekoitus turkoosia merta ja upeita maisemia

Splitin ja Dubrovnikin yhdistelmästä löytää niin kaupunkilomailun helmiä kuin kiireettömiä päiviä kuvankauniilla rannoilla.

Teksti TANJA HAKALA Kuvat Johanna Lehtinen

Lue

Aurinko on laskemassa. Sen säteet värjäävät taivaankantta kevyen pastellimaiseksi. Täällä valo on jokaisena iltana erilainen ja kaunis. Kallio allamme tuntuu vielä lämpimältä ja paikallinen punaviini maistuu täyteläiseltä. En olisi missään muualla juuri nyt mieluummin kuin tässä.

Dubrovnik on antanut ensikertalaisille tänään parastaan. Kun pujahdimme vanhaa kaupunkia ympäröivästä muurin reiästä sisään, eteemme avautui järjettömän upea maisema. Buza bar kuhisee ihmisiä, mutta ei liikaa. Tämä on se aito Buza. Se, johon ei ole opasteita. Toiseen ”muurinreikäbaariin” on opasteet. Sinne ei kannata eksyä. Turistit tuuppivat toisiaan jonottaessaan viiniä niin, että henkensä edestä joutuu jopa pelkäämään. Tämän illan me päätämme tähän, hyvinkin huolettomina.

Hyvää huomenta Kroatia

Hotellimme Dubrovnik Palace Hotel sijaitsee noin viiden kilometrin päässä keskustasta. Bussi pysähtyy hotellin ovien eteen, joten kulkeminen on vaivatonta. Ruuhka-aikana matkaan saattaa tuhraantua silti jopa puoli tuntia. Hotelli on viihtyisä ja sen ranta karunkaunista kalliota. Näkymät ovat uskomattoman upeat. Kannattaa pyytää huone mahdollisimman ylhäältä ja varmistaa, että parvekkeelle paistelee aurinko. Sillä auringonlaskun ihailu omalta parvekkeelta huoneeseen tilatun illallisen kera hipoo täydellisyyttä.

Aloitan aamuni lenkkeilemällä hotellista rantaa pitkin poukaman toiselle puolelle. Joku on jo lähtenyt mereen aamu-uinnille, toiset heräilevät aamiaiselle rantaravintolaan ja joku pinkoo ohitseni juoksulenkkareissa. Ihastelen kirkasta vettä ja kalojen liikehdintää. Hengitän syvään. Yritän tallettaa tästä hetkestä kaiken pimeiden talvipäivien varalle.

Dubrovnikin lumo

Aamupalan jälkeen suuntaamme Dubrovnikin City walls -kierrokselle. Kävelemme muurien päällä, jotka kiertävät koko vanhan kaupungin. Näkymiä ei pysty sanoin kuvailemaan. Jos jotain, niin tämä on Dubrovnikissa koettava. Pari tuntia ja pari kilometriä kestäneen ihastelun jälkeen nappaamme suussa sulavat jäätelöt Dolce Vita -kioskista ja tutkimme tovin ostosmahdollisuuksia. Puodit ovat täynnä lähinnä matkamuistoja, eikä mukaan tällä kertaa tartu mitään. Istahdamme vielä viinilasilliselle Dubravka-ravintolaan bussipysäkin lähelle. Näköala muureille ja merelle on jälleen kerran upea.

Illallista varten olemme varanneet pöydän Panorama-ravintolasta. Cablecar vie meidät yläilmoihin vuoren laelle. Näköalat ovat vertaansa vailla ja meriahven maistuu herkulliselta.

Road trip kohti Splitiä

Parin kaupunkipäivän jälkeen on aika startata auto ja suunnata kohti Splitiä. Maanantai alkaa sateisen harmaana. Eihän me tätä haluttu! Lopulta löydämme keskustasta ulos, ja vuoristotiet vievät meitä kohti seuraavaa etappia. Matkalla ylitämme Bosnia-Hertsegovinan ja maksamme muutamia tietulleja. Teemme pikapysähdyksen rantakaupunki Makarskaan, ja ihailemme pitkiä rantoja. Lopulta, neljän tunnin ajomatkan jälkeen, saavumme Le Meridien Lav -hotelliin. Suuri hotellikokonaisuus osoittautuu viiden yön aikana hurmaavaksi paikaksi. Rannat, ravintolat ja iso huone parvekkeella tekevät kokemuksesta oikeinkin kivan. Sijainti noin kymmenen kilometrin päässä Splitin keskustasta ei haittaa, sillä tänne on kiva vetäytyä rauhoittumaan.

Tähtipölyä Julia Robertsin tyyliin

Splitin keskustan rantabulevardi on nimeltään Riva. Sen terasseilla on kiva istua ja katsella ohikäveleviä ihmisiä. Vanhan kaupungin sokkeloisilla kaduilla on hurja määrä ravintoloita, kauppoja ja terasseja. Aukioita on monta, ja joka paikka kuhisee elämää. Syyskuussa putiikeista tekee hyviä alelöytöjä sesongin loppuessa. Välipalaksi voi napata suuren pizzapalan parilla eurolla tai virkistävän hedelmäsmoothien Kokolo Juice Barista. Illallispaikkana meillä on Bokeria Kitchen & Restaurant, johon olemme varanneet pöydän. Se kannattaa, sillä ovelta käännytetään illan aikana kymmenittäin ihmisiä. Paikka on melko tuore, mutta saavuttanut jo suosionsa. Eikä Julia Robertsin vierailu pari päivää ennen meitä ainakaan hallaa ole tehnyt. Syömme elämämme (ihan totta!) parhaimmat burgerit ja nautimme hyvää kroatialaista viiniä.

Hvarin saarelle!

Seuraavana aamuna starttaamme aikaisin kohti keskustaa. Siirrymme Hvarin saarelle Splitin satamasta katamaraanilla. Matka kestää tunnin ja sujuu joutuisasti. Katamaraanin tylsyys on se, ettei sen kannelle pääse ihailemaan maisemia. On tyydyttävä tihrustamaan suttuisten ikkunoiden läpi. Perillä odottaa Hvarin vanha kaupunki, johon tutustuu helposti parissa tunnissa. Siksi päätämmekin lähteä merelle.

Lämmin tuuli sekoittaa auringon kultaamia hiuksiani. Olemme hetki sitten astuneet Segorent Yachtsin moottoriveneen kyytiin, jonka kuski Deni Lukic tutustuttaa meidät Hvarin saaren edustalla olevaan Paklenin saariryhmään. Keli on täydellinen: ei pilvenhattaraa taivaalla. Kuskimme tietää kaiken näistä vesistä ja saarien kolkista. Hän on tehnyt tätä jo 13 vuotta. Kiivain kausi kestää huhtikuusta lokakuulle. Silloin töitä tehdään aamusta iltaan jokaisena päivänä. Vapaa-aikaa ei ole.

Pääsemme tutustumaan pikkusaarten helmiin: hiljaisiin rantoihin ja rantaravintoloihin. Täällä elämä on pelkkää nautintoa. Veneitä, iloisia ihmisiä, drinksuja ja jäätelöä. Kiertelemme hiljaa rantoja, välillä ajamme lujaa. En ole milloinkaan nähnyt yhtä kirkasta ja turkoosinsinistä vettä kuin täällä, en edes Karibialla. Sydän on pakahtua kaikesta kauneudesta. Tällaista tämän pitikin olla.

Piilotettuja paratiiseja

Kroatia on maailmankuulu lukuisista pienistä saaristaan ja niiden hiekkarannoista. Veneretki täällä on ehdoton. Kohteita on lukemattomia, mutta ainakin Hvar ja Vis ansaitsevat visiittinsä. Jälkimmäisessä kuvattiin viime kesänä toista osaa Mamma Mia! -elokuvaan. Vis jää meiltä tällä kertaa näkemättä, mutta kuskimme ankkuroi pian veneen Hvarilla sijaitsevaan Calma beach bariin. Vain muutama asiakas meidän lisäksemme, muutoin saamme olla omassa maailmassamme. Tarjoilija tuo pöytään caipirinhan ja aperol spitzerin. Taustalla soi rento loungemusiikki ja edessä kimmeltää turkoosi meri.

Täydellinen illallinen

Loppupäivät rentoudumme rannalla. Hotellimme Le Meridien Lav antaa siihen hyvät puitteet. Aurinkoa ja hyvä kirja, muutama drinksu ja lounas rantabaari Gooshterista tai Seven Palmsista. Merivesi raikastaa kuumalla kelillä. Kruunaamme viimeisen illan Kroatiassa tekemällä pöytävarauksen melko uuteen ja suosittuun ravintolaan nimeltä Zoi. Sen terassilta näkee Rivan kuhinan ja auringonlaskun. Sisustus hivelee silmiä ja palvelu on hyvää. Ruoka on taivaallista, ja jälkiruoka parasta mitä olen koskaan syönyt.

Split on sopivan kokoinen ja sille riittää viitisen päivää varsin hyvin. Kohteessa ei ole kuin pari isoa hotellia, muut ovat pienempiä boutique-paikkoja tai Airbnb-majoituksia. Tai mikä ettei täällä viipyilisi kauemminkin rannalla loikoillen Suomen loskasäätä paossa, rakkaansa kainalossa.

Lue

Koe ehdottomasti nämä!

♥  Buza Bar, Dubrovnik

♥  Aamukävely hiljaisella rannalla

♥  Jälkiruoka Zoi-ravintolassa Splitissä: Valitse suklaajälkkäri!

♥  Calma Beach Bar Hvarin saarella

Lue

Mieti vielä!

Monet matkaoppaat ja nettivinkit suosittelevat tekemään retken Lokrumin saarelle Dubrovnikin edustalle. Vehreä kasvillisuus, metsäpolut ja rannat ovat toki kauniita, mutta oma kokemuksemme saaresta jäi kovin vaisuksi. Reissuun kului yli kaksi tuntia aikaa, vaikka venematka on vain kymmenisen minuuttia. Näin jälkikäteen ajatellen jättäisin reissun väliin ja istahtaisin mieluummin vanhan kaupungin ravintolaan viinilasillisen äärelle.

Lue

Ravintolasuosikit

SPLIT

Zoi

Bokeria Kitchen & Wine

Varos, täällä voi kokeilla perinteistä kroatialaista ruokaa.

Conlemani, Le Meridien Lav

DUBROVNIK

Panorama

Amfora

Dubravka 1836

Tekemistä

Tutustu Hvarin saareen!

Veneretki pikkusaariin tutustuen

Dubrovnik City Walls

Snorklaus ja melonta

Pikkukylä Trogir

Lisätietoa Kroatiasta croatia.hr

Lue

3x hotelli

Hotel Dubrovnik Palace Dubrovnik

Sijainti keskustan ulkopuolella tuli tarpeen, sillä Vanha kaupunki on täynnä hälinää. Kivikkoinen ranta ei välttämättä ole kaikkien mieleen, mutta huikean kaunis. Tunnelmaltaan ehkä hieman kolkko, mutta kaikkiaan toimiva yöpymispaikka.

Bellevue Dubrovnik

Hotelli sijaitsee hieman lähempänä Vanhaa kaupunkia kuin Dubrovnik Palace. Emme ehtineet vierailla täällä, sillä syyskuussa hotelli oli täyteen varattu. Viiden tähden hotellia on kehuttu paljon, ja sen oma yksityinen ranta on omiaan häämatkalaisille.

City Beach Makarska

Lähempänä Splitiä sijaitseva rantakohde Makarska sopii auringonpalvojille. Hotelli sijaitsee rannalla ja Vanhaan kaupunkiin pääsee kävellen. Valitkaa ehdottomasti huoneisto merinäköalalla.

Lue

Hyvä tietää Kroatiasta

Kroatiassa on 4,5 miljoonaa asukasta. Kroatia julistautui itsenäiseksi Jugoslaviasta kesäkuun lopulla 1991, mistä seurasi Kroatian sota. Sota loppui vuonna 1992.

Matkailijat ovat löytäneet Kroatian, ja turismi onkin maan suurin elinkeino. Dubrovnikissa hypetystä on aiheuttanut kaupungin toimiminen kuvauspaikkana muun muassa Games of Thrones -sarjalle. Se näkyy ja kuuluu kauas. Syyskuun loppu on hiljaista sesonkia, mutta silti vanhan kaupungin muurien sisällä tulvii uskomaton määrä ihmisiä. Splitissä turisteja on ehkä hitusen vähemmän ja levittäytyneinä laajemmalle alueelle. Kannattaa kuitenkin matkustaa joko alku- tai loppukesästä, jolloin kiivain sesonki ei ole käynnissä.

Suorilla lennoilla pääsee Splitiin ja Dubrovnikiin muun muassa Finnairilla noin kolmessa tunnissa.

Kroatian valuutta on kuna. 100 kunaa on noin 13 euroa.

Hanavettä voi juoda huoletta.

Hintataso on melkein sama kuin Suomessa. Ulkona syöminen ja juominen on hieman halvempaa. Hyvällä bongauksella viinilasillisen voi saada kahdellakin eurolla.

Kroatialaista viiniä kannattaa ostaa tuliaisiksi, sillä sitä ei juuri ulkomailta löydy. Ja miksi? Siksi, että sitä ei yksinkertaisesti riitä vientiin.

Palvelukulttuuri ei ikävä kyllä ole kehittynyt samaa tahtia turistimäärien kanssa. Reilun viikon reissun aikana törmäsimme epäystävälliseen palveluun hämmästyttävän monta kertaa. Kannattaakin varautua pyytämään palvelua ja asennoitumaan siihen, ettei hymyjä ihan kauheasti irtoa. Poikkeuksiakin on, mutta yleisesti palvelutasosta jäi hieman ontto olo.

Lue

Kohti täydellistä häämatkaa

Apollomatkat vie sinut täydelliselle häämatkalle. Unelmoitpa sitten pitkistä valkoisista rannoista tai kiehtovista nähtävyyksistä, valikoimastamme löydät upeat kohteet lähellä ja kaukana. Tutustu ja aloita haaveilu jo nyt!

Le Meridien Lav

Ensiluokkainen hotelli Le Meredien Lav sopii loistavasti romanttiseen lomaan. Hotelli sijaitsee hiukan Splitin ulkopuolella, aivan meren äärellä. Kauniin allasalueen lisäksi auringosta voi nauttia hotellin omalla rannalla, jossa on myös mahdollisuus kokeilla erilaisia vesiurheilulajeja.

Dioklecijan Hotel & Residence

Kaupunkihotellia etsivälle suosittelemme Dioklecijan Hotel & Residence -hotellia Splitissä. Hotellin sijainti on erinomainen, 1,5 kilometrin päässä Diocletianuksen palatsialueesta ja rantapromenadista. Viihtyisällä kattoterassilla on uima-allas, jacuzzi, baari sekä upeat näkymät yli Splitin kaupungin merelle.

Varaukset Apollomatkat.fi

Puh. 09 6154 7400

tämä osio on Mainossisältöä

Aurinko on laskemassa. Sen säteet värjäävät taivaankantta kevyen pastellimaiseksi. Täällä valo on jokaisena iltana erilainen ja kaunis. Kallio allamme tuntuu vielä lämpimältä ja paikallinen punaviini maistuu täyteläiseltä. En olisi missään muualla juuri nyt mieluummin kuin tässä.

Dubrovnik on antanut ensikertalaisille tänään parastaan. Kun pujahdimme vanhaa kaupunkia ympäröivästä muurin reiästä sisään, eteemme avautui järjettömän upea maisema. Buza bar kuhisee ihmisiä, mutta ei liikaa. Tämä on se aito Buza. Se, johon ei ole opasteita. Toiseen ”muurinreikäbaariin” on opasteet. Sinne ei kannata eksyä. Turistit tuuppivat toisiaan jonottaessaan viiniä niin, että henkensä edestä joutuu jopa pelkäämään. Tämän illan me päätämme tähän, hyvinkin huolettomina.

Hyvää huomenta Kroatia

Hotellimme Dubrovnik Palace Hotel sijaitsee noin viiden kilometrin päässä keskustasta. Bussi pysähtyy hotellin ovien eteen, joten kulkeminen on vaivatonta. Ruuhka-aikana matkaan saattaa tuhraantua silti jopa puoli tuntia. Hotelli on viihtyisä ja sen ranta karunkaunista kalliota. Näkymät ovat uskomattoman upeat. Kannattaa pyytää huone mahdollisimman ylhäältä ja varmistaa, että parvekkeelle paistelee aurinko. Sillä auringonlaskun ihailu omalta parvekkeelta huoneeseen tilatun illallisen kera hipoo täydellisyyttä.

Aloitan aamuni lenkkeilemällä hotellista rantaa pitkin poukaman toiselle puolelle. Joku on jo lähtenyt mereen aamu-uinnille, toiset heräilevät aamiaiselle rantaravintolaan ja joku pinkoo ohitseni juoksulenkkareissa. Ihastelen kirkasta vettä ja kalojen liikehdintää. Hengitän syvään. Yritän tallettaa tästä hetkestä kaiken pimeiden talvipäivien varalle.

Dubrovnikin lumo

Aamupalan jälkeen suuntaamme Dubrovnikin City walls -kierrokselle. Kävelemme muurien päällä, jotka kiertävät koko vanhan kaupungin. Näkymiä ei pysty sanoin kuvailemaan. Jos jotain, niin tämä on Dubrovnikissa koettava. Pari tuntia ja pari kilometriä kestäneen ihastelun jälkeen nappaamme suussa sulavat jäätelöt Dolce Vita -kioskista ja tutkimme tovin ostosmahdollisuuksia. Puodit ovat täynnä lähinnä matkamuistoja, eikä mukaan tällä kertaa tartu mitään. Istahdamme vielä viinilasilliselle Dubravka-ravintolaan bussipysäkin lähelle. Näköala muureille ja merelle on jälleen kerran upea.

Illallista varten olemme varanneet pöydän Panorama-ravintolasta. Cablecar vie meidät yläilmoihin vuoren laelle. Näköalat ovat vertaansa vailla ja meriahven maistuu herkulliselta.

Road trip kohti Splitiä

Parin kaupunkipäivän jälkeen on aika startata auto ja suunnata kohti Splitiä. Maanantai alkaa sateisen harmaana. Eihän me tätä haluttu! Lopulta löydämme keskustasta ulos, ja vuoristotiet vievät meitä kohti seuraavaa etappia. Matkalla ylitämme Bosnia-Hertsegovinan ja maksamme muutamia tietulleja. Teemme pikapysähdyksen rantakaupunki Makarskaan, ja ihailemme pitkiä rantoja. Lopulta, neljän tunnin ajomatkan jälkeen, saavumme Le Meridien Lav -hotelliin. Suuri hotellikokonaisuus osoittautuu viiden yön aikana hurmaavaksi paikaksi. Rannat, ravintolat ja iso huone parvekkeella tekevät kokemuksesta oikeinkin kivan. Sijainti noin kymmenen kilometrin päässä Splitin keskustasta ei haittaa, sillä tänne on kiva vetäytyä rauhoittumaan.

Tähtipölyä Julia Robertsin tyyliin

Splitin keskustan rantabulevardi on nimeltään Riva. Sen terasseilla on kiva istua ja katsella ohikäveleviä ihmisiä. Vanhan kaupungin sokkeloisilla kaduilla on hurja määrä ravintoloita, kauppoja ja terasseja. Aukioita on monta, ja joka paikka kuhisee elämää. Syyskuussa putiikeista tekee hyviä alelöytöjä sesongin loppuessa. Välipalaksi voi napata suuren pizzapalan parilla eurolla tai virkistävän hedelmäsmoothien Kokolo Juice Barista. Illallispaikkana meillä on Bokeria Kitchen & Restaurant, johon olemme varanneet pöydän. Se kannattaa, sillä ovelta käännytetään illan aikana kymmenittäin ihmisiä. Paikka on melko tuore, mutta saavuttanut jo suosionsa. Eikä Julia Robertsin vierailu pari päivää ennen meitä ainakaan hallaa ole tehnyt. Syömme elämämme (ihan totta!) parhaimmat burgerit ja nautimme hyvää kroatialaista viiniä.

Hvarin saarelle!

Seuraavana aamuna starttaamme aikaisin kohti keskustaa. Siirrymme Hvarin saarelle Splitin satamasta katamaraanilla. Matka kestää tunnin ja sujuu joutuisasti. Katamaraanin tylsyys on se, ettei sen kannelle pääse ihailemaan maisemia. On tyydyttävä tihrustamaan suttuisten ikkunoiden läpi. Perillä odottaa Hvarin vanha kaupunki, johon tutustuu helposti parissa tunnissa. Siksi päätämmekin lähteä merelle.

Lämmin tuuli sekoittaa auringon kultaamia hiuksiani. Olemme hetki sitten astuneet Segorent Yachtsin moottoriveneen kyytiin, jonka kuski Deni Lukic tutustuttaa meidät Hvarin saaren edustalla olevaan Paklenin saariryhmään. Keli on täydellinen: ei pilvenhattaraa taivaalla. Kuskimme tietää kaiken näistä vesistä ja saarien kolkista. Hän on tehnyt tätä jo 13 vuotta. Kiivain kausi kestää huhtikuusta lokakuulle. Silloin töitä tehdään aamusta iltaan jokaisena päivänä. Vapaa-aikaa ei ole.

Pääsemme tutustumaan pikkusaarten helmiin: hiljaisiin rantoihin ja rantaravintoloihin. Täällä elämä on pelkkää nautintoa. Veneitä, iloisia ihmisiä, drinksuja ja jäätelöä. Kiertelemme hiljaa rantoja, välillä ajamme lujaa. En ole milloinkaan nähnyt yhtä kirkasta ja turkoosinsinistä vettä kuin täällä, en edes Karibialla. Sydän on pakahtua kaikesta kauneudesta. Tällaista tämän pitikin olla.

Piilotettuja paratiiseja

Kroatia on maailmankuulu lukuisista pienistä saaristaan ja niiden hiekkarannoista. Veneretki täällä on ehdoton. Kohteita on lukemattomia, mutta ainakin Hvar ja Vis ansaitsevat visiittinsä. Jälkimmäisessä kuvattiin viime kesänä toista osaa Mamma Mia! -elokuvaan. Vis jää meiltä tällä kertaa näkemättä, mutta kuskimme ankkuroi pian veneen Hvarilla sijaitsevaan Calma beach bariin. Vain muutama asiakas meidän lisäksemme, muutoin saamme olla omassa maailmassamme. Tarjoilija tuo pöytään caipirinhan ja aperol spitzerin. Taustalla soi rento loungemusiikki ja edessä kimmeltää turkoosi meri.

Täydellinen illallinen

Loppupäivät rentoudumme rannalla. Hotellimme Le Meridien Lav antaa siihen hyvät puitteet. Aurinkoa ja hyvä kirja, muutama drinksu ja lounas rantabaari Gooshterista tai Seven Palmsista. Merivesi raikastaa kuumalla kelillä. Kruunaamme viimeisen illan Kroatiassa tekemällä pöytävarauksen melko uuteen ja suosittuun ravintolaan nimeltä Zoi. Sen terassilta näkee Rivan kuhinan ja auringonlaskun. Sisustus hivelee silmiä ja palvelu on hyvää. Ruoka on taivaallista, ja jälkiruoka parasta mitä olen koskaan syönyt.

Split on sopivan kokoinen ja sille riittää viitisen päivää varsin hyvin. Kohteessa ei ole kuin pari isoa hotellia, muut ovat pienempiä boutique-paikkoja tai Airbnb-majoituksia. Tai mikä ettei täällä viipyilisi kauemminkin rannalla loikoillen Suomen loskasäätä paossa, rakkaansa kainalossa.

Koe ehdottomasti nämä!

♥  Buza Bar, Dubrovnik

♥  Aamukävely hiljaisella rannalla

♥  Jälkiruoka Zoi-ravintolassa Splitissä: Valitse suklaajälkkäri!

♥  Calma Beach Bar Hvarin saarella

Mieti vielä!

Monet matkaoppaat ja nettivinkit suosittelevat tekemään retken Lokrumin saarelle Dubrovnikin edustalle. Vehreä kasvillisuus, metsäpolut ja rannat ovat toki kauniita, mutta oma kokemuksemme saaresta jäi kovin vaisuksi. Reissuun kului yli kaksi tuntia aikaa, vaikka venematka on vain kymmenisen minuuttia. Näin jälkikäteen ajatellen jättäisin reissun väliin ja istahtaisin mieluummin vanhan kaupungin ravintolaan viinilasillisen äärelle.

Ravintolasuosikit

SPLIT

Zoi

Bokeria Kitchen & Wine

Varos, täällä voi kokeilla perinteistä kroatialaista ruokaa.

Conlemani, Le Meridien Lav

DUBROVNIK

Panorama

Amfora

Dubravka 1836

Tekemistä

Tutustu Hvarin saareen!

Veneretki pikkusaariin tutustuen

Dubrovnik City Walls

Snorklaus ja melonta

Pikkukylä Trogir

Lisätietoa Kroatiasta croatia.hr

3x hotelli

Hotel Dubrovnik Palace Dubrovnik

Sijainti keskustan ulkopuolella tuli tarpeen, sillä Vanha kaupunki on täynnä hälinää. Kivikkoinen ranta ei välttämättä ole kaikkien mieleen, mutta huikean kaunis. Tunnelmaltaan ehkä hieman kolkko, mutta kaikkiaan toimiva yöpymispaikka.

Bellevue Dubrovnik

Hotelli sijaitsee hieman lähempänä Vanhaa kaupunkia kuin Dubrovnik Palace. Emme ehtineet vierailla täällä, sillä syyskuussa hotelli oli täyteen varattu. Viiden tähden hotellia on kehuttu paljon, ja sen oma yksityinen ranta on omiaan häämatkalaisille.

City Beach Makarska

Lähempänä Splitiä sijaitseva rantakohde Makarska sopii auringonpalvojille. Hotelli sijaitsee rannalla ja Vanhaan kaupunkiin pääsee kävellen. Valitkaa ehdottomasti huoneisto merinäköalalla.

Hyvä tietää Kroatiasta

Kroatiassa on 4,5 miljoonaa asukasta. Kroatia julistautui itsenäiseksi Jugoslaviasta kesäkuun lopulla 1991, mistä seurasi Kroatian sota. Sota loppui vuonna 1992.

Matkailijat ovat löytäneet Kroatian, ja turismi onkin maan suurin elinkeino. Dubrovnikissa hypetystä on aiheuttanut kaupungin toimiminen kuvauspaikkana muun muassa Games of Thrones -sarjalle. Se näkyy ja kuuluu kauas. Syyskuun loppu on hiljaista sesonkia, mutta silti vanhan kaupungin muurien sisällä tulvii uskomaton määrä ihmisiä. Splitissä turisteja on ehkä hitusen vähemmän ja levittäytyneinä laajemmalle alueelle. Kannattaa kuitenkin matkustaa joko alku- tai loppukesästä, jolloin kiivain sesonki ei ole käynnissä.

Suorilla lennoilla pääsee Splitiin ja Dubrovnikiin muun muassa Finnairilla noin kolmessa tunnissa.

Kroatian valuutta on kuna. 100 kunaa on noin 13 euroa.

Hanavettä voi juoda huoletta.

Hintataso on melkein sama kuin Suomessa. Ulkona syöminen ja juominen on hieman halvempaa. Hyvällä bongauksella viinilasillisen voi saada kahdellakin eurolla.

Kroatialaista viiniä kannattaa ostaa tuliaisiksi, sillä sitä ei juuri ulkomailta löydy. Ja miksi? Siksi, että sitä ei yksinkertaisesti riitä vientiin.

Palvelukulttuuri ei ikävä kyllä ole kehittynyt samaa tahtia turistimäärien kanssa. Reilun viikon reissun aikana törmäsimme epäystävälliseen palveluun hämmästyttävän monta kertaa. Kannattaakin varautua pyytämään palvelua ja asennoitumaan siihen, ettei hymyjä ihan kauheasti irtoa. Poikkeuksiakin on, mutta yleisesti palvelutasosta jäi hieman ontto olo.

Kohti täydellistä häämatkaa

Apollomatkat vie sinut täydelliselle häämatkalle. Unelmoitpa sitten pitkistä valkoisista rannoista tai kiehtovista nähtävyyksistä, valikoimastamme löydät upeat kohteet lähellä ja kaukana. Tutustu ja aloita haaveilu jo nyt!

Le Meridien Lav

Ensiluokkainen hotelli Le Meredien Lav sopii loistavasti romanttiseen lomaan. Hotelli sijaitsee hiukan Splitin ulkopuolella, aivan meren äärellä. Kauniin allasalueen lisäksi auringosta voi nauttia hotellin omalla rannalla, jossa on myös mahdollisuus kokeilla erilaisia vesiurheilulajeja.

Dioklecijan Hotel & Residence

Kaupunkihotellia etsivälle suosittelemme Dioklecijan Hotel & Residence -hotellia Splitissä. Hotellin sijainti on erinomainen, 1,5 kilometrin päässä Diocletianuksen palatsialueesta ja rantapromenadista. Viihtyisällä kattoterassilla on uima-allas, jacuzzi, baari sekä upeat näkymät yli Splitin kaupungin merelle.

Varaukset Apollomatkat.fi

Puh. 09 6154 7400

tämä osio on Mainossisältöä