Onnistuneen hääpäivän resepti

Miten taataan, että hääpäivä on yhtä juhlaa kaikkien näkökulmasta? Poimi Häät-lehden hääpäivän ohjelmavinkeistä sopivimmat, ja olet matkalla kohti täydellistä hääjuhlaa!

Epämuodollisemmatkin juhlat vaativat onnistuakseen aikataulutuksen. Se laaditaan aamusta illan viime metreille saakka. Herätysaika, kampaamo, kukkien nouto ja kirkolle saapuminen ovat yhtä tärkeitä aikataulutettavia kuin vihkiminen ja ruokailukin.

Rungon muodostavat perinteet ja ulkopuoliset toimijat. Suosituissa vihkipaikoissa joustovaraa usein ei ole, joten aikataulussa on pysyttävä. Ruokailuajat on lyötävä lukkoon cateringin kanssa, ja bändin ja muiden ulkopuolisten esiintyjien aloitusaika on sovittava hyvissä ajoin. Päivän aikataulu rakennetaan näiden virstanpylväiden ympärille.

Joustoa

– Pahin virhe on tehdä liian tiukka aikataulu, varoittaa hääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehto. Minuuttiaikataulun kanssa stressaava hääseurue ei pääse rentoutumaan, ja kiireen tuntu tarttuu vieraisiin. Tee aikataulustasi sopivan väljä, ja pidä mielessä myös ne vähemmän juhlalliset, mutta aikaa vievät seikat. Vieraille on varattava aikaa vessakäynneille, tupakkatauoille ja vapaalle seurustelulle.

– Aikataulun tulee olla realistinen, ja siirtymävaiheet on otettava huomioon, muistuttaa visualisti Janne-Caro Pykälä.

Minuuttiaikataulu laaditaan siis hääseurueelle: parin, kaasojen, bestmanien ja seremoniamestareiden on tiedettävä, mitä tapahtuu milloinkin ja mikä on kenenkin vastuulla. Yhteinen vastuu ei ole kenenkään vastuu. Laadi siis suunnitelma siitä, kuka varmistaa, että viehekukat ja kimput noudetaan floristilta ja mihin aikaan ja kenen vastuulla on tutustumisleikin vetäminen.

Kaikkea ei kuitenkaan tule julkaista vieraille.

– Ohjelmassa voi mainita juhlan alkamis- ja päättymisajat, mutta muita aikoja ei tarvita, hääsuunnittelija Sonja Wikström ohjeistaa.

Janne taas kehottaa lisäämään ohjelmaan kellonajat juhlan tärkeimmille tapahtumille, kuten ruokailulle ja tanssin alkamiselle.

– Mutta ehdottomasti tasatunnein tai korkeintaan esimerkiksi klo 18:30. Mitään liian tiukkaa ja tarkkaa aikaa ei tule mainita, mutta kellonajat varmistavat, että mielenkiintoisimmissakin miljöissä juhlituissa häissä vieraat osaavat olla oikeassa paikassa kun tapahtuu. Tämä ei sulje pois seremoniamestarin vastuuta, vaan ihmisille on tiedotettava, kun ohjelmanumerot alkavat. Erinomaisena apuna toimii vaikkapa vanha vellikello!

Huomioi vieraasi läpi juhlan

Vieraiden tulee tuntea olonsa tervetulleiksi ja tärkeiksi läpi juhlan, ja oikeaa tunnelmaa pohjustetaan ensivaikutelmilla.

– Muista selkeä opastus juhlapaikalle, ja muista myös käydä poistamassa kyltit juhlien jälkeen, muistuttaa Janne.

Hääparin on hyvä muistaa vaihtaa pari sanaa jokaisen vieraan kanssa juhlan aikana.

– Kohtelias pari kiertää kaikissa pöydissä edes pikaisesti. Vieraille jää näin juhlasta ja parista lämmin ja läheinen tunnelma. Hääparin ei pidä vain pönöttää kahdestaan omassa pöydässään, Janne varoittelee.

Musiikki rentouttaa

Häissä ei tarvitse olla bändiä, mutta musiikki näyttelee suurta roolia. Musiikilla luot tunnelmaa, rentoutat vieraat ja voit myös viestiä juhlan teemasta.

– Vieraat saattavat tuntea olonsa orvoksi saapuessaan tilaan, jossa ei ole lainkaan äänimaisemaa. Siksi suosittelen ehdottomasti, että musiikki siivittää koko päivän kulkua. Musiikin tulee toivottaa vieraat tervetulleiksi hääpaikkaan tai mieluummin jopa jo kirkkoon. Taustamusiikki vapauttaa ihmiset herkemmin rupattelemaan, vinkkaa Janne.

Musiikin ei tarvitse olla livemusiikkia. Eija kehottaa hääparia luomaan koko päivälle eri tilanteisiin sopivia soittolistoja, joita voi pyörittää vaikkapa läppäristä. Muista, että tervetuliaismusiikki ja ruokailun taustamusiikki eroavat kuitenkin merkittävästi bändin tauolla soitettavasta bilemusiikista.

Tärkein sääntö: persoonallisuutta peliin

Tärkeintä juhlien järjestämisessä on muistaa parin oma persoonallisuus. Rokkariparin yrittäessä kursia kasaan kuninkaallista etikettiä noudattavat muodolliset juhlat tunnelma kiristyy väkisinkin. Jos taas käytöksen kultainen kirja on parin ohjenuora elämään, on syytä odottaa hienostuneita seurapiirijuhlia. Mikä ikinä onkaan oma tyylinne, pysykää uskollisina sille.

– Kutsu on aina ensimmäinen vinkki siitä, millaisiin juhliin ollaan tulossa, muistuttaa Janne.

Kovin juhlallinen ja muodollinen kutsu saa vieraat valitsemaan asukseen muutakin kuin sen rennoimman trikoomekon, vaikka pukeutumiskoodia ei olisi mainittu. Kutsulla voidaan myös yllättää.

– Jos kutsutaan vieraat vaikkapa Kulosaaren Kasinolle ja viiden tähden kartanojuhlan sijaan vieraita odottaa ihastuttava rantapiknik herkullisine tarjoamisineen, jäävät juhlat varmasti mieleen, Eija maalailee.

Säilytä hääjuhlan draaman kaari

– Ohjelman tulee polveilla kunnon draaman tapaan: yllätyksiä, suvantoja, yllätyksiä, laantuvia suvantoja ja loppuun taas kunnon rysäytys, neuvoo Janne.

Älä siis stressaa jatkuvan ohjelmailotulituksen järjestämisen kanssa, vaan salli tilaa vaiheille, joiden aikana vieraasi ehtivät rauhoittua, nauttia tunnelmasta ja seurustella. Hyvin suunniteltu aloitus juhlille nostattaa tunnelman mukavaksi, rennoksi ja samalla juhlalliseksi.

Kiireettömän ruokailun jälkeen vieraat voi taas yllättää mieluisalla ohjelmanumerolla. Päivään ei kannata kasata liikaa tapahtumaa; hyvät juhlat eivät vaadi jatkuvaa toimintaa.

Draaman kaaren onnistuneen säilyttämisen kannalta myös tyylikäs lopetus on tärkeää.

– Juhliminen pitäisi malttaa lopettaa silloin, kun tunnelma on katossa, Eija opastaa.

Hääjuhlaa varten viime metreille saakka uurastanut pari ei välttämättä jaksa juhlia pikkutunneille saakka, ja juhlaväen vähentyessä tunnelma pääsee helposti latistumaan. Suunnittele parin lähtö jo aikataulutusvaiheessa, ja tee siitä tyylikäs ohjelmanumero. Muista, että mikäli juhlat tulee lopettaa tiettyyn kellonaikaan mennessä, lopetukseen tulee varata hyvin aikaa. Valomerkki varttia ennen lopetusta ei riitä, vaan vieraille on annettava aikaa hyvästellä pari ja muut juhlijat. Lopetusajan voi hyvin painattaa ohjelmakorttiin.

Jos haluat juhlien jatkuvan aamuun saakka, järjestä vieraille yhteiset jatkot juhlan luonteeseen sopivassa yökerhossa. Muista kuitenkin, ettei parin tarvitse juhlia auringonnousuun saakka, ainakaan vieraiden kanssa. Tuoreen avioliiton juhlimista voi jatkaa hääsviitissä intiimisti kahden kesken.

Valitse seremoniamestarisi tarkkaan

Perinteisesti seremoniamestarin virkaa hoitaa bestman, ja moni pari pitää perinteestä tiukasti kiinni. Hääsuunnittelun ammattilaiset tyrmäävät tavan kuin yhdestä suusta.

Tärkeintä on löytää henkilö, jolle esiintyminen on luontevaa, joka viihtyy yleisön edessä ja jolla on sana hallussa. Tärkeintä on, että valittu henkilö viihtyy tehtävässään ja osaa luoda rennon ja iloisen tunnelman. Harrastelijateatterissa kunnostautunut serkkutyttö hoitaa seremoniamestarin tehtävän varmasti pelokasta bestmania paremmin.

Muuta odottelu ohjelmanumeroksi

Potrettikuvia otetaan usein vihkimisen jälkeen, ennen varsinaisen hääjuhlan alkua. Tällöin vieraat joutuvat odottamaan hääparin saapumista, ja tunnelma voi pahimmillaan kiristyä todella surkeaksi. Älä unohda vieraita kuvaustenkaan aikana, vaan järjestä heille ohjelmaa.

– Matkan kirkolta hääpaikalle voi muuttaa ohjelmanumeroksi, kiertoajelu lähialueen nähtävyyksillä sopii mainiosti. Samppanjaa ja mansikoita evääksi ja vieraiden viihtyminen on taattu. Parin ei tarvitse karata omille teilleen, vaan he voivat reissata mukana, jolloin kuvat saadaan otettua ennalta päätetyillä maisemapaikoilla, Something Old -juhlatavaratalon Julia Nieminen vinkkaa.

Jos budjetti ei veny tapahtumakuljetuksen järjestämiseen, muista silti pitää vieraista huolta. Ohjelman tulee alkaa heti, kun vieraat saapuvat juhlapaikalle. Tarjoile tulijoille tervetuliaisdrinkki jo ennen onnittelumaljaa. Jos odotus on pitkä, myös pieni naposteltava esimerkiksi hedelmät tai pienet cocktail-palat, ovat paikallaan. Älä missään nimessä jätä juhlavieraita odottamaan juhlapaikan ulkopuolelle, vaan pidä huolta siitä, että vieraat pääsevät istumaan.

Livemusiikki juhlistaa

Jos hääparin makuun ei sovi tanssiorkesteri tai rokahtava pop-pumppu, ei hätää. Tunnelmaa voi luoda pianisti, huilisti tai klassinen harppu. Jos taas haluatte nostattaa fiiliksen kattoon, mutta budjetti ei riitä koko bändin hankkimiseen, Sonja muistuttaa irkkupubien ratkaisusta: trubaduuri. Taitava laulaja-kitaristi saa parhaimmillaan porukan tanssimaan pöydillä – jos pari näin tahtoo.

Asiantuntijat

Eija Holmberg-Lehto, Hää- ja juhlasuunnittelija

Janne-Caro Pykälä, Parone Design

Sonja Wikström, Hää- ja juhlasuunnittelu Orchidea

Julia Nieminen, Something Old

Häiden tulisi kuvastaa hääparia. Hääjuhla on kaunis teidän näköisenne tapahtuma, joka maistuu, kuulostaa, tuntuu ja näyttää teiltä. Mutta miten luodaan hääjuhlasta visuaalisesti persoonalliset ja kauniit? Lue vinkit Häät.fistä

Leikit sikseen?

Hääsuunnittelijat ovat yhtä mieltä siitä, että leikit eivät häiden nykytrendeissä nouse kovin korkealle.

– Suomalaisessa perinteessä leikit ovat usein perustuneet nolaamiselle tai nöyryytyksille, ja sellaisten leikkien aika on auttamattomasti ohi, toteaa Janne.

Jos kuitenkin haluat leikkejä mukaan juhlaanne, valitse ne huolella.

– Hääpariin liittyvät visailut toimivat aina, muistuttaa Sonja.

Lyhyestä virsi kaunis – onnistuneet puheet

Onnittelupuheiden kaksi kultaista sääntöä:

1. Puhe ei saa olla liian pitkä. Viisi minuuttia alkaa olla riittävästi.

2. Puheen pitäjän tulee haluta esiintyä. Ei ole järkeä pakottaa morsiamen isää pitämään puhetta, jos tämä kokee esiintymisen kauhistuttavana.

Näin aikataulutat noin sadan hengen juhlat

Vihkiminen – 30 min

Siirtyminen hääpaikalle, hääparin muotokuvaus – 1–1,5 h

Tervetulotoivotus, onnittelut – 30–45 min

Ruokailu, vapaata seurustelua – 1,5 h

Hääkakku, kahvit – 45 min – 1 h

Leikit tai ulkopuolisen esiintyjän ohjelma – max. 30 min

Häätanssi, livemusiikki – yleensä bändi soittaa 2–3 x 45 min setit. Bändin tauoilla voi järjestää ohjelmaa, esimerkiksi morsiuskimpun ja sukkanauhan heitot.

Lopetus – 30–45 min

Ennalta tiedossa oleviin puheisiin kannattaa varata aikaa noin 5–10 min/puhe. Varaudu myös yllätyspuheisiin!

Viime vuosina suuren suosion häissä on saanut hääbingo. Printtaa omiin häihisi hääbingo Häät.fistä. Kuva Annabelle Dalby.