DIY vai ei?

Pinterest on täynnä ihania tee-se-itse -ohjeita häiden järjestämiseen. Koristele, meikkaa, tee kampaus, kasvata kukat. Miksi ihan kaikkea ei kannata tehdä itse? Ja missä asioissa omaan tai vaikka ystävän taitoon kannattaa luottaa?

Usein käy niin, että hääviikolla silmät eivät pysy auki enää iltakahdeksan jälkeen. Mutta niiden olisi pakko. On tekemistä, ihan liikaa tekemistä. Pitää silittää, liimata ja leikata. Huolehtia kaikesta.

Vai pitääkö?

Mihin sitten vetää raja, kun sosiaalinen media puskee ihanaa kuvaa näytölle yksi toisensa jälkeen? Homma voi lähteä äkkiä lapasesta, jos sille ei pistä tarpeeksi ajoissa stoppia. Ideoista kannattaa poimia muutama omiin juhliin sopiva ja jättää muut ihastelun asteelle. Mieti myös, mitä oikeasti ehdit, jaksat ja osaat tehdä? Ja jos et osaa, voisiko hommaan pyytää kaasoa tai tilata työn ammattilaiselta?

Mihin ilo katosi?

Jos haalii liikaa tee-se-itse-asioita listalle, voi niihin hukata ilon hääjärjestelyistä. Siltä, joka esimerkiksi tekee työkseen kutsukortteja, kuluu printtien tekemiseen huomattavasti vähemmän aikaa ja usein laatukin on parempaa.

– Oma näkemykseni on se, että mitä enemmän teettää asioita ammattilaisella, sitä enemmän ehtii itse nauttia hääpäivästä. Päivään liittyy jo itsessään aina jonkinlainen jännitys. Sitä on mielestäni turha lisätä sillä, että yrittäisi hoitaa kaiken itse. Budjetti toki vaikuttaa, mutta usein myös aika, jonka itse järjestelyihin käyttää, on jostain muusta pois, eikä näin ollen ole ilmaista sekään. Tärkeää on kuitenkin löytää ammattilaiset, joiden tekemiseen luottaa ja joiden kanssa ajatukset menevät yksiin, jotta taakka oikeasti kevenee, eikä aiheuta lisää stressiä, floristi Maija Lehtinen Little Wedding Factorysta kertoo.

Itse kasvatetut kukat

Porilaiset Anniina ja Matti järjestivät häänsä tehden paljon itse mutta luottaen myös ammattilaisiin. Erityisen tärkeää heille ja Anniinan äidille olivat itse kasvatetut kukat. Anniinan äiti nimittäin halusi ehdottomasti koristella juhlatilaksi valitun Reposaaren VPK-talon kukilla, jotka oli kasvatettu varta vasten Anniinan kummitädin pihassa.

– Äitini on aina nauttinut puutarhanhoidosta. Hän ehdotti kukkien kasvattamista itse ja pohti rahaa säästyvän jonkin verran. Samalla saimme haluamamme luonnollisen ilmeen. Äitini hoiti kukkasomistukset alusta loppuun.

Panostus hääviikolla

Pari otti vastaan kaiken tarjotun avun, mutta ennen itse hääviikkoa tekemistä ei ihan hirveästi ollut. Kaasot auttoivat bändin ja musiikkiesitysten varaamisissa, ja yhdessä bestmanien kanssa he tekivät hääpäivän aikataulun ja ottivat päivän kulun hoitaakseen.

Anniina kertoo, että he koristelivat juhlatilan kokonaan itse. Aikaa kului monta tuntia, hommat kun aloitettiin jo keskiviikkoiltana. Auttamassa olivat kaasot ja bestmanit sekä Anniinan äiti puolisoineen.

– Emme kokeneet, että apua olisi tarvinnut pyytää erikseen. Kaikki halusivat auttaa ja olivat pyyteettömästi mukana. Se tuntui hienolta. Olimme hyvin tyytyväisiä koristeluun: paikasta tuli kaunis ja lämpöisen oloinen. Äitini laittamat kukat olivat todella upeat ja loivat juhlallisuutta, Anniina kiittää.

Kuuntele itseäsi

Anniina myöntää, että hääviikko tuntui stressaavalta jännityksen lisääntyessä.

– Tuli herättyä luonnostaan aikaisin. Vaikka minulla oli koko viikko vapaata, päivät täyttyivät tekemisestä hujauksessa. Juhlapaikan piti olla valmis perjantaina, mutta suunnitelma toteutui vähän eri tavalla. Pääsimme perjantai-iltana vasta yhdeksältä kotiin. Rauhoittuminen oli vähän vaikeaa ja yöunet jäivät katkonaisiksi. Jos kotiin olisi ennättänyt aiemmin, olisi aikaa rauhoittumiseenkin ollut paremmin. Ajattelin, että aikaa hääviikolla olisi ollut enemmän, mutta sitä kuluikin yllättäen. Sopeuduimme silti tilanteeseen hyvin.

Iso visio vaatii ammattilaisen

Maija Lehtinen Little Wedding Factorysta tietää kokemuksesta, että juhlatilan koristelu on suuri ponnistus.

– Kyse ei ole enää vain askartelusta ja näpertelystä. Vaikutteita haetaan ulkomailta, jossa kukat ja kasvit ovat suuressa roolissa häätilojen ja juhlapöytien koristelussa. Monesti visio vaatii ammattilaisen, koska omat taidot ja aika eivät riitä. Jos koristeluksi riittää muutama yksittäinen kukka maljakossa, niin siitä toki selviää pienellä vaivalla ja ajalla itsekin. Jos juhlatilan koristelulta halutaan kokonaisvaltaista visuaalista elämystä, niin jättäisin kaiken ammattilaisen tehtäväksi.

Teille sopiva tasapaino

Itseään ja jaksamistaan kannattaa kuunnella. Anniina ja Matti löysivät lopulta ihan sopivan yhdistelmän. Kutsut he tilasivat valmiina, samoin kuin menu- ja ohjelmakortit.

– Saimme tällä tavalla koko printtipaketin kasaan helposti ja se noudatteli samaa tyyliä kauttaaltaan.

Painotalojen käyttäminen tekee jäljestä ammattimaisen viimeistelyä. Silloin kutsut viestivät juhlan tunnelmaa vieraan sen avatessaan. Tämän tietää NorsuArtin Laura Haarlaa.

– Kotitulostimella harvoin pääsee kovin hienoon lopputulokseen ja isojen väripintojen tulostaminen mustesuihkutulostimella ei edes tule painattamista edullisemmaksi. Toteutan itse painotuotteiden lisäksi samalla ilmeellä tarvittaessa myös tulostuspohjia, jolloin viime hetken sisältöjä voidaan tulostaa kotitulostinlaatuisesti vaikkapa tarjoilupöytään taikka opasteisiin. Näin projektissa yhdistyy itse tekeminen ja ammattilaisen käyttäminen.

To DIY or not to DIY

Milloin kannattaa tehdä itse?

Kun sinulla on asiaan suuri intohimo

Kun osaat varmasti homman yksin tai vaikka puolisosi kanssa

Kun sinulla on aikaa

Kun tekeminen tuntuu mukavalta

Milloin joku muu tekee?

Kun koet ahdistusta tekemättömästä asiasta

Kun haluat lopputuloksesta juuri tietynlaisen ja tiedät siihen hyvin tekijän

Kun haluat ottaa vapaata tekemisestä ja viedä vaikka kaason hemmotteluillalliselle

Tarina hääkimpun takaa

Hääkimppu on suuressa roolissa hääpäivänä: sitä kannetaan, kuvataan ja ihastellaan. Siksi voi olla hyvä valinta tilata kimppu ammattilaiselta.

– Minulle on tekijänä tärkeää, että jokainen kimppu on sidottu asiakasta ajatellen. Tähän kuluu aikaa, mutta myös kukkien valintaan ja esikäsittelyyn. Kaikki tuo aika on tietysti pois muista juhlan järjestelyistä, floristi Maija Lehtinen Little Wedding Factorysta vinkkaa.

Ammattilainen osaa ohjata asiakkaan valitsemaan kukat niin, että ne kestävät juhlan ajan hienosti. Usein floristi osaa ehdottaa kukkia ja kasveja, joita itse ei olisi tullut ajatelleeksikaan.

– Mietin myös aina, miltä kimppu näyttää kuvissa missäkin suunnissa ja minkä kokoinen kimppu toimii juuri tällä morsiamella. Pitää osata ottaa huomioon myös morsiamen puku ja koko häätyyli sävyistä alkaen.

Toki kimpun voi tehdä myös itse, vaikka luonnonkukista. Silloin kannattaa pitäytyä yksinkertaisissa jutuissa. Ehkäpä syyskuun morsiamen tyyliin sopii pellolta mukaan napattu auringonkukkakimppu. Muista vain, että jotkut luonnonkukat saattavat värjätä vaatteita, joten käsittele kukkia varoen!